„Největší zájem jsme měli v červnu. Chodí k nám převážně lidé kolem dvaceti let. Nabízíme trvalé tetování, ale i pomocí heny. Takto malujeme na tělo děti nebo ty, kteří nechtějí mít na těle nic trvalého,“ konstatovala majitelka tetovacího salonu Helena Vedrová.

Po každém takovém zásahu je nutné se o kůži starat. Po tetování se kůže namaže lékařskou vazelínou a zabalí se do fólie do večera. Je nutné ji třikrát denně mazat po dobu jednoho týdne až deseti dnů. Hojení pak trvá přibližně měsíc.

U piercingu je péče menší, záleží ovšem, na jakém místě jste si šperk nechali píchnout. Pokud máte náušnici v jazyku, ten vám hned po zásahu nateče a trvá to zhruba týden. Pokud jej máte například v pupku, je nutné jej nevyndávat a mazat.

Důležité je také vyhnout se koupání a opalování. Někdy může dojít ke komplikacím a pak se hojení protáhne až na jeden rok.

„O tělové ozdoby mají zájem hlavně lidé kolem dvaceti let. Ke mně chodí více ženy, které se zkrášlují většinou na zádech v kříži. Muži dávají přednost paži a lýtku,“ sdělil majitel salonu Jiří Genrt.

Cena tetování je různá. Vždy záleží na velikosti. Pohybuje se od 500 korun nahoru. Pokud chcete potetovat celá záda, může to vaši peněženku stát až dvacet tisíc korun.

Píchnutí piercingu stojí v průměru pět set korun. K tomu si musíte přikoupit šperk. Cena ozdob se pohybuje kolem tří set až tisíce korun.

„Poslední dobou stoupla obliba tetování na tříslech, zádech a ramenou – hlavně u žen. Muži, kteří k nám chodí méně, dávají přednost rameni či lýtku. Piercing si nechávají dělat lidé kolem 16 let, kdy vyžadujeme doprovod rodiče. Tetování vyhledávají spíše ti starší,“ uvedla majitelka salonu Kristýna Sunderová.