VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Minutky nanečisto chutnají skvěle

VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru Kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech Kuchař – číšník, Cukrář, Číšník i Kuchař. Tři žáci závěrečného ročníku posledně jmenovaného oboru připravili v rámci posledních příprav na závěrečné zkoušky minutky. Pod vedením učitelek odborného výcviku zúročili nabyté vědomosti a vyzkoušeli si ještě naposledy před praktickými zkouškami své dovednosti. Jejich úkolem bylo samostatně připravit několik minutkových pokrmů. Uvádíme některé z receptů, jež zdárně přetvořili v chutné pokrmy. Suroviny na recepty jsou rozpočítány vždy na jednu porci.

27.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/archiv

Roštěná na žampionech s bylinkovou rýží
150 g nízkého roštěnce, 20 g žampionů, 15 g másla, 80 g rýže, bylinky (pažitka, petrželka).
Z nízkého roštěnce nakrájíme plátky po 150 g, mírně naklepeme, okrajové blány i s tukem nařízneme, osolíme, opepříme, rychle opečeme na oleji z obou stran a vyjmeme. Do výpeku přidáme očištěné a na slabé plátky nakrájené žampiony, krátce osmahneme, zastříkneme vývarem, přidáme máslo, krátce podusíme a ihned podáváme.
Bylinková rýže se připravuje z přebrané rýže, kterou několikrát propláchneme studenou vodou, potom ji spaříme horkou vodou a necháme okapat. Rýži orestujeme na tuku, zalijeme horkou vodou, osolíme a zavaříme. Poté ji asi 20 minut dodusíme pod poklicí v troubě. Do dušené rýže zamícháme jemně nasekané bylinky (pažitku, petrželku).


Plátek z krůtích prsou s jablky a karamelem
150 g krůtích prsou, 1 jablko, 1 lžička cukru, trocha pomerančového džusu, olej, máslo.
Z krůtích prsou nakrájíme plátky, lehce naklepeme, osolíme, opečeme rychle z obou stran a vyndáme. Do výpeku dáme lžičku cukru, necháme zkaramelizovat, přidáme hoblinku másla, zalijeme pomerančovým džusem a povaříme. V karamelu prohřejeme jablka zbavená jader a nakrájená na plátky. Opečené maso obložíme plátky jablek a přelijeme karamelovou šťávou, jako přílohu podáváme:


Bramborové placičky se sýrem
120 g vařených brambor, 20 g hrubé mouky, 20 g sýru cihla, 10 g pšeničné krupice, sůl, 1 vejce, olej.
Uvařené brambory nastrouháme, přidáme vejce, hrubou mouku, krupici, sůl a nastrouhaný sýr. Vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme plát, kulatým tvořítkem vykrojíme placičky a usmažíme v horkém tuku z obou stran.


Anglický biftek se šunkou a vejcem
200 g svíčkové, 2 vejce, 2 plátky šunky, sůl, pepř, olej a zelenina (mrkev,brokolice, cuketa, květák).
Z masa nakrájíme 2 silnější plátky o síle asi 3 cm a hmotnosti 150 - 200 g. Maso jen lehce hřbetem ruky naklepeme a svážeme nití, aby si biftek udržel pěkný, kulatý tvar. Bifteky okořeníme umletým pepřem a lehce potřeme olejem. Necháme krátce odležet a opékáme. Těsně před opékáním maso osolíme, aby bifteky nepustily šťávu. Opékáme zpravidla 3 - 4 minuty po každé straně. Povrch masa má krásnou kůrku a vnitřek je růžový, šťavnatý. Doplníme sázeným vejcem se šunkou a teplou zeleninou, podáváme s opečenými brambory.


Copánek z vepřové panenky s bramborovými pusinkami
Vepřová panenka, 200 g brambor, máslo, steakové koření, zelenina na oblohu, olej, hladká mouka, popř. vývar.
Vepřovou panenku podélně rozkrájíme na 3 stejné pruhy, které na jednom konci musí zůstat nedokrojené. Potom pruhy spleteme v cop a na konci sepneme párátkem. Maso potřeme olejem se steakovým kořením a necháme chvíli odležet. Uleželé maso zprudka opékáme ze všech stran asi 4-5 minut. Maso musí zůstat uprostřed růžové, středně propečené. Poté maso vyjmeme, přidáme moučné máslo, zastříkneme vývarem nebo vodou a krátce povaříme. Jako přílohu podáváme stříkané bramborové pusinky. Uvařené brambory prolisujeme, přidáme máslo, sůl a dobře vyšleháme. Hmotou naplníme cukrářský sáček se širokou špičkou a stříkáme na vymaštěný plech. Pečeme dorůžova ve vyhřáté troubě. Zdobíme zeleninou.

27.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Utržený kus betonu se z nadjezdu na Kyjevské zřítil z výšky několika metrů. Nikoho nezranil, škody nezpůsobil, stav mostu ale musí ověřit statik.

Kolem Tesly padá co chvíli beton nebo omítka

Kamil Švrdlík

Švrdlík: Důležité bylo nepustit soupeře ke druhým střelám

Divadelní bál v Pardubicích prozradil nejoblíbenější herce

Pardubice - Divadlo se změnilo v plesový sál a krom tanečního veselí a bohatého programu nabídlo i odpověď na otázku, koho mají diváci nejraději. Dozvíte se to v naší galerii.

Finálové dveře rozrazily Pardubice

Svitavy, Pardubice - Final Four basketbalistů ve Svitavách: Po střelecky lepším druhým poločase se z postupu raduje Beksa.

Odchovanec pokračuje v Dynamu, Poulíček podepsal nový kontrakt

Pardubice – Podpisem stvrdili další spolupráci. Hokejové Pardubice mohou i v dalších sezonách počítat s útočníkem Patrikem Poulíčkem, který v pátek podepsal novou smlouvu s platností do 30. dubna 2020.

Pardubice pokračovaly vítězně, ale prosadily se jen jednou

Pardubice - Potřetí v řadě vyhráli pardubičtí fotbalisté, když těsně zdolali třetiligové Otrokovice. Dva týdny před startem jarní části FNL vstřelili pouze jednu branku, kterou vsítil obránce Jan Prosek.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT