VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Minutky nanečisto chutnají skvěle

VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru Kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech Kuchař – číšník, Cukrář, Číšník i Kuchař. Tři žáci závěrečného ročníku posledně jmenovaného oboru připravili v rámci posledních příprav na závěrečné zkoušky minutky. Pod vedením učitelek odborného výcviku zúročili nabyté vědomosti a vyzkoušeli si ještě naposledy před praktickými zkouškami své dovednosti. Jejich úkolem bylo samostatně připravit několik minutkových pokrmů. Uvádíme některé z receptů, jež zdárně přetvořili v chutné pokrmy. Suroviny na recepty jsou rozpočítány vždy na jednu porci.

27.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/archiv

Roštěná na žampionech s bylinkovou rýží
150 g nízkého roštěnce, 20 g žampionů, 15 g másla, 80 g rýže, bylinky (pažitka, petrželka).
Z nízkého roštěnce nakrájíme plátky po 150 g, mírně naklepeme, okrajové blány i s tukem nařízneme, osolíme, opepříme, rychle opečeme na oleji z obou stran a vyjmeme. Do výpeku přidáme očištěné a na slabé plátky nakrájené žampiony, krátce osmahneme, zastříkneme vývarem, přidáme máslo, krátce podusíme a ihned podáváme.
Bylinková rýže se připravuje z přebrané rýže, kterou několikrát propláchneme studenou vodou, potom ji spaříme horkou vodou a necháme okapat. Rýži orestujeme na tuku, zalijeme horkou vodou, osolíme a zavaříme. Poté ji asi 20 minut dodusíme pod poklicí v troubě. Do dušené rýže zamícháme jemně nasekané bylinky (pažitku, petrželku).


Plátek z krůtích prsou s jablky a karamelem
150 g krůtích prsou, 1 jablko, 1 lžička cukru, trocha pomerančového džusu, olej, máslo.
Z krůtích prsou nakrájíme plátky, lehce naklepeme, osolíme, opečeme rychle z obou stran a vyndáme. Do výpeku dáme lžičku cukru, necháme zkaramelizovat, přidáme hoblinku másla, zalijeme pomerančovým džusem a povaříme. V karamelu prohřejeme jablka zbavená jader a nakrájená na plátky. Opečené maso obložíme plátky jablek a přelijeme karamelovou šťávou, jako přílohu podáváme:


Bramborové placičky se sýrem
120 g vařených brambor, 20 g hrubé mouky, 20 g sýru cihla, 10 g pšeničné krupice, sůl, 1 vejce, olej.
Uvařené brambory nastrouháme, přidáme vejce, hrubou mouku, krupici, sůl a nastrouhaný sýr. Vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme plát, kulatým tvořítkem vykrojíme placičky a usmažíme v horkém tuku z obou stran.


Anglický biftek se šunkou a vejcem
200 g svíčkové, 2 vejce, 2 plátky šunky, sůl, pepř, olej a zelenina (mrkev,brokolice, cuketa, květák).
Z masa nakrájíme 2 silnější plátky o síle asi 3 cm a hmotnosti 150 - 200 g. Maso jen lehce hřbetem ruky naklepeme a svážeme nití, aby si biftek udržel pěkný, kulatý tvar. Bifteky okořeníme umletým pepřem a lehce potřeme olejem. Necháme krátce odležet a opékáme. Těsně před opékáním maso osolíme, aby bifteky nepustily šťávu. Opékáme zpravidla 3 - 4 minuty po každé straně. Povrch masa má krásnou kůrku a vnitřek je růžový, šťavnatý. Doplníme sázeným vejcem se šunkou a teplou zeleninou, podáváme s opečenými brambory.


Copánek z vepřové panenky s bramborovými pusinkami
Vepřová panenka, 200 g brambor, máslo, steakové koření, zelenina na oblohu, olej, hladká mouka, popř. vývar.
Vepřovou panenku podélně rozkrájíme na 3 stejné pruhy, které na jednom konci musí zůstat nedokrojené. Potom pruhy spleteme v cop a na konci sepneme párátkem. Maso potřeme olejem se steakovým kořením a necháme chvíli odležet. Uleželé maso zprudka opékáme ze všech stran asi 4-5 minut. Maso musí zůstat uprostřed růžové, středně propečené. Poté maso vyjmeme, přidáme moučné máslo, zastříkneme vývarem nebo vodou a krátce povaříme. Jako přílohu podáváme stříkané bramborové pusinky. Uvařené brambory prolisujeme, přidáme máslo, sůl a dobře vyšleháme. Hmotou naplníme cukrářský sáček se širokou špičkou a stříkáme na vymaštěný plech. Pečeme dorůžova ve vyhřáté troubě. Zdobíme zeleninou.

27.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Technik 25 000 Kč Technici dispečeři strojírenské výroby Technik/technička strojní výroby. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce Přelouč. , Požadujeme: vzdělání SŠ/VŠ strojní, samostatnost, komunikativnost, základní znalosti technologií a norem ve výrobě, schopnost číst technickou dokumentaci podmínkou, znalost NJ výhodou , Zaměstnanecké výhody: Práce ve stabilní firmě, příspěvek na stravování, možnost poskytnutí zálohy, služební telefon, První kontakt e-mailem.. Pracoviště: Montifer s. r. o., Hradecká, č.p. 1383, 535 01 Přelouč. Informace: Petra Houdková, +420 466 955 840. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 16 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Místo výkonu práce restaurace Tenis Klub Pardubice, Nástup možný IHNED. , Požadujeme samostatnost, zodpovědnost. Možnost profesního růstu., Zaměstnanecké výhody: Personální stravování, , První kontakt emailem. Pracoviště: A.c.in s.r.o. - provozovna i., Labská, č.p. 15, 530 02 Pardubice 2. Informace: Michal Smitka, +420 737 443 986. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 14 900 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce Pardubice. , Náplň práce: příprava zboží k prodeji, prodej a nabídka zboží, obsluha zákazníků, spolupráce s vedením prodejny. , Požadujeme: praxi v obchodě výhodou, příjemné vystupování, samostatnost, spolehlivost, flexibilita, potravinářský průkaz, základní znalost na PC. , Nabízíme: dlouhodobou perspektivu v prosperující společnosti, možnost profesního růstu, vstupní zaškolení, nevyučené v oboru zaučíme. , Zaměstnanecké výhody: stravenky 70,- Kč, bonusy. , První kontakt telefonicky nebo e-mailem.. Pracoviště: Zeman maso - uzeniny, a.s. - provozovna pardubice, Teplého, č.p. 2806, 530 02 Pardubice 2. Informace: Václav Soukup, +420 735 744 731. Ostatní - Pracovník výroby - mzda až 20 000Kč/měsíc 15 000 Kč Pro našeho klienta sídlícího v Černé za Bory hledáme pracovníky na pozici přípravář ve výrobě. Práce probíhá v nepřetržitém provozu, tedy na dvanáctihodinové směny. Náplní práce je příprava výroby, skládání drobných kovových součástek do sít, chystání kovových dílů ke kalení, čištění, rovnání do koše a vizuální kontrola výrobku. Pracuje se jak s malými díly, tak i s velkými součástkami. Práce je svou povahou vhodná jak pro muže tak i pro ženy. #F6Pvg

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační snímek.

Divadlo vyhlíží stotisícího diváka

Jsi lepší než Ronaldo? Porovnej se s hvězdami.

Jste lepší než Ronaldo? Porovnejte se! Zapojte svůj klub do projektu Deníku

Výstavy připomenou město v první republice

Pardubicko – Východočeská galerie Pardubice na pardubickém zámku zahájila dvě výstavy, které připomenou Pardubice v období první Československé republiky.

OBRAZEM: Pastviny na suchu

Pardubický kraj, Pastviny /FOTO/ - Populární přehrada Pastviny je vlivem dlouhotrvajícího sucha téměř bez vody. Na východě Čech není jediná, podobně je na tom třeba Pařížov na Chrudimce.

Pardubické proměny přináší stoleté ohlédnutí s řadou jedinečných fot

Pardubice - Jak vypadaly Pardubice v době vzniku samostatného Československa? Jak se během jednoho století změnily? Výstava Pardubické proměny ve Východočeském muzeu v Pardubicích přináší stoleté ohlédnutí s řadou jedinečných fotografií dokumentujících historii konkrétních míst od roku 1918 až do dneška, ale také dobové mapy, plány, modely a filmy.

Prohra i v Olomouci: Venkovní série zůstala bezbodová

Pardubice - Třikrát v řadě hráli na stadionu soupeře, třikrát prohráli. Do sestavy Dynama se sice vrátilo několik uzdravených opor, ale úspěšného výsledku se pardubičtí hokejisté ani v Olomouci nedočkali. V utkání 11. kola Tipsport extraligy Dynamo prohrálo 2:4. 

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT