Firma za provoz Zálabí zaplatila více než požadovaných 34,7 milionu korun, řekl bez dalších podrobností o ceně konkurzní správce Stanislav Kužela.

"Nyní běží na Zálabí inventury. Součástí dohody také je, že firma po dobu nejméně dvou let zachová v závodu původní výrobní program a také práci pro přibližně 250 lidí," řekl Kužela. Textil Invest Praha je podle informací na webových stránkách firmy českou soukromou investiční společností, která se věnuje akvizicím středních a malých podniků a jejich následné restrukturalizaci a zlepšování jejich hospodářských ukazatelů. Nikoho ze zástupců společnosti se dnes ČTK nepodařilo zastihnout.

Konkurzní správce Kužela se snaží najít také zájemce o koupi tří dalších provozů - Mostek, Smidary a Vorlech. Dosud se ale přihlásil jediný zájemce o koupi. "S ním nadále komunikujeme, definitivní rozhodnutí by mohlo padnout do konce srpna," řekl Kužela. U provozů Mostek, Smidary a Vorlech byla stanovena minimální cena na 69,55 milionu korun.

Konkurz na Tibu, která je největším českým výrobcem potištěných tkanin, soud vyhlásil letos v únoru, společnost stále vyrábí a přijímá nové zakázky, celkem zaměstnává přibližně 550 lidí. Hlavním provozem je dvorské Zálabí s úpravnou, tiskárnou a konfekcí. V Mostku na Trutnovsku je tkalcovna a přádelna a ve Smidarech na Hradecku přádelna.

Tiba se původně snažila konkurzu vyhnout soudním vyrovnáním, o které požádala loni v červnu a soud jí ho v srpnu povolil. Při dvou následných hlasováních ale věřitelé soudní vyrovnání odmítli. Do vyrovnání se přihlásilo přes 1000 věřitelů, kteří po podniku požadovali téměř 600 milionů korun.