VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Máte chuť na rybu? Zde máte pár receptů

VÝCHODNÍ ČECHY - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena. Předpisy na tyto úpravy časem upadly v zapomnění a dnes již málokterá hospodyně ví, že ryby je možno připravovat také jinak než tradičně na černo, na modro, popřípadě vařené nebo smažené.

24.11.2007
SDÍLEJ:

Pstruh duhák.Foto: RYBOLOV/Standa Horák

Rybí polévka s rizolkou z kořenové zeleniny a pstruha duhového

- pstruh, rybí koření, špetka soli, špetka pepře, 100 g kořenové zeleniny.

Příprava směsi probíhá tak, že maso z pstruha, které jsme si nakrájeli na malé kousky, orestujeme na másle s kořenovou zeleninou a přidáme směs koření na ryby. Rizolky zhotovíme z palačinkového těsta. Palačinky naplníme směsí z pstruha a zeleniny, srolujeme a obalíme v trojobalu, usmažíme na pánvi. Poté rozřízneme a vkládáme do hotové polévky.

Rybí polévka z kapra

200 g hlav z kaprů, 70 g očištěných vnitřností z kaprů, 400 ml vody, špetka soli, 30 g celeru, 30 g mrkve, 20 g petržele, 35 g tuku, 60 g hladké mouky, 400 ml vývaru, špetka mletého muškátového květu, špetka mletého pepře, 250 ml mléka, špetka polévkového koření, špetka petrželové natě.

Očištěné a opláchnuté kapří hlavy a vnitřnosti uvaříme každé zvlášť v mírně osolené vodě. Uvařené maso z kapřích hlav i vnitřností nakrájíme na drobnější kousky, vložíme zpět do vývaru a přidáme vývar ze zeleniny. Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky. Z tuku s prosátou moukou připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý muškátový květ a pepř.

Za neustálého prošlehávání metlou zásmažku vmícháme do vývaru z hlav, rybích vnitřností a zeleniny. Uvedeme do varu a zvolna za občasného prošlehávání vaříme. Ke konci varu přilijeme mléko, polévku krátce provaříme a procedíme hustým cedníkem. Do hotové polévky přidáme nakrájené maso z hlav a vnitřností i uvařenou kořenovou zeleninu. Na závěr krátce povaříme a dochutíme polévkovým kořením, popřípadě přisolíme a ještě důkladně provaříme.

Kapr smažený ve vinném těstíčku s mandlovými lupínky

500 g očištěného a vykuchaného kapra, 10 g soli, tři až čtyři vejce, 30 ml bílého vína, 35 g hrubé mouky, 35 g hladké mouky, 10 ml stolního oleje do těstíčka, 100 g tuku, 50 g mandlových lupínků.

Kapra zbavíme kůže a hřbetní kosti, opláchneme, nakrájíme na porce a mírně osolíme. Z vajec rozšlehaných s bílým vínem, z prosáté hrubé a hladké mouky, trošky oleje a mandlových lupínků připravíme hladké těstíčko, ve kterém smáčíme jednotlivé porce kapra. Následně porce zvolna smažíme v horkém tuku do nazlátlé barvy. Připravenou rybu ihned servírujeme společně s bramborovými lupínky.

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 12. 12., 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 1. 12. a 19. 1. (vždy v 8 – 12 hodin).



24.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nové pardubické přednádraží.

Architekt Gebrian. Chvála pro Pardubice za nádraží i Tyršáky

Hoří, má panenko v divadelní podobě.

Festival smíchu nabídne hudební i situační komedie

Šlágr první se druhým. Zápas jen neodehrát, ale chtít vyhrát!

Pardubice – To je týden jako od Beatles… Tedy perný. Pardubičtí basketbalisté završí triptych zápasů (Děčín – liga, Kolín – pohár) tím nejtěžším možným způsobem.

Fotbalisty Pardubic prověří slovenský lídr

Pardubice – Před posledním zápasem skupiny už je jasno, že pardubičtí fotbalisté finálovou účast z minulého ročníku Tipsport ligy nezopakují. Po prohrách s Brnem a Znojmem je na závěr čeká Skalica, lídr druhé slovenské ligy. Hraje se v sobotu od 13 hodin v brněnském areálu VUT.

Husa bez provázku a výcvik lavinových psů: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 18. a 19. ledna 2018.

Pardubice vyrovnaly, pak ale přišel zlínský úder

Pardubice - Na venkovní výhry nenavázali. Hokejisté Pardubic na domácím ledě prohráli ve 41. kole extraligy se Zlínem 2:3. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>