Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Studenti na zahraničních praxích

VÝCHODNÍ ČECHY - Absolventi i studenti naší školy označují jako jedno z nejvýraznějších pozitiv pro odborný a jazykový růst možnost účastnit se zahraničních praxí. Pestrou nabídkou těchto praxí vyniká naše škola nad mnoha ostatními.

15.9.2007
SDÍLEJ:

Uvařit brynzové halušky? Hotová vědaFoto: DENÍK/Evžen Pajskr

Jen v tomto kalendářním roce dosud pobývalo na dlouhodobých zahraničních praxích 30 žáků ve Spolkové republice Německo, šest ve Skotsku, čtyři ve Finsku a dva na Slovensku. Navíc škola zprostředkovala třinácti žákům možnost atraktivní prázdninové praxe v řeckých letoviscích.
Oslovili jsme několik stážistů, aby svoji zahraniční praxi zhodnotili a podělili se s námi o nové zajímavé recepty, se kterými se v cizině seznámili.

Halušky se zelím

1000 g brambor, 450 g kysaného zelí, 400 g polohrubé mouky, vejce, cibule, 50 g sádla, cukr, sůl, 100 g slaniny a škvarky na ozdobení.
Oloupané brambory nastrouháme, trochu vymačkáme a vodu slijeme. Přidáme vejce, mouku, sůl a promícháme. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme překrájené kysané zelí, podusíme je, podle chuti osolíme a osladíme. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a z namočeného prkénka do vody nožem oddělujeme z těsta halušky silné jako malíček. Po šesti minutách je vybereme sítem, propláchneme vodou, necháme okapat a prohřejeme v podušeném zelí. Hotový pokrm na talíři ozdobíme opečenými proužky slaniny a škvarky.

Allgäuer Käseschnitzel

Přírodně opečeme maso, poklademe je čerstvě podušenými žampiony s cibulkou. Navrch položíme plátky sýra a zapečeme. Podáváme s podušenou letní zeleninou a kroketami.

Ostružinový nebo malinový pudink
100 ml mléka, 150 g čerstvých ostružin nebo malin (možno použít i mražené), 100 g cukru, půl sáčku vanilkového cukru, tři žloutky, dva plátky želatiny, 100 ml šlehačky.
Ostružiny nebo maliny a polovinu cukru nasypte na pánev a přiveďte k varu. Vzniklé pyré propasírujte přes síto a vychlaďte. Plátky želatiny nechte rozpustit ve studené vodě. Svařte mléko a přidejte vanilkový cukr.
Dále do horkého mléka přidejte vejce a zbylý cukr. Na mírném ohni míchejte metlou. Když je směs uvařená, oddělte pěnu, tím získá lesk. Z plátků želatiny vymačkejte vodu a přimíchejte je do směsi, kterou dejte chladit.
Ušlehejte šlehačku a dřív, než ztuhne, přidejte přes síto protlačený základ s ostružinovým pyré a mírně míchejte.
Pudink nalijte do misky a dejte na noc vychladit. Ostružinovou omáčku připravíte z 200 g ostružin a 50 g cukru. Suroviny vysypte na pánev, míchejte a proceďte přes sítko.


15.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Poslanec Martin Kolovratník odpovídá čtenářům Deníku online.

On-line skončil: poslanec Kolovratník odpovídal čtenářům

Akce s YouTubery jsou vždy velmi oblíbené.

Lidé se budou moci setkat s předními českými youtubery

Poušť, prapodivná zvířata a nemyté ženy v Holicích

Holice – Fotograficko-filmovou projekci Záhadná Namibie mohou zájemci zhlédnout ve středu od 18 hodin v holickém kulturním domě.

Pardubice berou podvodníci útokem

Pardubice – Podvodníkům se daří unikat. Ale jen někdy. V Pardubicích jsou přesto viděni každý druhý den.

Na závodišti bude síň slávy

Pardubice – Na pardubickém závodišti vznikne Síň slávy Velké pardubické. Její součástí budou expozice artefaktů z minulosti a současnosti nejznámějšího českého dostihu a promítací prostor pro reprodukci samotných závodů, ale i pro edukativní filmy.

Mistři světa! Zlato z Tuniska má i Rosůlek

Pardubice – Cesta českých reprezentantů na mistrovství světa v malém fotbale má zlatou tečku. Češi vyhráli na šampionátu všech sedm utkání a obdrželi pouze tři branky. Ve finále v tuniském Nabeulu zdolali Mexiko 3:0.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení