Rostou pět až deset let, aby se kvůli vánočním svátkům pokácely a prodaly. Řeč je o vánočních stromečcích, pro které se o víkendu vydaly davy lidí.

Menší společnost, která se zabývá nejen prodejem stromků, ročně prodá kolem tisícovky jehličnanů. Větší firmy jich prodají i tři tisíce.

Lidé, kteří preferují živý stromek, většinou kupují stále jeden druh a neexperimentují.

„Zákazníci mají v oblibě lesní a černou borovici, stříbrný smrk nebo jedli. Borovice téměř neopadává, proto je nejoblíbenější. Na druhou stranu je zájem i o smrky, které opadávají již po týdnu,“ uvedl majitel společnosti Lesnictví zahradnictví Jan Beran.

Starší generace nebo lidé s menším bytem volí směsi větviček do váz. „Větvičky jsou 40 až 70 centimetrů dlouhé a v balení je jich deset kusů různých druhů. Stojí čtyřicet korun, což se nedá s cenou za stromek srovnat,“ sdělil Jan Beran.

Metr osmdesát vysoká borovice bude letos nejspíš zdobit značnou část domácností, protože právě takové požadavky mají dvě třetiny lidí.

Ceny stromků se letos nemění. Za stromek o velikosti metr padesát zaplatíte přibližně 200 korun. Záleží ovšem na druhu. Smrk pichlavý a borovice lesní patří mezi levnější, kavkazská jedle přijde na dvojnásobek.

Velké oblibě se těší také umělé stromky. V nabídce je nepřeberné množství druhů i barev. Za obyčejný umělý metr padesát vysoký stromek zaplatíte kolem tří set korun. Větší, bohatší a barevnější přijde až trojnásobek.

„Loni jsme poprvé představili černý vánoční stromek, který se záhy stal jedním z nejprodávanějších. Nově nabízíme také stromky v květináčích, které se po Vánocích mohou přesadit do zahrady. Jejich cena se bude pohybovat okolo čtyř set korun,“ informovala tisková mluvčí společnosti Tesco Jana Matoušková a dodala, že zájem je i o zlaté či zelené jmelí a stojany.