VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když se sejdou profesionálové

VÝCHODNÍ ČECHY - Netradiční výlet do zážitkové kuchyně, kterou své známé určitě překvapíte. Dnes se vydáme do světa gastronomických soutěží.

6.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: ARCHIV HD

Světa plného barev, lákavých vůní a špičkového kulinářského umění, do kterého vás zavede učitelka odborných předmětů Jana Pošepná spolu se soutěžním týmem hronovské školy. Soutěžní pokrmy jsou však méně obvyklé a připravují se z netradičních surovin.

Studenti naší školy se pravidelně zúčastňují mnoha soutěží zaměřených na různé speciální dovednosti, jako je příprava míchaných nápojů, práce číšníka u stolu hosta, příprava pokrmů nebo cukrářských výrobků. Mezi nejprestižnější soutěže v oboru gastronomie patří především Gastro Junior Brno a Gastro Hradec, kde již po několik let sklízí naše škola úspěchy.

Na letošním dubnovém XII. ročníku národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí v Hradci Králové nás reprezentovali čtyři studenti. Petr Lindr, žák 2. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus, připravil v nové soutěžní kategorii šest druhů finger foods (pokrmy, které se dají jíst rukou). Finger foods jsou například i náš párek, opečená klobása nebo párek v rohlíku. V soutěžní gastronomii představuje tento výraz jednoduše řečeno obyčejnou jednohubku. Petrova nabídka byla však mnohem kvalitnější:

Kuřecí rolka s drůbežím bujónem se sedlinou z listu pampelišky

Medailonek z vepřové panenky v sezamové krustě v demiglassu se zeleninou

Jehněčí kostička s parmskou šunkou posazená na batátu

Variace jarní zeleniny s kuřecím masem ve smetanovém mousse na cuketě

Kombinace zeleninového a tomatového mousse s chřestem a uzeným jazykem

Vegetariánské sushi na špízu s cibulkou a ředkvičkou

Druhým soutěžícím studentem byl David Hlava, žák 1. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus. Ten připravil slavnostní mísu pro osm osob se dvěma druhy omáček. Základními surovinami byly převážně ryby a mořské plody.

Halibut zabalený v pórku v lososové pěně a kabátku

Filety z tuňáka a platýze v nori řase

Mořské plody v mrkvovém a bylinkovém mousse s rolkou z afrického sumečka

Jarní zeleninová směs na křehkém těstíčku

Variace zeleninových pěn

Kreveta v okurkovém těstíčku

Smetanová omáčka s rozmarýnem a pomerančem

Šafránová omáčka s fenyklem a chilli papričkou

Pokud budete chtít překvapit návštěvu netradiční, ale chutnou úpravou pokrmu, přinášíme vám dva recepty, které získaly stříbrné a bronzové ocenění na Gastro Junior Brno 2007.

Plátky z vepřové pečeně provoněné anglickou slaninou se zapečeným měšcem plněným krkonošskou lepenicí s houbovým ragú a omáčkou ze zázvoru a medu, dekorované klobásou a smaženou petrželkou

Maso: Z vepřové pečeně ukrojíme 4 silnější plátky, do kterých vyřízneme kapsu a vložíme plátek anglické slaniny. Plátky osolíme, posypeme kořením na maso a pokapeme olejem. Na pánvi si rozehřejeme olej a vložíme okořeněné maso, které po obou stranách opečeme. V troubě necháme asi 20 minut dopéci doměkka.

Krkonošská lepenice: Nejprve si uvaříme zvlášť 40 g krupek a 80 g kyselého zelí. Potom na drobné kostičky nakrájíme 150 g brambor a 50 g mrkve, vše uvaříme v osolené vodě. Po uvaření zelí, brambory i mrkev scedíme a přidáme ke krupkám. Dále osmahneme na másle dozlatova 20 g nakrájeného česneku a 80 g cibule. Vše prošťoucháme a přidáme nasekanou pažitku a sůl. Houbové ragú: Na másle necháme zezlátnout 70 g cibule, vložíme 120 g na kostičky nakrájených čerstvých hub, posypeme houbovým kořením a po osmahnutí zalijeme 100 ml 12% smetany. Provaříme a dochutíme solí.

Omáčka: Rozpustíme 50 g másla, vložíme 15 g nastrouhaného zázvoru, 60 g medu a zalijeme 100 g demi glass (silný vývar).

Měšec: Fillo těsto (můžeme použít listové těsto) rozkrojímena čtyři čtverce, do kterých klademe po jedné lžíci lepenice a vytvarujeme měšec, který upečeme dozlatova. Na talíř servírujeme houbové ragú, na které jsme položili měšec, dále nok z lepenice, maso překrojené na 4 až 5 plátků a omáčku ze zázvoru a medu. Nakonec dekorujeme na slabé plátky opečenou klobásou a petrželkou smaženou v těstíčku z mléka, vajec a soli.

6.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 6 100 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 6100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce Pardubice - Polabiny. , Popis pracovní činnosti: Samostatná práce v kuchyni: vaření polévek, hlavních jídel, dezertů; včetně výdeje jídla hostům a úklidu kuchyně. , , Nabízíme: , 1. Pestrou práci v menším a příjemném kolektivu v chráněné kavárně., 2. Práci na zkrácený úvazek - výše úvazku dle osobní dohody. , 3. Směny různé délky dle oboustranné dohody (hlavně ve všedních dnech mezi 7 a 20 h,, výjimečně o víkendu)., 4. Možnost získání praxe v sociální oblasti., 5. Rozšíření znalostí a přehledu v současných gastronomických trendech (vaříme především vegetariánská, veganská, bezlepková jídla…) , , Požadujeme: , 1. Věk minimálně 18 let. , 3. Samostatnost, pečlivost, kladný a aktivní přístup k práci. , 4. Sociální cítění = práce v kolektivu chráněných zaměstnanců (lidí s duševním onemocněním)., 5. Časovou flexibilitu., , NEPOŽADUJEME NUTNĚ VYUČENÍ V OBORU, ALE UPŘEDNOSTNÍME PŘEDCHOZÍ PRAXI V KUCHYNI NEBO KLADNÝ VZTAH K VAŘENÍ. , Pracovní pozice je určena pro lidi s invalidním důchodem či pro osoby se zdravotním znevýhodněním. Lidem s duševním onemocněním můžeme nabídnout přípravu na práci formou sociální rehabilitace., Podmínkou pro zařazení do výběrového řízení je: profesní životopis a Váš souhlas s poskytnutím a zpracováním osobních údajů pro účely výběrového řízení., .Místo je vhodné pro OZP, Uvedené materiály zašlete nejpozději do 31.7.2018 e-mailem na adresu petra.trojanova@pdz.cz. Pracoviště: Péče o duševní zdraví - středisko výměník, z.s., Mladých, č.p. 325, 530 09 Pardubice 9. Informace: Petra Trojanová, +420 733 712 614.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 26 020 Kč

Učitelé na 1. stupni základních škol UČITEL/KA ZŠ 1.stupeň. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26020 kč, mzda max. 33930 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce Pardubice - Rybitví. , Vhodné i pro absolventy. , První kontatk telefonicky nebo e-mailem. , Životopisy zasílejte, prosím, na e-mail reditel@skolarybitvi.cz. Pracoviště: Základní škola a mateřská škola rybitví, Školní, č.p. 143, 533 54 Rybitví. Informace: Eva Pipková, +420 734 169 200.

Výroba - Výroba Technici elektronici přístrojů, strojů a 18 000 Kč

Technici elektronici přístrojů, strojů a zařízení Technik/čka údržby elektrárna Chvaletice. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce Chvaletice. , Práce na dobu určitou s možností prodloužení. , Co budeš dělat?, o ráno si oblékneš monterky a vyrazíš za ostatními, o tvůj revír bude chvaletická elektrárna - budeš ji znát jak vlastní boty, o SUMO? - servis, údržba, montáž a opravy v oblasti elektro a MaR - úkoly jsou jasný, Co zajímá nás?, o máš papír v kapse alespoň výučák z oboru elektro (měření a regulace) a platnou vyhlášku 50/1978 Sb? Super, bez toho by to nešlo, o máš zkušenosti v oblasti údržby? Super, máš malé bezvýznamné plus, o máš chuť se naučit každý den něco nového? Super, tebe právě hledáme, o nebojíš se práce? Super, flákače nehledáme, o nemáš ručičky dozadu? Super, budeš je potřebovat , , A co ti na oplátku nabídneme my?, o za málo peněz hodně muziky - to u nás rozhodně neplatí, o ovoce k snídani, oběd skoro zadáč, o kopec srandy na firemních akcích, kterých není fakt málo - účast na rockových festivalech povinná, o kapr a šáňo před tím, než si odejdeš válet šunky mezi placeným vánočním volnem , , První kontakt telefonicky (pracovní dny 8:00 - 16:00) nebo e-mailem.. Pracoviště: S u m o s.r.o. - pracoviště chvaletice, K Elektrárně, č.p. 227, 533 12 Chvaletice. Informace: Lucie Havelková, +420 605 248 049.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Ostatní odborní pracovníci ve 100 Kč

Ostatní odborní pracovníci v oblasti sociální práce Pracovník v sociálních službách pro Pečovatelskou službu HJ (DPP). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Horní Jelení a okolí, , Charakter vykonávané činnosti:, , Pracovník v sociálních službách zejména vykonává přímou obslužnou péči a to pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu, pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu, pomoc při zajištění chodu domácnosti, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím., , Požadujeme:, - vzdělání min. SOU; kvalifikační kurz pro pracovníka v sociálních službách výhodou;, - řidičský průkaz sk. B;, - spolehlivost, zodpovědnost, trestní bezúhonnost, empatie;, - schopnost pracovat v týmu i samostatně;, - ochotu k průběžnému vzdělávání;, - praxe v oboru vítána., , Nabízíme:, - dohodu o provedení práce,, - hodinová sazba 100,- Kč/ hod.,, - nástup dohodou,, - možnost odborného růstu a bezplatného vzdělávání,, - zázemí zavedené a velké neziskové organizace., , Do předmětu e-mailu piště: VŘ – PS, , Životopis je třeba doplnit o následující prohlášení:, , Poskytnutím svých osobních údajů v rozsahu podkladů pro přihlášku do výběrového řízení dávám, ve smyslu Zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, souhlas k jejich zpracování.. Pracoviště: Skp-centrum, o.p.s. - provozovna vi, K Dubu, č.p. 711, 533 74 Horní Jelení. Informace: Kateřina Filipová, +420 777 765 849.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

U Dašic našli ráno mrtvého muže

Vítězové

Polabinští šachisté finišovali jako Usain Bolt!

Ženu raději vrátili do nemocnice

Pardubice - Ženě, která se na Palackého třídě v Pardubicích sesunula na zem pomáhala hlídka městské policie.

O nebezpečí, která může skrývat Mars. Letní kino uvede film Život

Pardubice – Pardubické letní kino Pernštejn v úterý o půl desáté večer u Wonkova mostu hraje americký sci-fi thriller Život.

Tři šelmy na útěku a zbytečná smrt pod koly expresu: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 16. července 2018.

Pardubická zkouška: Vybojuje si místo další Francouz?

Pardubice - Lední hokej: Do try outu Dynama se letos zapojí jeden obránce a tři útočníci.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT