I přes meziroční nárůst výnosu obilí v průměru o dvanáct procent pečivo patrně podraží. Shodují se na tom Deníkem oslovení pekaři.

Pěstitelé obilovin si naopak mnou ruce. Evropský trh si obilí žádá a velký zájem šponuje cenu. V kurzu jsou především potravinářská pšenice, jarní ječmen a řepka. Rostoucí zájem o obiloviny se ve finále promítne i do koncového produktu. Pečivo zdraží. Mluví se o nárůstu až o čtvrtinu!

Deníkem oslovené pekárny a cukrárny rychlý růst cen pečiva nepotvrdily, i když připouští, že zvyšující se náklady na provoz a výrobu ve finále pocítí i zákazník. Za pečivo zaplatí víc.

„Na zdražení má vliv mnoho faktorů. Od rostoucích cen mouky, tuků, cukrů přes stále vyšší ceny energií a samozřejmě mzdové náklady, které také stoupají,“ vysvětluje majitel společnosti BEAS a.s. Bedřich Syrovátko, která provozuje například pekárnu v Ličnu na Rychnovsku.
Jeho společnost se dlouhodobě potýká s nárůstem provozních nákladů, ovšem zdražovat se zatím nerozhodli.

„Snažíme se všechny tyto faktory eliminovat a tlaku čelíme doslova s vypětím posledních sil. Musím na rovinu uznat, že jisté zdražení vyloučit nemůžu. Ovšem bavit se o tom kdy a o kolik je rozhodně předčasné,“ snaží se zmírnit zaručené zprávy o zdražování na začátku září Syrovátko.
Podobně hovoří i Šárka Průšková z vedení Pekárny Průšek s.r.o. z Pardubicka.

„Zatím jsme konkrétně neřešili, zda a o kolik budeme zdražovat. Musím ovšem přiznat, že jsme probírali i eventualitu, že budeme muset zdražit,“ říká Šárka Průšková.

Dražší obiloviny se podle zpracovatelů masa projeví i v ceně drůbeže a vyšší cenu očekávají i u masa vepřového. Stejným způsobem ovlivní cenu piva i sladovnický ječmen.