Ředitel litomyšlské nemocnice Libor Vylíčil se důrazně ohradil proti spekulacím, že zdejší a chrudimská nemocnice budou první na ráně při případném zavírání celých nemocničních oddělení a omezování péče z důvodu hrozícího hromadného exodu lékařů.

Zhruba třetina východočeských nemocničních lékařů podporuje výzvu Děkujeme, odcházíme a chce ke konci prosince podat výpovědi. Prvních 27 lékařů z královéhradecké fakultní nemocnice je již dokonce podepsalo.

„Tato informace je jak džin vypuštěný z láhve. Zaměstnanci jsou hned podráždění a lékaři, kteří k nám měli od ledna nastoupit, se toho nyní obávají,“ řekl ředitel litomyšlské nemocnice Vylíčil.

Podotkl, že o rušení zdejších oddělení nemá žádnou oficiální informaci a neví o jediné chystané výpovědi zdejších lékařů. V případě zavírání oddělení navíc nebude moci lékaře nutit, aby odešli pracovat do nemocnic ve Svitavách či v Ústí nad Orlicí.

Informaci Deníku, že v případě krizového scénáře by byly nejvíc ohroženy právě nemocnice v Litomyšli a Chrudimi, však potvrzují odboráři.
„Tuto informaci mám mimo jiné i od některých zdrojů blízkých Pardubickému kraji jakožto zřizovateli nemocnic,“ řekl například šéf krajského ústředí Lékařského odborového klubu a v jedné osobě i ředitel taktéž ohrožené chrudimské nemocnice Tomáš Vondráček. Stejně jako Vylíčil si nedokáže představit, že by okolní nemocnice mohly zdejší péči převzít.

„Při krizovém scénáři by některá oddělení musela být omezena. Zatím jsme ale nejednali, kterých nemocnic by se to týkalo,“ klidní vášně pardubická krajská radní odpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová.

Přesto by to nebylo nic nového pod sluncem. Obě nemocnice jsou už dlouho skloňovány při úvahách kraje o trvalém slučování některých oddělení, v případě Litomyšle dokonce úplném sloučení se svitavskou nemocnicí.

To, že existence některých oddělení může být ohrožena kvůli výzvě Děkujeme, odcházíme, potvrdil i ministr zdravotnictví Leoš Heger. „Pokud lékaři neustoupí, tak pak by bylo riziko uzavření některých menších oddělení. Kraje a ministerstvo by pak musely hledat způsoby, jak péči koncentrovat,“ řekl Heger v Hradci Králové na sjezdu zdravotnických odborů.

Výzvu Děkujeme, odcházíme, ve které se lékaři zavazují k výpovědi ke konci roku, už podepsalo v ČR přes 4100 nemocničních lékařů. Požadují, aby jejich základní plat stoupl na 1,5 až trojnásobek průměrného platu.

(kim, čtk)