VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když se sejdou profesionálové

VÝCHODNÍ ČECHY - Netradiční výlet do zážitkové kuchyně, kterou své známé určitě překvapíte. Dnes se vydáme do světa gastronomických soutěží.

6.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: ARCHIV HD

Světa plného barev, lákavých vůní a špičkového kulinářského umění, do kterého vás zavede učitelka odborných předmětů Jana Pošepná spolu se soutěžním týmem hronovské školy. Soutěžní pokrmy jsou však méně obvyklé a připravují se z netradičních surovin.

Studenti naší školy se pravidelně zúčastňují mnoha soutěží zaměřených na různé speciální dovednosti, jako je příprava míchaných nápojů, práce číšníka u stolu hosta, příprava pokrmů nebo cukrářských výrobků. Mezi nejprestižnější soutěže v oboru gastronomie patří především Gastro Junior Brno a Gastro Hradec, kde již po několik let sklízí naše škola úspěchy.

Na letošním dubnovém XII. ročníku národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí v Hradci Králové nás reprezentovali čtyři studenti. Petr Lindr, žák 2. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus, připravil v nové soutěžní kategorii šest druhů finger foods (pokrmy, které se dají jíst rukou). Finger foods jsou například i náš párek, opečená klobása nebo párek v rohlíku. V soutěžní gastronomii představuje tento výraz jednoduše řečeno obyčejnou jednohubku. Petrova nabídka byla však mnohem kvalitnější:

Kuřecí rolka s drůbežím bujónem se sedlinou z listu pampelišky

Medailonek z vepřové panenky v sezamové krustě v demiglassu se zeleninou

Jehněčí kostička s parmskou šunkou posazená na batátu

Variace jarní zeleniny s kuřecím masem ve smetanovém mousse na cuketě

Kombinace zeleninového a tomatového mousse s chřestem a uzeným jazykem

Vegetariánské sushi na špízu s cibulkou a ředkvičkou

Druhým soutěžícím studentem byl David Hlava, žák 1. ročníku studijního oboru Hotelnictví a turismus. Ten připravil slavnostní mísu pro osm osob se dvěma druhy omáček. Základními surovinami byly převážně ryby a mořské plody.

Halibut zabalený v pórku v lososové pěně a kabátku

Filety z tuňáka a platýze v nori řase

Mořské plody v mrkvovém a bylinkovém mousse s rolkou z afrického sumečka

Jarní zeleninová směs na křehkém těstíčku

Variace zeleninových pěn

Kreveta v okurkovém těstíčku

Smetanová omáčka s rozmarýnem a pomerančem

Šafránová omáčka s fenyklem a chilli papričkou

Pokud budete chtít překvapit návštěvu netradiční, ale chutnou úpravou pokrmu, přinášíme vám dva recepty, které získaly stříbrné a bronzové ocenění na Gastro Junior Brno 2007.

Plátky z vepřové pečeně provoněné anglickou slaninou se zapečeným měšcem plněným krkonošskou lepenicí s houbovým ragú a omáčkou ze zázvoru a medu, dekorované klobásou a smaženou petrželkou

Maso: Z vepřové pečeně ukrojíme 4 silnější plátky, do kterých vyřízneme kapsu a vložíme plátek anglické slaniny. Plátky osolíme, posypeme kořením na maso a pokapeme olejem. Na pánvi si rozehřejeme olej a vložíme okořeněné maso, které po obou stranách opečeme. V troubě necháme asi 20 minut dopéci doměkka.

Krkonošská lepenice: Nejprve si uvaříme zvlášť 40 g krupek a 80 g kyselého zelí. Potom na drobné kostičky nakrájíme 150 g brambor a 50 g mrkve, vše uvaříme v osolené vodě. Po uvaření zelí, brambory i mrkev scedíme a přidáme ke krupkám. Dále osmahneme na másle dozlatova 20 g nakrájeného česneku a 80 g cibule. Vše prošťoucháme a přidáme nasekanou pažitku a sůl. Houbové ragú: Na másle necháme zezlátnout 70 g cibule, vložíme 120 g na kostičky nakrájených čerstvých hub, posypeme houbovým kořením a po osmahnutí zalijeme 100 ml 12% smetany. Provaříme a dochutíme solí.

Omáčka: Rozpustíme 50 g másla, vložíme 15 g nastrouhaného zázvoru, 60 g medu a zalijeme 100 g demi glass (silný vývar).

Měšec: Fillo těsto (můžeme použít listové těsto) rozkrojímena čtyři čtverce, do kterých klademe po jedné lžíci lepenice a vytvarujeme měšec, který upečeme dozlatova. Na talíř servírujeme houbové ragú, na které jsme položili měšec, dále nok z lepenice, maso překrojené na 4 až 5 plátků a omáčku ze zázvoru a medu. Nakonec dekorujeme na slabé plátky opečenou klobásou a petrželkou smaženou v těstíčku z mléka, vajec a soli.

6.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 15 500 Kč

Pracovníci ostrahy, strážní Pracovníci ostrahy, strážní. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Hledáme vrátné pro nákladní vrátnici do areálu v Pardubicích - Čivicích. Jedná se o ranní nebo odpolední směny od 5:30 do 14:00 a od 14:00 do 22:30. Možnost jedné ze směn nebo pravidelného střídání. Služba je bez pochůzek. Vyhrazené pro osoby se zdravotním znevýhodněním (invalidním důchodem). Doprava možná autobusy č.14, 23, 25 nebo linkovým 650623 z Přelouče (zastávka Staré Čivice "KYB"). V případě zájmu nejprve kontaktujte technika zakázky: Jakub Kovařík tel.: 774 401 643, jakub.kovarik@bleskservis.cz Na uvedenou adresu chodit pouze po předchozí domluvě!!. Pracoviště: Blesk servis s.r.o. - pardubice pernerova, Pernerova, č.p. 168, 530 02 Pardubice 2. Informace: Jakub Kovařík, +420 774 401 643.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 7 650 Kč

Ostatní uklízeči a pomocníci Uklízeč/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 7650 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracoviště Pardubice, Požadujeme: čistý výpis z rejstříku trestů, samostatnost, pečlivost a zodpovědnost, Nabízíme: perspektivní zaměstnání , Pracovní úvazek 5 hodin. , Místo je vhodné i pro absolventy a mladistvé. , Nejprve telefonní kontakt 466 614 608 (8-13hod.). Pracoviště: Vemi - úklidová služba, spol. s r.o., 17. listopadu, č.p. 2753, 530 02 Pardubice 2. Informace: Renata Langrová, +420 466 614 608.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 80 Kč

Ostatní uklízeči a pomocníci Uklízeč/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 80 kč, mzda max. 90 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Místo výkonu práce Pardubice a okolí, dle zakázek firmy. , První kontakt telefonicky nebo e-mailem.. Pracoviště: Pavel balhárek, 535 01 Přelouč. Informace: Štefánie Šteklová, +420 704 389 965.

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 6 750 Kč

Pomocní dělníci ve výrobě Pomocný dělník/dělnice ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 6750 kč, mzda max. 8450 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Moravany, Nástup možný IHNED. , Pracovní náplň: , - pomocné práce pro obsluhu CNC strojů - navážení a příprava přířezů pro vlastní výrobní činnosti ve výrobě nábytku, - odvoz zpracovaných přířezů na místo kompletace, - kompletace hotových výrobků, - příprava a kontrola kování dle kusovníku, - balení nábytkových dílců , Požadujeme , - spolehlivost a pečlivost, Nabízíme: , - práci v přííjemném a čistém prostředí montážní dílny , - zázemí stabilní společnosti, - vše potřebné vás naučíme , - firemní benefity, Místo je vyhrazené pro OZP. , První kontakt telefonicky, e-mailem nebo osobně.. Pracoviště: Jp-kontakt, s.r.o. - pracoviště moravany, 9. května, č.p. 289, 533 72 Moravany u Holic. Informace: Blažková Alena, Lumande Radka, +420 778 484 964;466 052 047.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Basketbalový zápas: Ústí nad Labem vs. Pardubice
36

Ústí uteklo pardubickému hrobníkovi z lopaty a vynutilo si sedmý zápas

Česko - Rusko
85

Český triumf: Hokejisté přidali ještě výhru nad Ruskem

Spadla z vrcholu do propasti. Nahoru se už nevrátí

Východní Čechy - Anketa Deníku: Co si sportovní osobnosti z východočeského regionu myslí o knižní zpovědi biatlonové hvězdy Gabriely Koukalové.

FNL - 23. kolo: Pardubice vyhrály na Žižkově a jsou třetí

Pardubice - Trefa kanonýra Pavla Černého rozhodla jinak vyrovnaný zápas 23. kola na hřišti Viktorie Žižkov a ve Fotbalové národní lize posunula Pardubice na třetí místo tabulky!

Před rozběhnutým policejním koněm utíká každý

Praha – Policisté krajské pořádkové jednotky vyrazili z Pardubického kraje do Prahy. Ne na výlet, ale na cvičení.

Češi zdolali i Švédsko, opět skórovali v přesilovkách

Pardubice - Národní tým si na turnaji Carlson Hockey Games připsal druhé vítězství. Čeští hokejisté vyhráli nad Švédskem 3:1, když vítěznou branku vstřelil v 50. minutě Andrej Nestrašil. Poslední zápas v Pardubicích Češi odehrají v neděli proti Rusku (ve 14.20).

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT