Pavle Tryhubové, která pracuje na zkrácený úvazek v Zeměměřičském ústavu, před dvěma roky zjistili rakovinu prsu. S nemocí se potýká necelé dva roky. Z vyplacené pojistky si v autobazaru koupila auto na úvěr.

„Přesně 1. 4. 2016 jsem nahmatala bulku, 18. 4. už jsem seděla na první chemoterapii. Do 16. 9. 2016 jsem jich podstoupila osm. Slezly mi vlasy, nabrala jsem patnáct kilo. Bylo mně zle od žaludku, pak i celková slabost jako při chřipce,“ vzpomíná Pavla, která se nemoc snažila zprvu ignorovat a dělat vše, jak byla zvyklá.

Ale to nešlo. 14. 10. 2016 o svých narozeninách podstoupila operaci prsu. Nemoc se za pár měsíců ukázala znovu na třech místech v uzlinách bez možnosti operace. Pavla tedy podstoupila další chemoterapie.

Odchod manžela a pojistka

V době nemoci činil příjem paní Pavly na neschopence zhruba dvanáct tisíc korun. Finanční situaci domácnosti zkomplikoval i odchod manžela od rodiny. Pavla ale měla uzavřené i životní pojištění. Pojišťovna jí vyplatila 200 tisíc korun.

„Pavla mohla dostat mnohem více peněz než jen 200 tisíc, problém byl ale v tom, že pojistku měla nastavenou hlavně na spoření prostřednictvím investování než na krytí vážných rizik. Pojistka ji naštěstí zahrnovala vážné onemocnění, avšak nikoli invaliditu,“ vysvětluje finanční poradce společnosti Partners Jaroslav Gall.

„Životní pojištění je tu od toho, aby účinně pomohlo ve chvíli, kdy člověku nemoc, úraz nebo třeba i nemoc blízkého, dorovnalo jeho běžný příjem. Ke spoření či investování jsou určeny jiné produkty, které jsou výhodnější, než je investiční životní pojištění,“ upřesňuje.

Nákup auta

Pavla vzpomíná na to, jaké to bylo, když zůstala se dvěma dětmi sama na neschopence a manžel přestal přispívat: „Měla jsem sice 200 tisíc korun z pojistky, ale potřebovali jsme auto a já nějakou radost do života. Z auta jsem byla děsně nadšená. Svoje staré jsem ten den prodala za třicet tisíc. Spočítala jsem si, že můžu do toho auto dát akorát těch 200 tisíc. Ale chtěla jsem i peněžní rezervu. Koupila jsem tedy auto za 259 tisíc, sto tisíc dala ze svého a na zbytek jsem si vzala půjčku na čtyři roky s měsíční splátkou sedm tisíc korun. Zdálo se, že vše vyjde.“

Nevyšlo však nic. Pavla uzavřela v autobazaru úvěr s úrokovou sazbou 40,83 procent ročně, jehož RPSN sazba, včetně pojištění povinného ručení činila 49,3 procenta. Za 159 tisíc korun tak měla celkově přeplatit více než 78 tisíc korun. Celková cena auta s úvěrem se tak rázem vyšplhala na 338 592 korun. Na otázku, zda si na místě spočítala, kolik peněz za půjčené peníze přeplatí, říká, že byla unavená, že čekala na smlouvy asi čtyři hodiny, papírů kolem všeho bylo hrozně moc, a tak sledovala hlavně výši splátky.

„Nechápu, jak jí úvěr mohl být vůbec poskytnut. Splácela už hypotéku, příjem neměla. Ukazuje to, že v autobazaru si neprověřili výši jejího příjmu, anebo je prostě nezajímal! Dali jí téměř likvidační a lichvářskou RPSN sazbu. Nikdo nezjišťoval, zda úvěr finančně zvládne. Nevím, jestli se jedná o predátorské úvěrování, ale je zřejmé, že je to ubohé jednání,“ tvrdí Jaroslav Gall. S dovětkem, že výše uvedená praxe se bohužel stále vyskytuje.

Výsledky za měsíc

Paní Pavla aktuálně nastoupila do své někdejší práce na zkrácený úvazek. Přitom pobírá invalidní důchod. Znovu učí šachy. Manžel se vrátil k rodině a přispívá na domácnost. Nevýhodnou smlouvu na nákup auta refinancovala ze 49,3 procenta na sedm procent a v nejbližších dnech Monetu auto vyplatí. Půjčila si opět 160 tisíc korun, ale tentokrát přeplatí o dost méně, místo 178 tisíc v původním úvěru, pouze třicet tisíc korun. V září podstoupila ozařování a za měsíc půjde na první kontroly.

Čtyři zásady, jak postupovat při nákupu vozu na úvěr v autobazaru:

  • Nespěchejte! Slib, že nový vůz budete mít ještě dnes, je lákavý. Ale může vás to stát desítky tisíc zbytečně.
  • Nepodlehněte emocím, únavě a psychickému nátlaku – vezměte si nabízené smlouvy domů, nebo je ukažte někomu mimo autobazar, kdo vám řekne, zda jsou podmínky rozumné či si z vás autobazar dělá dojnou krávu.
  • Auto kupujte/prodávejte se zkušeným člověkem, který je na vaší straně, a řekne vám, zda cena a stav auta je odpovídající trhu – např. váš známý automechanik apod. 
  • Než se vůbec rozhodnete koupit auto, projdete se svým partnerem/partnerkou životní plány a blízké nutné výdaje. Třeba objevíte větší prioritu než si kupovat novější auto.  
Životní pojištění, ilustrační foto
Zabezpečte svou rodinu proti nepřízni osudu. Poradíme vám
Půjčky. Ilustrační foto.
Potřebujete si půjčit? Najdeme Vám nejvýhodnější nabídku