Vánoce mají být svátky radosti, vzájemného porozumění a slavnostní nálady.

Ke štědrovečerní večeři, jež je jejich vyvrcholením, se u stolu scházejí celé rodiny. Mnozí pozvou i nejbližší příbuzné a přátele, kteří by jinak zůstali sami.

V dalších dnech pak přicházejí i další hosté, širší rodina a přátelé.Tradice štědrovečerních jídelníčků s různými speciálními pokrmy vznikaly postupně a v různých krajích se navzájem lišily.

Mnohé z nich se udržely dodnes při přípravě pokrmů z hub, zejména hubníku z Podkrkonoší, houbového kuby na Šumavě, tradiční rybí polévky, různých pokrmů připravených z kapra, oplatek s medem, nejrůznějších druhů vánočního pečiva.

Na vánočním stole se může objevit také vařené sušené ovoce (směs křížal, švestek a hrušek), kterému se říkávalo „muzika“.

Vánoční hostina zpravidla začíná aperitivem a drobnějšími předkrmy. Pestré, regionálně nebo rodinnou tradicí sestavené menu končí nápoji, kávou a pečivem. Přitom si každý z vánočního stolu může vybrat podle chuti.

Představíme vám několik receptů na vánoční stůl. Jsou trochu náročnější na suroviny i přípravu, ale úspěch u hostů je zaručen.

Tatarské biftečky z lososa


Filety z lososa (520 g) nakrájíme na malé kostičky. Je nutné, aby maso bylo zcela čerstvé. Do směsi přidáme špetku šalotky, petrželky, bazalky, lupínky z růžového zázvoru, sezamové semínko, asi lžíci olivového oleje, jednu kávovou lžičku tabasca a sůl. Vše dobře promícháme a necháme 24 hodin uležet v lednici. Malé tataráčky podáváme s pečivem.


Plněná ryba

Celý pstruh, lín nebo kapr, dvě lžíce smetany, ryba pangasius, malá lžička aspiku, sůl, citronová šťáva, mletý bílý pepř, bylinky (tymián, kopr), koření na ryby, syrové vejce, namočená houska, drůbeží prsíčka a trochu polohrubé mouky
Fáš připravíme tak, že suroviny pečlivě nameleme na velmi jemno a zalijeme smetanou, vytvoříme hmotu podobnou sekané. Vykostíme rybu a naplníme fáší, zabalíme do fólie a pečeme na 85°C v konvektomatu nebo v páře dvacet minut.

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 19. 1. ( 8 – 12 hodin).