Reagoval tak na žalobu, kterou na výrobce klavírů a pian podal americký distributor nástrojů Petrof, společnost GIC. Domáhá se v ní náhrady škody, která mu údajně vznikla tím, že nemůže hradecké klavíry v USA prodávat.

Jednatelka společnosti Petrof Zuzana Ceralová–Petrofová potvrdila, že firma do USA nedodala ani klavír už od podzimu loňského roku, ale za vinu to dává americké straně. Do skončení kontraktu přes jiné obchodníky než GIC do USA ani dodávat nebude. Od prosince hodlá hradecká firma na důležitém trhu v USA zahájit vlastní obchodní politiku. "Nyní jsme v USA založili dceřinou společnost Petrof USA, která bude organizovat náš obchod v USA," řekla Petrofová.

„Zboží odebírat mohou, ale nedělají to. Poslední odebrali v říjnu a ještě ho ani nezaplatili,“ tvrdí. Vysvětlila, že nákupu nebrání ani výpověď exkluzivní smlouvy, protože lhůta končí až v závěru listopadu. I poté ale bude moci firma GIC výrobky Petrof nakupovat, ale bez exkluzivity, tedy jako každý jiný zákazník. „Teď máme třicetidenní lhůtu, abychom sdělili naše stanovisko,“ nastínil další postup právní zástupce Petrofu.

Žaloba GIC je pokračováním sporu mezi oběma společnostmi, který začal loni, když firma GIC odebrala jen třetinu ze smluveného množství pian. Letos v březnu GIC podala na Petrof návrh na konkurz, který hradecký krajský soud v červnu zamítl.

GIC se v žalobě domáhá blíže nespecifikované náhrady škod, které mu prý vznikly tím, že v USA nemůže piana české firmy prodávat. Petrof, který návrh na konkurz označil za šikanu ze smyšlené pohledávky, pak firmě GIC vypověděl exkluzivní smlouvu na prodej v USA.

Výpovědní lhůta smlouvy skončí v listopadu. "GIC Petrofu dluží za loni odebrané zboží 134.000 dolarů (asi 2,6 milionu korun) a naše ztráta z nenaplnění loňského kontraktu je asi 18 milionů korun. Pokud bude GIC řádně platit, může zboží odebírat," řekla Petrofová. Kvůli dluhu podal Petrof na GIC arbitrážní žalobu.

"V žalobě vysvětlujeme, proč piana vyrobená v České republice letos nejsou dostupná americkým distributorům," oznámil ve středu zástupce GIC John Elliott. GIC se v žalobě domáhá soudního příkazu, který by okamžitě zastavil údajný dovoz pian Petrof k těm distributorům, kteří nejsou smluvními partnery GIC.

Petrofová poznamenala, že podáním žaloby v Chicagu se GIC snaží přenést spor na americkou půdu. "Podle kontraktu z roku 1985 se však mají vztahy řídit podle českého práva. Spory se mají řešit u české arbitráže," řekla Petrofová.

Kvůli výpadku na trhu v USA Petrof letos počítá se snížením tržeb o 14 procent na 446 milionů korun. Zisk by však měl vzrůst desetinásobně na asi 45 milionů z loňských 4,4 milionu korun. Hlavním dílem má růst profitu zajistit prodej zbytného majetku, bez tohoto vlivu by zisk letos činil asi sedm milionů korun. Firma založená v roce 1864 má nyní asi 450 zaměstnanců.