Ve smíchovském Švandově divadle proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů jubilejního desátého ročníku Exportní ceny DHL. Tato soutěž je projektem DHL Express CZ a vládní agentury CzechTrade, který hodnotí úspěšné malé a střední české exportéry.

Do letošního ročníku se přihlásil rekordní počet 236 soutěžících firem, což je o 52 více než v loňském roce. Firmy se utkaly ve čtyřech kategoriích – středně velká společnost, malá společnost, exportér teritoria a exportér regionu.

Vysokomýtská společnost Mikroelektronika v kategorii Exportér teritoria – Latinská Amerika získala první místo a v kategorii Středně velká společnost byla vyhodnocena jako třetí.

Hodnotící kritérium exportérů tvořil index vypočítávaný jako násobek meziročního růstu exportu a podílu exportu na obratu. Vývoz firem byl posuzován za období roku 2005 do roku 2006.

Mikroelektronika vyrábí především odbavovací sy stémy pro hromadnou dopravu osob. Jejich součástí jsou například platební terminály pro platbu jízdného čipovými kartami. Společnost je jediným českým výrobcem komplexních odbavovacích systémů. V říjnu přesídlila do nového výrobního závodu za 63 milionů korun. Současný počet 163 zaměstnanců se může v rámci kapacity nového sídla zvýšit až na dvě stě a pozemky umožňují případné rozšíření další výstavbou.

Zařízení Mikroelektroniky odbaví denně na 20 milionů cestujících ve 26 zemích světa. K aktuálním exportním zakázkám, na kterých se v novém závodě pracuje, je dodávka odbavovacích zařízení pro uruguayské hlavní město Montevideo.

Společnost letos rozšířila také projekt Transantiago v Santiagu de Chile, kam dodala dalších 1000 terminálů. Celkový počet těchto zařízení tak dosáhl 14 000 kusů.

V hospodářském roce 2006/2007 Mikroelektronika utržila zhruba 300 milionů korun, z toho 42 procent představovaly exportní zakázky.
Nejvíce výrobků firma vyvezla do Chile, Polska a Guatemaly.