VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Láska opravdu prochází žaludkem

VÝCHODNÍ ČECHY - Na dobrém jídle a pití můžeme založit úspěšný partnerský vztah.

13.5.2007
SDÍLEJ:

Úprava stolu v italském styluFoto: Hotelová škola Hronov a Vrchlabí

Právě v měsíci lásky napadne možná některého čtenáře otázka, co je vlastně pravdy na známém rčení, že láska prochází žaludkem. Toto zajímavé téma hodné sociologické studie dnes pro vás zpracovaly žákyně 2. ročníku učebního oboru Kuchař – číšník Monika Adámková z Náchoda a Nikola Dědiková z Broumova za přispění své třídní učitelky Jany Pošepné.

Vždyť dobré jídlo a pití se už od pradávna snoubí s dobrými lidskými vztahy, neobejde se bez něj žádné důležité setkání ani jednání. Bylo a je tomu tak právě proto, že společně sdílené jídlo podporuje rozvoj upřímných mezilidských vztahů a uvolňuje komunikaci mezi spolustolovníky. Není pravda, že se člověk stravuje jen z toho důvodu, aby žil. Naopak, žije i kvůli tomu, aby jedl. Bez dobrého jídla a pití se ztrácí motivace k práci, ke vztahům, ke kultuře a umění, prostě ke všemu životně důležitému.

Není neznámou věcí, že dobrý, chutný a hezky upravený oběd dokáže člověku už sám o sobě zvednout náladu. A naopak. Pokrm mdlé chuti a odpudivého vzhledu dokáže zkazit den už při prvním pohledu, natož při ochutnání. Nestačí však jen uvařit něco dobrého. Podstatná je i úprava stolu, kde by neměly chybět svíčky, slavnostně složené ubrousky a třeba i čerstvé květiny. Aby výše zmíněné rčení mělo stoprocentní platnost, doporučujeme slavnostní úpravu stolu, například v italském stylu, jakou mohli zhlédnout v provedení hronovských studentů návštěvníci dubnové soutěže a přehlídky Gastro Hradec, nebo nádhernými dorty z dílny našich cukrářek.

Každý dobrý kuchař nebo kuchařka musí mít vštípenu schopnost dokázat myslet na druhé. Když připraví něco dobrého k jídlu, dává tím najevo, žemuna hostovi záleží. K uvolnění a zbavení se napětí přispívá i dobré jídlo a pití. Pokud budete mít chuť udělat radost třeba právě svému partnerovi, nechte se inspirovat našimi recepty.

Kuřecí prsíčka v limetkové omáčce

500 g kuřecích prsíček, sůl, pepř, hladká mouka na obalení, 2 vejce, 120 g oloupaných nasekaných mandlí, 40 g másla, 1 limetka, 1 kelímek zakysané smetany, 2 snítky meduňky, jako přílohu salát, toust, máslo.

Najemno nakrájíme listy meduňky a smícháme se zakysanou smetanou. Limetku omyjeme, kůru ostrouháme, rozpůlíme a vymačkáme šťávu. Potom 2 lžičky šťávy smícháme s nastrouhanou kůrou a přidáme do zakysané smetany. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme, naklepeme, okořeníme a obalíme v mouce. Rozšleháme vejce, prsíčka v něm namočíme a obalíme v mandlích. Máslo rozehřejeme na pánvi a maso na něm opékáme z obou stran asi 8 minut.

Jarní salát se sýrem

4 lžíce majonézy, 1 svazek ředkviček, 1 hlávkový salát, 1 svazek jarní cibulky, 200 g mladých špenátových lístků, sůl, 2 vejce natvrdo, 1 lžíce čerstvé bazalky a kopru, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa balsamico.

Majonézu ušleháme s olejem, octem a nasekanými bylinkami. Ředkvičky a cibulku pokrájíme na kolečka, salát a špenát natrháme, vše smícháme se zálivkou. Při podávání na salát nastrouháme natvrdo uvařená vejce.

Schované palačinky

200 g polohrubé mouky, 2 vejce, špetka soli, 350 ml mléka, olej na pečení, 400 g tučného tvarohu, 200 ml zakysané smetany, 3 polévkové lžíce cukru, 1 žloutek, 1 polévková lžíce rumu, 50 g rozinek, 1 vanilkový cukr, 250 ml mléka, 2 vejce, 60 g mandlových lupínků.

Z mléka, vajec, mouky, soli a cukru vyšleháme palačinkové těsto. Běžným způsobem z něho připravíme asi 8 palačinek. Z tvarohu, zakysané smetany, cukru, žloutku a rumu vymícháme náplň. Přidáme do ní omyté a osušené rozinky. Palačinky naplníme a srolované klademe do vymazané zapékací mísy. V míse je zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a posypeme lupínky. Zapékáme v troubě vyhřáté na 180 – 200 °C asi 20 minut. Podáváme ozdobené čerstvým ovocem, šlehačkou a vaječným likérem.

13.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 19 000 Kč Pomocníci v kuchyni Pomocná síla do kuchyně. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 12. Poznámka: Místo výkonu práce Pardubice, Pomocná síla do kuchyně. , Požadujeme: ŘP skupiny B. , Zaměstnanecké výhody: doprava zdarma, 50% sleva na jídlo v restauraci. , První kontkat telefonicky (od 8:00 do 19:00) nebo e-mailem.. Pracoviště: Mt restaurant s.r.o., Palackého třída, č.p. 2831, 530 02 Pardubice 2. Informace: Petro Tyasko, +420 777 885 871. Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 16 000 Kč Pracovníci ostrahy, strážní Strážný/strážná. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Noční provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Hledáme pracovníky ostrahy pro zakázku ve Starých Čívicích. , Dvanáctihodinové denní či noční směny na osobní vrátnici. , Přednostně určeno pro osoby zdravotně znevýhodněné (invalidní důchodce). , V případě zájmu kontaktujte technika zakázky: 774 401 643, jakub.kovarik@bleskservis.cz. Pracoviště: Blesk servis s.r.o. - pracoviště u panasonicu, U Panasonicu, č.p. 277, 530 06 Pardubice 6. Informace: Jakub Kovařík, +420 774 401 643. Výroba - Výroba Seřizovači 15 000 Kč Seřizovači a obsluha obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Obsluha CNC strojů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Místo výkonu práce Starý Mateřov, Náplň práce:, - obsluha a seřizování ohýbacích strojů RAS Multibend centrum 79.22 / Trumpf TruBend / TruPunch, - ohýbání vyděrovaných / vypálených polotovarů z ocelového plechu max. síly 2 mm / děrování / pálení laserem, - manupulace s materiálem a polotovary, - mezioperační kontrola kvality materiálu a dílců, Nabízíme:, Závodní stravování, parkování v areálu, každoroční nárůst mzdy, 13. plat po prvním roce, vstupenky do VČD, posilovny a plaveckého areálu, možnost levnějšího volání prostřednictvím zaměstnaneckého programu O2 Family, mimořádná odměna po 5 odpracovaných letech, příspěvek na penzijní připojištění 1000 Kč/měsíčně za každých odpracovaných 5 let., První kontakt emailem.. Pracoviště: Tritón pardubice, spol. s r.o., 530 02 Pardubice 2. Informace: Martin Stauber, +420 467 401 111. Výroba - Výroba Montážní dělník 13 500 Kč Montážní dělníci výrobků z kovů Dělník/dělnice v kovovýrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Místo výkonu práce Hradecká 128, Opatovice nad Labem, Požadujeme dobrý zdravotní stav a manuální zručnost. , První kontakt telefonicky, e-mailem, nebo osobně na adrese Hradecká 128, Opatovice nad Labem. Pracoviště: Centrum kovaných plotů s.r.o. - provozovna, Hradecká, č.p. 128, 533 45 Opatovice nad Labem. Informace: Lucie Doležalová, +420 604 739 833.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Pardubice nad Brnem vedly, v oslabení udržely remízu

Basketbal - Ilustrační foto

Hladový tým vyráží do bojů

Dobré časy, vzpomíná Sokol na Brno. Teď chce vyhrát

Pardubice - Zbrojovka Brno, mistr Československa z roku 1978, ale v současné době účastník druholigové soutěže. Tradiční klub musí po sestupu bojovat o návrat mezi tuzemskou elitu. Další krok Brno čeká již dnes dopoledne v Pardubicích. Zápas 9. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY začíná na stadionu Pod Vinicí v 10.15 hodin.

AKTUALIZOVÁNO

Čtyři sta tisíc od společnosti Foxconn putuje na společensky prospěšné projekty

Kutná Hora/ Pardubice /ON-LINE, FOTO/ - Na sobotu 22. září připravila společnost Foxconn, která má svou pobočku i v Pardubicích, den otevřených dveří, jehož součástí se v Kutné Hoře stalo také vyhodnocení soutěže X-DAY o nejlepší projekt roku 2018.

Na návštěvníky Retroměstečka čekají novinky

Pardubice - Páteční Plavení Labe bylo podle zvyklostí ochutnávkou a pozvánkou na víkendové Retroměstečko. Dvoudenní akce plná tradic, zábavy, s vývojem průmyslu, oborů a bezpečnosti státu oživí opuštěné kasárny na Zborovském náměstí.

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 19. až 21. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT