VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Máte chuť na rybu? Zde máte pár receptů

VÝCHODNÍ ČECHY - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena. Předpisy na tyto úpravy časem upadly v zapomnění a dnes již málokterá hospodyně ví, že ryby je možno připravovat také jinak než tradičně na černo, na modro, popřípadě vařené nebo smažené.

24.11.2007
SDÍLEJ:

Pstruh duhák.Foto: RYBOLOV/Standa Horák

Rybí polévka s rizolkou z kořenové zeleniny a pstruha duhového

- pstruh, rybí koření, špetka soli, špetka pepře, 100 g kořenové zeleniny.

Příprava směsi probíhá tak, že maso z pstruha, které jsme si nakrájeli na malé kousky, orestujeme na másle s kořenovou zeleninou a přidáme směs koření na ryby. Rizolky zhotovíme z palačinkového těsta. Palačinky naplníme směsí z pstruha a zeleniny, srolujeme a obalíme v trojobalu, usmažíme na pánvi. Poté rozřízneme a vkládáme do hotové polévky.

Rybí polévka z kapra

200 g hlav z kaprů, 70 g očištěných vnitřností z kaprů, 400 ml vody, špetka soli, 30 g celeru, 30 g mrkve, 20 g petržele, 35 g tuku, 60 g hladké mouky, 400 ml vývaru, špetka mletého muškátového květu, špetka mletého pepře, 250 ml mléka, špetka polévkového koření, špetka petrželové natě.

Očištěné a opláchnuté kapří hlavy a vnitřnosti uvaříme každé zvlášť v mírně osolené vodě. Uvařené maso z kapřích hlav i vnitřností nakrájíme na drobnější kousky, vložíme zpět do vývaru a přidáme vývar ze zeleniny. Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky. Z tuku s prosátou moukou připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý muškátový květ a pepř.

Za neustálého prošlehávání metlou zásmažku vmícháme do vývaru z hlav, rybích vnitřností a zeleniny. Uvedeme do varu a zvolna za občasného prošlehávání vaříme. Ke konci varu přilijeme mléko, polévku krátce provaříme a procedíme hustým cedníkem. Do hotové polévky přidáme nakrájené maso z hlav a vnitřností i uvařenou kořenovou zeleninu. Na závěr krátce povaříme a dochutíme polévkovým kořením, popřípadě přisolíme a ještě důkladně provaříme.

Kapr smažený ve vinném těstíčku s mandlovými lupínky

500 g očištěného a vykuchaného kapra, 10 g soli, tři až čtyři vejce, 30 ml bílého vína, 35 g hrubé mouky, 35 g hladké mouky, 10 ml stolního oleje do těstíčka, 100 g tuku, 50 g mandlových lupínků.

Kapra zbavíme kůže a hřbetní kosti, opláchneme, nakrájíme na porce a mírně osolíme. Z vajec rozšlehaných s bílým vínem, z prosáté hrubé a hladké mouky, trošky oleje a mandlových lupínků připravíme hladké těstíčko, ve kterém smáčíme jednotlivé porce kapra. Následně porce zvolna smažíme v horkém tuku do nazlátlé barvy. Připravenou rybu ihned servírujeme společně s bramborovými lupínky.

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 12. 12., 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 1. 12. a 19. 1. (vždy v 8 – 12 hodin).



24.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 25 000 Kč Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidič/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce Pardubice a okolí, Požadujeme: řidičské oprávnění skupiny C, profesní průkaz, trestní bezůhonnost, manuální zručnost, zodpovědnost a samostatnost, , Zaměstnanecké výhody: stravenky, mobil, , , První kontakt e-mailem nebo telefonicky. Pracoviště: Miros majetková a.s., Hradecká, č.p. 545, 533 52 Staré Hradiště u Pardubic. Informace: Jana Mejtská, +420 728 507 120. Informační technologie - Informační technologie Programátor 25 000 Kč Programátoři počítačových aplikací specialisté Programátor/ka CNC stroje. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce Přelouč., Požadujeme: znalost tvorby programů v prostředí Heidenhain iTNC530, znalost InventorCAM a strojů TOS WHQ13 , Fermat WFC10 výhodou, znalost tvorby výkresové dokumentace. Nabízíme: příspěvek na stravování, příspěvek na PP, práci ve stabilní firmě. Mzda dle dohody. Provoz jednosměnný. , Zaměstnanecké výhody: Práce ve stabilní firmě, příspěvek na stravování, možnost poskytnutí zálohy, služební telefon, Nástup možný IHNED, První kontakt e-mailem.. Pracoviště: Montifer s. r. o., Hradecká, č.p. 1383, 535 01 Přelouč. Informace: Petra Houdková, +420 466 955 840. Výroba - Výroba Obsluha strojů 13 500 Kč Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 13. Poznámka: Místo výkonu práce Pardubice, Agenturní zaměstnávání, krátkodové na 3 měsíce. , Náplň práce: seřizování, obsluha a dohled na stroje k mísení, pečení a jiné přípravě chleba a chukrářských výrobkův pekárně, výpomoc při plnění pracovních úkolů obsluze strojů a zařízení. , Vykonávájí ruzné jednoduché a rutinní manuální činnosti ve výrobě, přeprava zboží, materiálů, zařízení a jiných předmětů na pracoviště a přemístění hotových výrobků, čištění strojů, zařízení, nástrojů a odstraňování překážek ze strojů., Požadujeme dobrý zdravotní stav., Práce v prašném prostředí, horko, manipulace s desinfekčními prostředky., První kontakt emailem, telefonicky v době 10.00 - 16.00 ; osobně pouze po předchozí telefonické domluvě (kancelář Pardubice). Pracoviště: Praim-work s.r.o. - pracoviště, Na Ležánkách, č.p. 1624, 530 03 Pardubice 3. Informace: Andriy Khalus, +420 775 485 817. Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 8 500 Kč Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech Šička, krejčí/krejčová. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 8500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce Pardubice. , Nástup možný IHNED dle dohody. , Pracovní úvazek zkrácený - maximálně 30 hodin týdně. , Náplň práce:, o Šití hraček, dekorativních předmětů, opravy oděvů, o Střihačské práce, o Práce na šicích, vyšívacích stojích, overlocku apod., Požadujeme: , o Minimálně střední odborné vzdělání, nebo odborné s maturitou, o Praxe v oboru , o Pečlivost, kreativita, samostatnost, Informace k pracovním podmínkám: , o Možnost práce na zkrácený úvazek, o Vhodné pro OZP, o Termín nástupu ihned nebo dle dohody, o Místo výkonu Pardubice, Zaměstnanecké výhody: sick days, prodloužení pracovní smlouvy, odměny, sleva na výrobky, práce v malém kolektivu , , , Životopis zasílat na e-mail: cizkova@cedrops.cz nebo osobně na adrese zaměstnavatele.. Pracoviště: Cedr pardubice o.p.s., Jana Palacha, č.p. 324, 530 02 Pardubice 2. Informace: Věra Čížková, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Pronadávat si cestu zpět do trolejbusu se muži nepovedlo

Voskový objekt Srdce pro Václava Havla.

Univerzita sbírá zrcátka pro Václava Havla

Ženou regionu je Dana Hubálková ze Žamberka

Pardubice - Žena regionu je celostátní soutěž, která přibližuje životy žen, jež svou pílí a aktivitou motivují a obohacují společnost. Letošní ročník v Pardubickém kraji ovládla Dana Hubálková ze Žamberka.

Marek: Každá minuta je obrovskou školou

Pardubice - Pardubičtí basketbalisté ve středu vstupují do FIBA Europe Cupu. V Nizozemsku.

Pardubice? Cítím, že mi změna pomůže, říká Skokan

Pardubice - V podobných situacích, které hokejový život přináší, se jedná rychle. Když se Dávid Skokan doslechl o možnosti přesunu do Pardubic, měl během půl dne jasno. „Jdu do toho,“ řekl. V kabině Dynama si vyměnil místo s Tomášem Svobodou, jenž zamířil mezi chomutovské Piráty.

Hromadná nehoda? Záchranáři musí změnit postupy

Hřebeč – Nehoda s velkým počtem zraněných je problém, který nutí záchranáře nejdřív třídit a až pak pomáhat.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT