Organizátoři se tentokrát zaměřili na úspory související s bydlením a na podporu státního programu Nová zelená úsporám. Návštěvníci se tak v Ideonu dozvědí podrobnosti například o tepelných čerpadlech. Jak uvedla majitelka firmy vyrábějící tepelná čerpadla voda-voda Lucie Stuchlíková, na zavedení tohoto druhu vytápění je možné získat v rámci státních kotlíkových dotací příspěvek až 120 tisíc korun.

„Čerpadlo voda-voda se dá instalovat nejen v novostavbách, ale i ve starších domech. Je dokonce možné ho napojit na topný systém s klasickými radiátory, i když s podlahovým topením je účinnější," uvedla Lucie Stuchlíková.

A jak čepadlo voda-voda funguje? Voda z kopané či vrtané studny projde systémem uvnitř domu, předá svoji energii a ochlazená se vrací zpět do země. Systém funguje i v situaci, kdy má tato voda teplotu 10 stupňů Celsia či ještě méně. Krajní hodnotou jsou přibližně tři stupně Celsia.

Na 10 kW výkonu postačí průtok 15 litrů za minutu. Tepelné čerpadlo dokáže topnou vodu pro dům ohřát maximálně na 65 stupňů Celsia.

Pořizovací cena čerpadla se pohybuje od 150 do 230 tisíc korun a vydrží v provozu třicet až čtyřicet let. Náklady na vytápění domu jsou pak totožné s náklady na provoz čerpadla a kompresoru, které jsou součástí systému. „Čerpadlo pracuje bez filtrace, údržby a servisu. Jeho provoz je tichý," dodala Lucie Stuchlíková.