Životaschopné provozy chce nový majitel zřejmě pronajmout. Část podniku měla už získat do pronájmu textilka Slezan. Uvedlo to Právo v příloze pro Hradecký kraj. Nedávno Textil Invest koupil část zkrachovalé textilky Tiba ze Dvora Králové nad Labem.

Textil Invest Praha se podle informací na svých webových stránkách věnuje akvizicím středních a malých podniků a jejich následné restrukturalizaci a zlepšení výsledků. Majiteli firmy jsou podle internetového obchodního rejstříku Jiří Karásek a Vratislav Šebesta.

Vedle výnosu z prodeje od Textil Investu by na účet konkurzního správce mohlo přijít dalších přibližně 30 milionů korun. Součástí nynějšího prodeje totiž nebyly některé pohledávky Texlenu vůči věřitelům a věci, které lze zhodnotit lépe. Celkem se zatím do konkurzu přihlásilo téměř 250 věřitelů s pohledávkami přes 160 milionů korun.

Aktiva Texlenu k datu prohlášení konkurzu v polovině března činila 254 milionů korun. Z původních pěti provozů Texlenu zůstaly v chodu k datu prodeje tři z nich. Do konkurzu se Texlen navrhl sám z důvodu platební neschopnosti. Krátce před Texlenem skončila v konkurzu i jeho mateřská společnost Texlen Linen. Skupina Texlen předloni utrpěla pokles tržeb o 12 procent na 780 milionů korun a měla ztrátu 23 milionů korun.

Posledním majitelem skupiny Texlen byla společnost A&CE Services, která Texlen loni koupila od trutnovských podnikatelů Petra Vika a Jaroslava Budy.