Přiměřeně práce má v letních měsících také Broumovské stavební sdružení. „Nejvíce se nyní dělají fasády, zateplovací systémy, ale také rekonstrukce starých rodinných domů,“ řekl ředitel firmy Miroslav Netík.

Velkým problémem je nedostatek materiálu. „Kvůli vyšší sazbě DPH lidé skoupili téměř všechen materiál a my na traverzy čekáme téměř čtyři měsíce,“ dodal Netík.

Práce nad hlavu má také majitel stavební firmy v Dašicích na Pardubicku. „Dost práce je slabé slovo. Jsme tak vytížení, že některé zakázky musíme odmítat,“ uvedl majitel Miloslav Hladík.

Největší zájem je o novostavby rodinných domů, rekonstrukce, fasády, zateplování nebo výměnu oken. I tato společnost se potýká s nedostatkem materiálu. „Chybí nám cihly, tepelná izolace nebo třeba čedičová vata,“ sdělil Hladík. Jedním z největších problémů u mnoha stavebních firem je nedostatek kvalitních zaměstnanců.

„Sháním lidi už asi tři roky. Nezaměstnaní nemají o takovou práci zájem, a tak najímám pracovníky z Ukrajiny. Ale i jich je nedostatek, a navíc nejsou tak kvalitní,“ dodal Miloslav Hladík.

Nedostatek pracovníků má vliv i na celkovou cenu stavby. Pokud chcete sehnat dobrého pracovníka, jednou z možností je přeplatit člověka z jiné firmy a nebo si najít brigádníky.

„Mám dva brigádníky, se kterými spolupracuji během celého roku. Také mám danou žádost na úřadu práce, ale lidé se nehlásí,“ řekl majitel hradecké stavební firmy Dušan Mosnák. I jeho společnost pracuje od rána do večera. „V současnosti je největší zájem o zateplování domů, výměnu oken nebo fasády. Ty menší zakázky, jako je dlažba nebo pergola, musíme odmítat. Všechno stihnout nejde, již teď máme práci na rok dopředu,“ sdělil Mosnák. Také on musí několik měsíců čekat na materiál.

Chybí kompletní izolace, na kterou čeká zhruba dva měsíce. Za velký stavebnický růst může poměrně teplá zima a také zájem lidí dokončit stavbu, rekonstrukci nebo úpravy nejlépe do konce letošního roku. Firmy v oboru zkrátka mají opravdové žně.