Dobré hospodaření, nejvyšší podíl firem a vysoký iRating. To jsou ukazatele, které Pardubice v roce 2015 vynesly na první příčku srovnávacího výzkumu Město pro byznys. Druhé místo v krajském hodnocení, jehož kritéria zahrnují všechny oblasti, které mají pro podnikatele a firmy strategický význam, obsadil Lanškroun, pomyslný bronz náleží Hlinsku.

Vítězství Pardubic

Vítězství Pardubic není dáno pouze velikostí města, i když nejvyšší podíl firem je s tímto faktorem úzce spojen.

Pro Pardubice hraje dobrá dostupnost, přírůstek obyvatel a nízký počet dlouhodobě nezaměstnaných a v neposlední řadě také hospodaření radnice. Město má vysoký ukazatel iRatingu a snaží se podle průzkumu Město pro byznys vyjít vstříc nejen podnikatelům, ale všem obyvatelům města, což prý dokazují investice do veřejné dopravy.

Vítězství podtrhl nejlepší výsledek v testu elektronické komunikace a největší rozsah úředních hodin.

„Úspěch v této anketě jasně ukázal, že strategie a směřování města Pardubic je nastaveno správně. Určitě je přínosná i spolupráce města s krajskou hospodářskou komorou, díky které známe potřeby podnikatelů, nasloucháme jim, ale především je řešíme. Moderní město musí být pro podnikatele přívětivé," prohlásil primátor Pardubic Martin Charvát.

Průmyslové město

„Pardubice jsou historicky průmyslovým městem a radnice si uvědomuje, že zajistit dopravu pro zaměstnance a obyvatele města je nesmírně důležité. Hlavní roli ve velkých investicích hrají někdy problematické dotace, ale my jsme si vědomi toho, že pokud se správně využijí a vše se správně spočítá, spokojeni budou všichni," okomentoval jeden z důvodů vítězství náměstek pardubického primátora Jan Řehounek, který za město ocenění přebíral.

Do výzkumu Město pro byznys se jednotlivá města nepřihlašují, ale jsou do vyhodnocení zařazena automaticky.

Všechny oblasti

Z Pardubického kraje je hodnoceno 15 největších měst. Z celé republiky je to 205 měst s rozšířenou působností a 22 městských částí města Prahy.

„Město pro byznys zahrnuje všechny oblasti, které mají pro podnikatele a firmy strategický význam. Hodnotí se 17 kritérií v oblasti podnikatelské, 17 kritérií se týká přístupu veřejné správy. Pardubice si v tomto hodnocení vedou dobře dlouhodobě. Od roku 2010 obsadily v kraji čtyřikrát první příčku, dvakrát byly v první trojce," upřesnila Nataša Hradní z tiskového úseku pardubické radnice.