Již od středy se v mnoha domácnostech začalo topit kvůli nízkým teplotám v posledních dnech. Lidé, kteří mají plynová či elektrická kamna, žádné potíže se sháněním tuhých paliv nemají. Ti druzí nakupují uhlí a dřevo již od srpna.

Loňská zima byla jednou z těch teplejších, proto lidé tolik neprotopili a v uhelných skladech je zásob dostatek. Jelikož se od září zvedly ceny uhlí, někteří majitelé uhelných skladů pociťují úbytek zákazníků.

Jedním z nich je Pavel Madejowský z Litomyšle. „Nyní je zákazníků velmi málo, protože jsme zvedli ceny o 17 korun za metrák. Zásob máme dostatek, protože nám uhlí zbylo z loňského roku“.

Uhelné sklady v Hradci Králové mají v posledních dnech plno práce. Protože loni neprodali všechno uhlí, prodávají je zatím za letní cenu a zájem lidí je obrovský, což potvrdila i ředitelka Taťána Bydžovská.

„Nejvíce se prodává hnědé uhlí, protože většina našich zákazníků má na něj kotel. Ale protože doly zdražily, cena půjde nahoru. Metrák hnědého uhlí prodáváme od 170 do 280 korun, záleží na kvalitě. Černé uhlí stojí okolo 400 korun, protože má lepší výhřevnost,“ řekla Bydžovská.

Každoročně také stoupá poptávka po dříví, zejména briketách nebo třískách. Dřevěné brikety mají vysokou výhřevnost, hoří tři až čtyři hodiny, a protože jsou vyráběny na ekologické bázi, neškodí životnímu prostředí.

„Brikety jsou balené, jelikož nesmí přijít do kontaktu s vlhkem, proto paleta vážící tunu vás přijde asi na čtyři tisíce korun,“ objasnila Bydžovská a dodala, že poptávka po tuhých palivech se v září určitě zvýší.

Jediným dovozcem plynu do ČR je společnost RWE Transgas, která plyn dodává devíti distribučním společnostem a sedmi přímým odběratelům.

Na svých internetových stránkách informuje odběratele, že cena zemního plynu pro domácnosti se zvýší průměrně o 4,8 procenta, za což může zdražení ropy.

Tiskový mluvčí firmy Martin Chalupský však tvrdí, že na konci letošního roku budou mít domácnosti plyn levnější než v uplynulém roce, a dodává, že počet zákazníků se zvyšuje. Drahá ropa však tlačí ceny zemního plynu stále výš a pokud se situace na světových trzích s ropou nezmění, očekává RWE v prvním čtvrtletí roku 2008 další růst cen plynu.

„V současné době na území zásobovaném Východočeskou plynárenskou dodáváme zemní plyn do 261 780 domácností. Celkově pak obsluhujeme na tomto území téměř 290 tisíc zákazníků,“ informoval Chalupský.