VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Máte chuť na rybu? Zde máte pár receptů

VÝCHODNÍ ČECHY - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena. Předpisy na tyto úpravy časem upadly v zapomnění a dnes již málokterá hospodyně ví, že ryby je možno připravovat také jinak než tradičně na černo, na modro, popřípadě vařené nebo smažené.

24.11.2007
SDÍLEJ:

Pstruh duhák.Foto: RYBOLOV/Standa Horák

Rybí polévka s rizolkou z kořenové zeleniny a pstruha duhového

- pstruh, rybí koření, špetka soli, špetka pepře, 100 g kořenové zeleniny.

Příprava směsi probíhá tak, že maso z pstruha, které jsme si nakrájeli na malé kousky, orestujeme na másle s kořenovou zeleninou a přidáme směs koření na ryby. Rizolky zhotovíme z palačinkového těsta. Palačinky naplníme směsí z pstruha a zeleniny, srolujeme a obalíme v trojobalu, usmažíme na pánvi. Poté rozřízneme a vkládáme do hotové polévky.

Rybí polévka z kapra

200 g hlav z kaprů, 70 g očištěných vnitřností z kaprů, 400 ml vody, špetka soli, 30 g celeru, 30 g mrkve, 20 g petržele, 35 g tuku, 60 g hladké mouky, 400 ml vývaru, špetka mletého muškátového květu, špetka mletého pepře, 250 ml mléka, špetka polévkového koření, špetka petrželové natě.

Očištěné a opláchnuté kapří hlavy a vnitřnosti uvaříme každé zvlášť v mírně osolené vodě. Uvařené maso z kapřích hlav i vnitřností nakrájíme na drobnější kousky, vložíme zpět do vývaru a přidáme vývar ze zeleniny. Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky. Z tuku s prosátou moukou připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý muškátový květ a pepř.

Za neustálého prošlehávání metlou zásmažku vmícháme do vývaru z hlav, rybích vnitřností a zeleniny. Uvedeme do varu a zvolna za občasného prošlehávání vaříme. Ke konci varu přilijeme mléko, polévku krátce provaříme a procedíme hustým cedníkem. Do hotové polévky přidáme nakrájené maso z hlav a vnitřností i uvařenou kořenovou zeleninu. Na závěr krátce povaříme a dochutíme polévkovým kořením, popřípadě přisolíme a ještě důkladně provaříme.

Kapr smažený ve vinném těstíčku s mandlovými lupínky

500 g očištěného a vykuchaného kapra, 10 g soli, tři až čtyři vejce, 30 ml bílého vína, 35 g hrubé mouky, 35 g hladké mouky, 10 ml stolního oleje do těstíčka, 100 g tuku, 50 g mandlových lupínků.

Kapra zbavíme kůže a hřbetní kosti, opláchneme, nakrájíme na porce a mírně osolíme. Z vajec rozšlehaných s bílým vínem, z prosáté hrubé a hladké mouky, trošky oleje a mandlových lupínků připravíme hladké těstíčko, ve kterém smáčíme jednotlivé porce kapra. Následně porce zvolna smažíme v horkém tuku do nazlátlé barvy. Připravenou rybu ihned servírujeme společně s bramborovými lupínky.

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 12. 12., 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 1. 12. a 19. 1. (vždy v 8 – 12 hodin).



24.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 22 500 Kč

Obsluha ostatních strojů a zařízení pro chemickou výrobu DĚLNÍK/CE - OPERÁTOR/KA VE VÝROBĚ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 22500 kč. Volných pracovních míst: 30. Poznámka: Místo výkonu práce Pardubice. , Pracovní náplň , manipulační a pomocné práce , obsluha strojů a zařízení, spolupráce při jejich údržbě , obsluha jednoduchých chemických aparatur a strojů , obsluha plně automatizovaných linek řízených PC , , Požadujeme, SOU vzdělání výhodou , manuální zručnost , chuť pracovat , dobrý zdravotní stav , ochota pracovat v nepřetržitém provozu, , Zaměstnanecké výhody: , jistota stabilního zaměstnání v prosperující společnosti , teplé obědy za 19 Kč (v ceně: hlavní jídlo, polévka, dezert/ salát) , 5 týdnů dovolené , příspěvek na penzijní připojištění až do 600 Kč/ měsíc , multifunkční volnočasová poukázka UNIŠEK+ v hodnotě 2.000 Kč/ ročně , zvýhodněné mobilní tarify pro zaměstnance a jejich blízké , zvýhodněné rekondiční a zážitkové pobyty , zvýhodněné ceny produktů skupiny AGROFERT, a. s. , zaměstnanecké akce a další atraktivní benefity , možnost dalšího vzdělávání (např. kurzy anglického jazyka, odborného vzdělávání a další), , První kontakt telefonicky, e-mailem nebo osobně - každou středu od 8:00 hodin - Personální oddělení.. Pracoviště: Synthesia, a.s., 530 02 Pardubice 2. Informace: Markéta Kohútová, +420 466 824 415.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Specialisté v oblasti zootechniky 28 000 Kč

Specialisté v oblasti zootechniky Zootechnik/zootechnička. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce Ostřetín - Holice. , Požadujeme: ukončené studium se zemědělským zaměřením. , Zaměstnanecké výhody: firemní benefity, První kontakt telefonicky, e-mailem nebo osobně.. Pracoviště: Zemědělská společnost ostřetín, a.s., 534 01 Holice v Čechách. Informace: Ondřej Metelka, +420 603 438 611.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 6 100 Kč

Uklízeči a pomocníci v administrativních objektech Uklízeč/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 6100 kč, mzda max. 7625 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce Pardubice, Pracovní úvazek zkrácený 20 - 25 hodin/týdně. , Nástup možný IHNED. , Místo je vyhrazeno pro OZP. , Náplň práce: - provádí úklid určených prostor (kanceláře, prodejna, sociální zázemí), - doplňuje hygienické potřeby, - třídí odpad, - úklid v okolí firmy, Nabízíme: možnost dlouhodobého pracovního uplatnění , První kontakt telefonicky, e-mailem nebo osobně - dle dohody.. Pracoviště: Jp-kontakt, s.r.o., Dašická, č.p. 1797, 530 03 Pardubice 3. Informace: Personální oddělení, +420 778 484 964,466 052 047.

Management - Management Vedoucí 45 000 Kč

Řídící pracovníci v oblasti správy podniku, administrativních a podpůrných činností jinde neuvedení Řídící pracovník/pracovnice v oblasti správy podniku. Požadované vzdělání: bakalářské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 45000 kč, mzda max. 55000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce Přelouč. , Požadujeme: , Anglický jazyk - slovem i písmem - nutná podmínka., Mandarinština - výhodou. , Min. 2 roky praxe ve výrobním podniku (plánování), Znalost programu v SAP - výhodou. , Zaměstnanecké výhody: stravenky. , , První kontakt e-mailem.. Pracoviště: Chicony electronics cez s.r.o., Tovární, č.p. 1553, 535 01 Přelouč. Informace: Kristýna Černá, +420 603 979 850;469 775 561.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Velmistři už sedlají koně...

Ilustrační foto

Nová sezona: Odpočet zastaví Vítkovice

Slet motorových rogal a létacích zařízení ve Chvojenci

Chvojenec – Všelijaké létající stroje těžší než vzduch se objeví v sobotu na chvojeneckém letišti.

Historik a etnolog z pardubické univerzity obdrží vyznamenání

Pardubice/Praha - Nejvyšší mexické státní vyznamenání pro cizince „Řád aztéckého orla“, udělované mexickou vládou, obdrží dnes ve dvanáct hodin v Praze dva Češi. Jedním z nich je historik a etnolog Oldřich Kašpar z Katedry kulturních a sociálních věd Fakulty filozofické Univerzity Pardubice, druhou vyznamenanou je vědkyně a pedagožka Ludmila Holková ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Město opět nabízí investorům část kasáren na Hůrkách

Pardubice – Město Pardubice vyhlásilo veřejnou soutěž na zástavbu části bývalých kasáren na Hůrkách. A to už potřetí, v minulosti se totiž jedinému zájemci, kterým je společnost Pernštejn City, nepodařilo splnit přísná kritéria. Podmínky tentokrát budou jiné.

Extrémní obscénnosti v Trutnově a postsovětský násilník v Brně: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 19. července 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT