VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Letní výlet do Francie, Mekky gastronomů

Branou Francie je Alsasko, kde můžete navštívit spoustu restaurací. Typická je alsaská cibulačka nebo pivní smetanová polévka. Známá je alsaská úprava hovězího nebo salát připravený z červené řepy a pomerančů.

7.7.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Profimedia.cz

Druhou oblastí je Burgundsko. Zde si labužníci vychutnávají jedinečné pokrmy spolu s nezapomenutelnými víny. Místní specialitou je úprava šunky s kudrnkou, šneci po burgundsku nebo ztracená vejce na slanině a červeném víně, která se podávají jako předkrm. Jako hlavní chod si gurmán dopřeje hovězí na burgundský způsob, kohouta na červeném víně či křepelky po vinařsku.


Dnešní recepty dávají možnost volby mezi burgundským kohoutem nebo alsaským hovězím, jako dezert doporučujeme francouzské palačinky s třešněmi, višněmi či exotickým ovocem.

Burgundský kohout na víně

1 kohout nebo velké kuře, 150 g uzeného boku, 1 velká cibule, 100 g mrkve, 150 g žampionů, 50 g másla, 60 g hladké mouky, 1 láhev červeného burgundského vína, tymián, bobkový list, sůl, pepř, 1 kg brambor, 400 g zelených fazolových lusků.


Rozporcovanou drůbež naložíme s nakrájenou mrkví a cibulí na noc do vína. Druhý den kousky masa vyjmeme, osušíme a na másle dozlatova opečeme. Marinádu přecedíme, zasypeme hl. moukou a trochu opražíme. Maso vložíme nazpět a osolíme. Přidáme tymián a bobkový list, zalijeme marinádou, dusíme asi 40 minut.


Očištěné žampiony podle velikosti nakrájíme, nebo necháme celé. Na pánvi opečeme na kostičky nakrájený uzený bok, přidáme žampiony, chvíli podusíme, přidáme do omáčky a dusíme dalších 10 minut. V páře uvaříme brambory, ozdobíme petrželkou, přidáme vařené fazolové lusky a podáváme.

Hovězí po alsasku

600 g hovězí svíčkové (může být i nepravá), 200 g vodnice, 100 g pórku, 200 g kapusty, 100 g mrkve, 1 větší cibule, 400 g lojovitých brambor, 500 ml alsaského ryzlinku, 750 ml světlého vývaru, 30 g křenu, sůl, pepř.


Maso a nakrájenou zeleninu (kromě brambor) necháme přes noc marinovat v ryzlinku.


Druhý den maso vyndáme, osušíme a uchováme. Do marinády přilijeme světlý vývar a vaříme 30 minut. Přidáme oloupané brambory, na másle rychle opečeme maso a rovněž přidáme do bujónu, vaříme 15 minut. Maso vyndáme, naporcujeme, ochutíme a podáváme s uvařenou zeleninou a nastrouhaným křenem, zjemníme majonézou.

Třešňové nebo višňové palačinky

100 g hladké mouky, špetka soli, 2 lžíce nasekané máty, 1 vejce, 300 ml mléka, rostlinný olej na smažení, moučkový cukr a opražené mandlové vločky na ozdobu.


Náplň: 400 g konzervovaných třešní nebo višní, půl lžičky mandlové esence, skořice, 2 lžíce škrobové moučky.


Třešně nebo višně a šťávu z kompotu smícháme s mandlovou esencí a kořením, vmícháme škrobovou moučku a za stálého míchání přivedeme k varu.
Vaříme, dokud směs nezhoustne a nezjasní, poté odstavíme. K přípravě palačinek smícháme v míse mouku a sůl, přidáme pokrájenou mátu a postupně přidáváme vejce s mlékem. Šleháme, abychom získali hladké těsto.


V pánvi rozehřejeme olej a vlijeme tolik těsta, aby pokrylo pánev. Po upečení naneseme hotovou náplň na čtvrtinu každé palačinky a pak ji srolujeme do kornoutu. Posypeme cukrem a praženými mandlemi, okamžitě podáváme.

 

7.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – čtvrtek 14. prosince 2017

Tříletý polobezdomovec a brutální agresor v tramvaji: Prohlédněte si videa dne

Ilustrační foto

Po sestupu přichází rána kladivem do hlavy...

Krajská muzea a galerie nakoupí díla za více než pět milionů korun

Pardubický kraj – Umělecká díla a předměty za více než pět milionů korun přibudou letos do sbírek krajských muzeí a galerie.

Reprízu finále rozsekly až nájezdy. Radoval se mistr

Přelouč – Návrat v čase… Přesněji řečeno do finálového dne 31. ročníku Přeloučské hokejbalové ligy. V souboji o zlato Cepy zdolaly Kenyu a třetí místo braly Břehy.

Řehounek rezignuje na post náměstka

Pardubice – Jan Řehounek (ANO) se rozhodl rezignovat na pozici náměstka primátora, aby se mohl naplno věnovat funkci poslance.

Pardubičky? Obrana jako řešeto. Jinak vše při starém

/FOTBALOVÁ HODNOCENÍ/ Evergreen. Význam tohoto cizího slova zní takto: stará, stále populární a oblíbená písnička. Jenže v případě SK Pardubičky se jedná sice o stálou, ovšem nepopulární písničku. Stejně jako v předchozích letech, a je jedno jestli v krajském přeboru nebo nynější I. A třídě okupuje příčky ve spodní polovině tabulky.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT