Miroslav Brázda, majitel společnosti MB Neor v Trhové Kamenici na Chrudimsku, vyráběl ozdoby deset let, letos podnik zavřel. Ještě před několika lety zaměstnával asi třicet sklářů, loni pro něj pracovalo přibližně deset lidí.

"Dnešní zákazník kouká především na cenu. Za co se prodávají čínské ozdoby, nám ani nepokrylo náklady na výrobu," řekl ČTK Brázda. Předloni činil obrat firmy zhruba osm milionů, loni se snížil na polovinu.

S čínskou konkurencí má stejnou zkušenost i pardubická firma Rükl. Na domácím trhu dominují laciné ozdoby z východu, výrobky proto dodává zejména po Evropě, ale také do Austrálie nebo Ameriky, řekl ČTK jednatel firmy Václav Rükl.

Patnáct let již vyrábí vánoční dřevěné ozdoby Karel Makovský z Hlinska na Chrudimsku. Ručně vyrobené ozdoby z bukového a smrkového dřeva mají stále dostatek zákazníků, a to i přesto, že řada výrobců zhotovuje stromečky, zvonky, prasátka nebo komety strojově z dřevěných překližek, řekl Makovský.

"Jejich výroba nemá s lidovým uměním nic společného, valí nekvalitní třímilimetrové ozdoby ve velkém. Je ale stále řada lidí, kteří pochopí, že se nejedná o ruční práci," uvedl Makovský. Mezi sériovými výrobci panuje také velká konkurence, aby ozdoby maximálně zlevnili, neváhají designově vyvedené výrobky kopírovat, podotkl Makovský.

Na Vánoce letos jeho firma vyrobí asi 150.000 kusů vánočních ozdob, což znamená asi polovinu z celkové produkce. Podíl vánočních ozdob na celkové výrobě mírně klesá. Kvůli sílící koruně letos prodává zejména v Česku, ale v minulosti se ozdoby z Chrudimska prodávali například v Belgii, Nizozemí, Itálii nebo Japonsku. "Děti v Japonsku si ozdoby ještě vymalují. Je to pro ně takový pěkný a laciný dárek," řekl Makovský.