VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když se sejdou profesionálové

VÝCHODNÍ ČECHY - Netradiční výlet do zážitkové kuchyně, kterou své známé určitě překvapíte. Dnes se vydáme do světa gastronomických soutěží.

6.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: ARCHIV HD

Světa plného barev, lákavých vůní a špičkového kulinářského umění, do kterého vás zavede učitelka odborných předmětů Jana Pošepná spolu se soutěžním týmem hronovské školy. Soutěžní pokrmy jsou však méně obvyklé a připravují se z netradičních surovin.

Studenti naší školy se pravidelně zúčastňují mnoha soutěží zaměřených na různé speciální dovednosti, jako je příprava míchaných nápojů, práce číšníka u stolu hosta, příprava pokrmů nebo cukrářských výrobků. Mezi nejprestižnější soutěže v oboru gastronomie patří především Gastro Junior Brno a Gastro Hradec, kde již po několik let sklízí naše škola úspěchy.

Na letošním dubnovém XII. ročníku národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí v Hradci Králové nás reprezentovali čtyři studenti. Petr Lindr, žák 2. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus, připravil v nové soutěžní kategorii šest druhů finger foods (pokrmy, které se dají jíst rukou). Finger foods jsou například i náš párek, opečená klobása nebo párek v rohlíku. V soutěžní gastronomii představuje tento výraz jednoduše řečeno obyčejnou jednohubku. Petrova nabídka byla však mnohem kvalitnější:

Kuřecí rolka s drůbežím bujónem se sedlinou z listu pampelišky

Medailonek z vepřové panenky v sezamové krustě v demiglassu se zeleninou

Jehněčí kostička s parmskou šunkou posazená na batátu

Variace jarní zeleniny s kuřecím masem ve smetanovém mousse na cuketě

Kombinace zeleninového a tomatového mousse s chřestem a uzeným jazykem

Vegetariánské sushi na špízu s cibulkou a ředkvičkou

Druhým soutěžícím studentem byl David Hlava, žák 1. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus. Ten připravil slavnostní mísu pro osm osob se dvěma druhy omáček. Základními surovinami byly převážně ryby a mořské plody.

Halibut zabalený v pórku v lososové pěně a kabátku

Filety z tuňáka a platýze v nori řase

Mořské plody v mrkvovém a bylinkovém mousse s rolkou z afrického sumečka

Jarní zeleninová směs na křehkém těstíčku

Variace zeleninových pěn

Kreveta v okurkovém těstíčku

Smetanová omáčka s rozmarýnem a pomerančem

Šafránová omáčka s fenyklem a chilli papričkou

Pokud budete chtít překvapit návštěvu netradiční, ale chutnou úpravou pokrmu, přinášíme vám dva recepty, které získaly stříbrné a bronzové ocenění na Gastro Junior Brno 2007.

Plátky z vepřové pečeně provoněné anglickou slaninou se zapečeným měšcem plněným krkonošskou lepenicí s houbovým ragú a omáčkou ze zázvoru a medu, dekorované klobásou a smaženou petrželkou

Maso: Z vepřové pečeně ukrojíme 4 silnější plátky, do kterých vyřízneme kapsu a vložíme plátek anglické slaniny. Plátky osolíme, posypeme kořením na maso a pokapeme olejem. Na pánvi si rozehřejeme olej a vložíme okořeněné maso, které po obou stranách opečeme. V troubě necháme asi 20 minut dopéci doměkka.

Krkonošská lepenice: Nejprve si uvaříme zvlášť 40 g krupek a 80 g kyselého zelí. Potom na drobné kostičky nakrájíme 150 g brambor a 50 g mrkve, vše uvaříme v osolené vodě. Po uvaření zelí, brambory i mrkev scedíme a přidáme ke krupkám. Dále osmahneme na másle dozlatova 20 g nakrájeného česneku a 80 g cibule. Vše prošťoucháme a přidáme nasekanou pažitku a sůl. Houbové ragú: Na másle necháme zezlátnout 70 g cibule, vložíme 120 g na kostičky nakrájených čerstvých hub, posypeme houbovým kořením a po osmahnutí zalijeme 100 ml 12% smetany. Provaříme a dochutíme solí.

Omáčka: Rozpustíme 50 g másla, vložíme 15 g nastrouhaného zázvoru, 60 g medu a zalijeme 100 g demi glass (silný vývar).

Měšec: Fillo těsto (můžeme použít listové těsto) rozkrojímena čtyři čtverce, do kterých klademe po jedné lžíci lepenice a vytvarujeme měšec, který upečeme dozlatova. Na talíř servírujeme houbové ragú, na které jsme položili měšec, dále nok z lepenice, maso překrojené na 4 až 5 plátků a omáčku ze zázvoru a medu. Nakonec dekorujeme na slabé plátky opečenou klobásou a petrželkou smaženou v těstíčku z mléka, vajec a soli.

6.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Seřizovači 25 000 Kč Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů Vedoucí výroby CNC. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 32000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce Přelouč, Požadujeme praxi min. 5 let na pozici vedoucího výroby a zkušenosti s vedením pracovního týmu tj. min. 2 - 3 podřízených zaměstnanců., Praktické dovednosti ohl. systémového řízení např. min. dle ISO 9001., Znalost AJ, trestní bezúhonnost, řiidčský průkaz sk. B, Výhodou řízení VZV a praxe ve skladu., První kontakt emailem. Pracoviště: Reta cz a.s. - provozovna přelouč, 535 01 Přelouč. Informace: Marek Tureček, . Výroba - Výroba Montážní dělník 13 500 Kč Montážní dělníci výrobků z kovů Dělník/dělnice v kovovýrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Místo výkonu práce Hradecká 128, Opatovice nad Labem, Požadujeme dobrý zdravotní stav a manuální zručnost. , První kontakt telefonicky, e-mailem, nebo osobně na adrese Hradecká 128, Opatovice nad Labem. Pracoviště: Centrum kovaných plotů s.r.o. - provozovna, Hradecká, č.p. 128, 533 45 Opatovice nad Labem. Informace: Lucie Doležalová, +420 604 739 833. Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 17 000 Kč Elektromechanici elektrických zařízení (kromě zařízení v dopravních prostředcích) Operátor/ka ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 15. Poznámka: Místo výkonu práce Holice. , Požadujeme čistý trestní rejstřík. , První kontakt telefonicky, e-mailem nebo osobně - PO - PÁ od 8:00 do 12:00. Pracoviště: Bv elektronik s.r.o. - provozvona holice ii, Vysokomýtská, č.p. 1104, 534 01 Holice v Čechách. Informace: Lucie Holda, +420 778 714 410,778 714 454. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 16 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce restaurace Tenis Klub Pardubice, Nástup možný IHNED. , Požadujeme samostatnost, zodpovědnost. Možnost profesního růstu., Nástup možný ihned., Zaměstnanecké výhody: Personální stravování, , První kontakt emailem. Pracoviště: A.c.in s.r.o. - provozovna i., Labská, č.p. 15, 530 02 Pardubice 2. Informace: Michal Smitka, +420 737 443 986.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Duel Tipsport extraligy v ledním hokeji mezi HC Dynamo Pardubice (bílém) a HC Verva Litvínov (v č
30

Pozdní příjezd nevadil. Pod jasnou výhru Litvínova se podepsal i Ščotka

ilustrační foto.

Vedle Dubiny chtějí jezero

Nezvyk. Živanice spadly až na dno

Pardubický kraj - Fotbal: No comment… Oliva popsal pouze první poločas duelu vloženého kola.

Zloděj střešních nosičů už sedí ve vazbě

Pardubice - Volnou chvíli při čekání na soud vyplnil dalšími krádežemi. Dále bude čekat už za mřížemi.

Uhlídají (nejen) Mageru? Sobota ukáže

Pardubice – Další výzva. V 9. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se na stadionu Pod Vinicí představí Zbrojovka Brno, která po minulé sezoně sestoupila z nejvyšší soutěže. S Pardubicemi se v minulých letech potkávala jen v přípravném období. Teď půjde o důležité druholigové body.

Ve Vísce volby nebudou, nejsou kandidáti. Obec je jediná v Pardubickém kraji

Pardubický kraj, Víska u Jevíčka - Komunální volby jsou za dveřmi. V nevelké obci na Malé Hané však zůstane volební místnost uzavřená. Není koho volit.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT