Nemohli jsme si tedy nechat tuto příležitost ujít a po nezbytné adaptaci jsme pozvali sympatickou a usměvavou Kristen Stahl (viz foto) mezi studenty jako hosta dlouhodobého cyklu besed se zajímavými lidmi s názvem Host měsíce.

Je samozřejmé, že ve škole zaměřené především na hotelnictví, turismus a cestovní ruch se tentokrát základním tématem stala americká gastronomie a s ní související geografické zajímavosti. Kristen provedla posluchače celými Spojenými státy, přiblížila jim typické znaky tamější gastronomie a odpověděla na množství otázek.

Ostružinový koláč
Ovocná směs: 750 g ostružin (mohou být i maliny nebo jiné bobule), 60 g cukru, 12 g hladké mouky, několik kapek citronové šťávy.
Těsto: 285 g mouky, 4 g prášku do pečiva, 1 g sody, 12 g cukru, 55 g ztuhlého másla, 235 ml podmáslí.
Předehřejeme troubu na 190 stupňů. V míse smícháme čtyři přísady z první části receptu. Upečeme tuto směs v troubě po dobu 30 minut, během pečení zamícháme. Vyjmeme z trouby.Ve středně velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu a cukr. Přidáme nakrájené máslo. Smícháme s podmáslím tak, aby zvlhčilo ostatní suché přísady. Poté tímto těstíčkem s pomocí velké lžíce pokryjeme povrch směsi z bobulí. Nevadí, když nepokryjete všechny bobule. Dáme znovu do trouby na dalších 20 minut. Servírujeme teplé se zmrzlinou.
Zlatým hřebem besedy byla ochutnávka pro Středoevropany nezvyklé polévky z mušlí. Ne každému chutnají plody moře, ale tuto polévku můžeme z vlastní zkušenosti doporučit.

Škeblová polévka z Nové Anglie
Čtyři plátky slaniny, nakrájená cibule, 10 g mouky, 225 ml konzervované šťávy ze škeblí (lze nahradit vodou), 4 střední brambory pokrájené na kostičky, velký bobkový list, jeden g čerstvého nebo sušeného nasekaného tymiánu, 125 ml mléka, 125 ml smetany, mletý pepř, sůl, dvě plechovky celých nebo mletých škeblí (po 170 ml), 125 ml šlehačky, 10 g nasekané čerstvé petrželky.
Na velké pánvi osmažíme dokřupava plátky slaniny po dobu pěti až sedmi minut. Poté slaninu vyjmeme z pánve a nakrájíme. Do tuku ze slaniny přidáme nakrájenou cibuli a dozlatova ji osmažíme. Vmícháme mouku a dbáme, aby nezhnědla. Přidáme šťávu ze škeblí (nebo vodu) a nálev z konzerv, dále na kostičky nakrájené brambory, bobkový list a tymián. Přikryjeme pokličkou a mírně povaříme 15 – 20 minut, až brambory změknou. Zmírníme var, zamícháme mléko se smetanou a nakrájenou slaninu. Podle chuti přidáme sůl a pepř. Vmícháme škeble, šlehačku a nakrájenou petrželku. Po odstranění bobkového listu ihned servírujeme.

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 14. 11., 12. 12., 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 1. 12. a 19. 1. (vždy v 8 – 12 hodin).