Regionální potravy slavily úspěch nejen na celostátní soutěži v Českých Budějovicích, ale také mezi starosty měst a obcí Pardubického kraje.
Letos se poprvé uskutečnila soutěž Regionální potravina, která má za cíl podporovat malé a střední potravinářské výrobce. Starostové měli možnost při úterním setkání s radními Pardubického kraje ochutnat potraviny, které v soutěži zvítězily.

„Malí výrobci mohou jen těžko uspět v konkurenci velkých hypermarketů. Právě pro ně je určena tato soutěž. Letos se ji v našem kraji zúčastnilo 24 výrobců s 58 výrobky,“ vysvětlil krajský radní Václav Kroutil, který je zodpovědný za zemědělství, životní prostředí a venkov.

Bez zajímavosti není ani rozdělení výrobců do jednotlivých bývalých okresů. Hned 14 výrobců totiž pochází z okresu Ústí nad Orlicí, pět jich zastupovalo chrudimský okres, čtyři byli z Pardubicka a pouze jeden ze Svitav.

Potraviny nadchly i Václava Klause

Soutěžilo se v šesti kategorií, a tak ocenění mohli získat třeba pěstitelé zeleniny, cukráři, ale i výrobci alkoholických nápojů. Označení Regionální potravina si letos nezasloužil jen pardubický perník, ale také přírodní salámový sýr Artuš či radní rolka.

„Tyto výrobky jsme představili v Českých Budějovicích a ochutnal je i prezident České republiky Václav Klaus. Toho potěšilo, že jsme neměli k dispozici jen perník, ale pochutnal si i na radní rolce,“ sdělil Kroutil.

Příští rok se vypraví do Milána

„Stánek s našimi výrobky patřil v Českých Budějovicích k nejnavštěvovanějším. Zástupci Pardubického kraje měli ale úspěch také na gastronomické soutěži ve Stuttgartu.

Příští rok plánujeme představit naše výrobky až v Miláně,“ pravil předseda správní rady společnosti Agrovenkov Václav Koblížek.

(dub)