Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sládek pivovaru Rychtář: Pivo vodou neředíme

Chrudim – Výrobní ředitel hlineckého pivovaru Rychtář Milan Morávek v úterý odpovídal na dotazy čtenářů Deníku.

23.3.2011
SDÍLEJ:

Výrobní ředitel a sládek hlineckého Pivovaru Rychtář Milan Morávek odpovídá při on-line rozhovoru čtenářům Deníku.Foto: DENÍK/Marek Nečina

V redakci Chrudimského deníku jsme v úterý přivítali výrobního ředitele a sládka Pivovaru Rychtář v Hlinsku Milana Morávka. Hodinu odpovídal na dotazy našich čtenářů.

Dobrý den pane sládku, máte zajímavou práci. Kolik piv denně musíte „ochutnat“? Díky za odpověď. (Ruda)
Dobrý den. Pivo se ochutnává při vybírání k filtraci a před stáčením každé šarže. Ochutnáváním je završen proces laboratorní výstupní kontroly piva. Ve většině případů je toto množství menší než jedno pivo celkem.

Můj dědeček používal ohříváček na pivo. Neumím si tu chuť představit. Vy ale třeba ve varně také ochutnáváte teplé pivo, ne? (Jiří N.)
Dobrý den, Pivo na varně nejde ochutnávat teplé, protože polotovar, který je na varně - tzv sladina a mladina, a ta má k pivu ještě hodně daleko. Ohříváčky byly v módě dřív, dnes je trend pít pivo studené.

Dobrý den, je pravda, že pivo Rychtář je kombinováno nebo mícháno s pivem Ježek? A proč při otevření lahvového piva se chová jako sekt? (pivař)
Dobrý den, můžu potvrdit, že lahvový Rychtář je jen a pouze Rychtář, i když jej na stáčení vozíme do pivovaru v Jihlavě., Pivo, které se u nás naloží do cisterny se v Jihlavě skladuje a stáčí odděleně. Co do Jihlavy odvezeme, to také přivezeme zpátky v lahvích. Pokud se pivo chová jako sekt, je to tzv gushing. Toto se nám již dlouhou nestalo. Protože vaříme pivo klasické a z přírodních surovin a nepřidáváme do piva další konzervanty a stabilizátory, je takové pivo více náchylné na skladování.

Dobrý den, nemyslíte, že vaše pivo získalo na slávě až v poslední době, kdy hodně lidí dává přednost levnějšímu pivu, mezi které pivo Rychtář patří? (Iveta)
Dobrý den, myslím, že Rychtář nezískává „slávu“ díky ceně. Rozhodně nepatříme mezi laciná piva. Do širšího podvědomí se Rychtář zařadil za prvé díky zapojení do skupiny dalších šesti pivovarů a jejích distribuční sítě a za druhé i díky stále vzrůstající oblibě piv z menších regionálních pivovarů, která vaří poctivá česká piva.

Docela vám závidím, že můžete popíjet pivečko v práci, nebo v pracovní době nepijete? (Béďa)
Dobrý den, práce v pivovaru stejně jako každá jiná probíhá podle zákoníku práce a tak ani my nemáme žádné výjimky. Degustace, které se provádí jsou opravdu jen symbolické,. K degustaci piva není potřeba vypít velké množství piva.

Dobrý den, pane Morávku. 1) Jaké odrůdy chmele používáte? 2) Jaké jsou všeobecné důvody pro používání chmelových extraktů, používáte je? 3) Máte spilku nebo CK tanky, důvod? Děkuji mnohokrát. (Daniel)

Dobrý den. používáme žatecký poloranný červeňák. Chmelové extrakty se používají z důvodu lepšího dávkování a také proto, že skladování surového chmele je problematické. Extrakty používáme také, ale poslední chmelení je u všech druhů piva pouze hlávkami chmelu. Spilku samozřejmě máme, protože výroba piva je v našem pivovaru klasická a i z toho důvodu nepoužíváme CK tanky (v pivovaru je nemáme a ani jsme je nikdy neměli)

Dobrý den, chci se zeptat na klesající kvalitu „desítky“. Pil jste ji v poslední době? To se fakt nedá pít. Pamatuji léta, kdy patřila k české špičce ve své kategorii. Ještě tak 11. Ale po prodeji pivovaru šla kvalita všeobecně dolů. Europiv je v republice dost, ale dobrých tradičních piv ubývá. Je mi líto, že zrovna Rychtář tak dopadl. Nedávno jsem pil Kácovské pivo a věřte mi, to bylo pošušňáníčko. Přitom to je docela malý pivovar. I cena je téměř stejná jako u Rychtáře. (Karel)
Dobrý den, dovolil bych si nesouhlasit. Po prodeji pivovaru se technologie výroby piva vůbec nezměnila. Stále vyrábíme klasické české pivo vyráběné klasickou technologií. Sám z důvodů častého řízení auta piji nejčastěji naší 10% a pochutnám si.

Chci se zeptat, při jaké teplotě by se správně mělo pít pivo? (Aleš)
Dobrý den. Každý má jiný zvyk, ale doporučovaná teplota je 6-10 stupňů Celsia.

Dobrý den. Mám jednu otázku. Používá Rychtář tzv.HBG (ředění piva vodou)? (Pivovarskej)
Dobrý den. U nás v Rychtáři, jak stále zdůrazňuji, pivo vyrábíme klasickou technologií a ta se s HGB neslučuje a proto tento způsob nepoužíváme.

Můžete mi říci, co teď dělá váš předchůdce Vedra? Už jsem o něm dlouho neslyšela. Díky. (Jana)
Dobrý den. Milan Vedra provozuje pivovar Dobruška .

Chci se zeptat jaké značkové pivo pijete vy sám a jestli se Rychtář stále vaří tradičním postupem. K jakému jídlu byste pivo doporučil a k jakému ne. (Martin Svoboda)
Dobrý den. Pivo se hodí „samozřejmě“ ke každému jídlu, ale je pravda, že k některému více a k některému méně. Je to spíše o osobní chuti. A já piju každé dobré pivo a prakticky ke všemu.

23.3.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Cvičení Agens 2017 v Pardubicích. Město zkouší evakuaci velkého počtu osob v případě teroristického útoku otravnou látkou. V první evakuační zóně to znamená do bezpečí dostat děti z MŠ Pastelka.
13

Příprava na teror: Pardubice testují krizové plány

Ilustrační foto

Florbal: Čtyři vteřiny od plné sklenice

Cestu do porodnice nestihli, ale vše dopadlo dobře

Pardubice - Výjimečnou situací v životě každé rodiny je jistě narození potomka. Ne vše se však dá vždy spolehlivě naplánovat a situace se pak zaručeně vyvýjí jinak než by si nastávající rodiče přáli.

Dlouhý, Široký a Bystrozraký navštíví v sobotu Dubinu

Pardubice - Loutková pohádka plná kouzel Dlouhý, Široký a Bystrozraký navštíví v sobotu Kulturní dům Dubina.

Evakuace školky? V případě ohrožení za děti odpovídá město

Pardubice – Co se stane v případě mimořádné události s vašimi dětmi? Při potřebě evakuace za ně přebírá odpovědnost zřizovatel školského zařízení.

Vojáci vyrazili za žáky do škol

Dolní Roveň/Rosice – Vojáci pardubického 14. pluku logistické podpory zavítali mezi žáky dvou základních škol (ZŠ) – v Dolní Rovni a Rosicích u Chrudimi. Kromě ukázky zbraní a techniky nabídli i přednášky či výuku výroby improvizovaného protichemického obleku, ale převedli i první pomoc. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení