„Mzdy lékařů či zdravotnického personálu v nemocnicích Pardubického kraje neporostou v příštích letech tak rychle jako v minulosti,“ konstatoval Josef Janeček, náměstek hejtmana a krajský radní zodpovědný za oblast zdravotnictví.

Doposud platy vyplývaly ze zákona. V říjnu ale nemocnice čeká transformace na akciové společnosti a vedení je může rozdělovat podle zásluh. Objem peněz na výplaty se však podle slov Josefa Janečka radikálně snižovat nebude.

„Pokud se nemocnicím bude dařit, mohou navyšovat mzdy. Ale když David Rath zvedl o 17 procent mzdy a zákoníkem práce řekl, další lidi přiberte, bylo to likvidační. Nemocnice v kraji jsou ve čtyřsetmilionové ztrátě,“ uvedl Janeček.

Transformace na akciové společnosti by podle kraje měla ekonomickou situaci nemocnic vylepšit. Klíčem k růstu mezd zdravotníků jsou však zdravotní pojišťovny, které nemocnicím léčbu platí. „Současný systém plateb by se měl změnit,“ informoval náš Deník krajský radní.

„Oni drží to zaklínadlo. Pokud nemocnice léčí nad 104 procent, pojišťovny jim léčbu neproplácí. A zařízení pracují systémem pro dobrotu na žebrotu,“ prohlásil Janeček.

Vloni si například lékař pardubické krajské nemocnice vydělal v průměru asi 37 tisíc korun. Všeobecné sestry spolu s dětskými sestrami a porodními asistentkami dostávaly měsíčně zhruba 19.900 korun. Lékaři a zdravotníci nyní spadají do tarifních pásem, jsou odměňováni podle věku i délky praxe. „Tarifní část tvoří podstatnou část mzdy,“ podotkl ředitel Krajské nemocnice Pardubice Jan Feřtek.

„Nejdříve musíte každému vyplatit to, na co má ze zákona nárok. Tarifní složka postupně pohltila maximum mzdových prostředků,“ poznamenal Jan Feřtek, který nyní nechce cokoliv slibovat, když za své výroky nemůže ručit.

Nemocnici momentálně čekají jednání s krajem, řada otázek nejen o mzdách zůstává dosud nezodpovězená.

„Já se budu o dobré platové ohodnocení našich zaměstnanců snažit. Záleží na tom, do jaké míry se k tomu postaví pozitivně vlastník. Nikdo také neví, jak dopadnou úhrady pojišťoven, jaký bude dopad daňové reformy, léky mohou spadnout do vyššího daňového pásma. Jak porostou ceny energií? To všechno mohou být desítky milionů korun navíc,“ uzavřel Feřtek.