Když se řekne Chodsko, jako první každého napadnou typické koláče. Tradiční chodské koláče mají dvě podoby, které se od sebe odlišují způsobem zdobení. Dalším poměrně známým pokrmem je pálenec. Připravoval se třeba na rozpřástky – ukončení přástek. Po svátku svatého Martina začínaly přástky a trvaly místy po celý advent až do čtvrté neděle postní.

Mezi chodské speciality patří dále i Postřekovské ledvinky, jejichž příprava je sice trochu náročnější, ovšem krmě, kterou z nich můžete vykouzlit, za tu zvýšenou námahu stojí. Postřekovské ledvinky se mohou chlubit jemnou a vybranou chutí.

Chodské koláče (8-10 kusů)

 

1 kg polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 60 g droždí, 250 g másla, 10 g soli,6 žloutků, směs vanilkového a moučkového cukru na posypání, 20 g vanilkového cukru, rozšlehané vejce na potření okrajů koláčů, 2 lžíce rumu, asi 400 ml vlažného mléka, mandle (loupané a na plátky pokrájené), rozinky na ozdobení (namočené v rumu)

Dále potřebujeme pečicí papír, tři cukrářské zdobicí sáčky s úzkými půlcentimetrovými trubičkami na dolské koláče a tři sáčky s širším hvězdicovým zdobítkem na domažlické koláče.

Droždí necháme v troše vlažného mléka s menším množstvím mouky a cukru vzejít. Do mísy prosejeme mouku, přidáme žloutky a všechny suché přísady. Máslo rozpustíme, smícháme s mlékem a společně s kváskem a moukou zaděláme vláčné těsto. Důkladně propracujeme tak, aby bylo lesklé a na povrchu se tvořily bublinky, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi dvě hodiny.

Během kynutí těsto dvakrát lehce promísíme neboli „přetužíme“, ulehčíme tak práci kvasinkám – z těsta unikne nahromaděný oxid uhličitý a provzdušní se. Zatímco těsto kyne, připravíme si náplně na koláče.

Tvarohová: 1,5 kg tučného měkkého tvarohu, 3 vejce, 250 g moučkového cukru, 5 lžic rumu. Tvaroh smícháme se žloutky, cukrem a rumem, na závěr lehce vmícháme ušlehaný sníh

Maková: 200 g jemně umletého máku, 250 ml mléka, 2 lžíce rumu, 2 lžíce medu, 1 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 4 čerstvě natlučené hřebíčky. Mletý mák za stálého míchání svaříme s mlékem, moučkovým, vanilkovým cukrem a medem, nakonec okořeníme tlučeným hřebíčkem; konzistence máku by měla být vláčná, vhodná ke zdobení.

Povidlová: 400 g švestkových povidel, 4 lžíce rumu, mletá skořice. Pokud jsou povidla příliš hustá, nejprve je rozředíme horkou vodou, poté rozmícháme s rumem a dochutíme mletou skořicí.

Množství náplní musíte přizpůsobit typu koláčů – na dolské se spotřebuje více tvarohu, na domažlické zase máku a povidel. Vykynuté těsto pak rozdělíme na malé bochánky a na připravených pečicích papírech vymačkáme rukama nebo vyválíme válečkem koláč, a to od středu ke kraji, který ponecháme trochu vyšší. Okraje koláče natřeme rozšlehaným vajíčkem.

Povrch koláčů zdobíme pokrájenými mandlemi a rozinkami namočenými v rumu. Pečeme v dobře vyhřáté troubě dorůžova.