Největší krkonošské středisko Špindlerův Mlýn ročně vybere na poplatcích osm až devět milionů korun. „Prokázat únik na poplatcích je dosti složité. Snažíme se nepoctivce odhalit pomocí kontrol, které provádíme ve spolupráci s finančním úřadem a cizineckou policií,“ řekla vedoucí finančního odboru ve Špindlerově Mlýně Věra Machová.

Peníze z poplatků obce používají zejména na budování a opravy infrastruktury, která pod náporem turistů velmi trpí.

Ani v Peci pod Sněžkou si chod obce bez rekreačních poplatků nedokážou představit. „Odhaduji, že se nám daří vybrat přibližně 70 procent. Problém nepoctivých hoteliérů by vyřešilo zavedení paušálního poplatku z lůžkové kapacity zařízení. Zatím jde paušální platba stanovit jen dohodou,“ řekl starosta obce Alan Tomášek. Příjem z daní od státu by podle Tomáška stěží pokryl chod obce.

Rekreační poplatek u Špindlerova Mlýna i Pece pod Sněžkou činí 15 korun za osobu a den pobytu, ubytovací poplatek je čtyři koruny za využité lůžko a den. U okresních měst jsou rekreační poplatky nižší asi o třetinu, ale například Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou je vůbec nevybírají. Rychnov nevybírá ani poplatek z ubytovací kapacity.

Stotisícový Hradec Králové ročně vybere na poplatcích za ubytovací kapacitu asi 600 000 korun, což je při jeho celkových příjmech kolem dvou miliard korun zanedbatelná suma.

Trutnov loni vybral asi 550 000 korun, Jičín zhruba 160 tisíc. Radnice v Jičíně proto uvažuje, že vybírání poplatků příští rok úplně zruší.