Medové perníčky

400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 50 g rozpuštěného tuku, dvě vejce, tři polévkové lžíce tekutého medu, půl lžičky sody, mletý anýz, hřebíček, nové koření, skořice (směsi koření dohromady necelá lžička)

Bílková poleva: bílek, asi 200 g několikrát prosátého cukru moučka, pár kapek citronové šťávy

Těsto zpracujeme, necháme uležet v mikrotenovém sáčku minimálně do druhého dne. Vyválíme asi pět milimetrů silnou placku, vykrajujeme tvary, pečeme v dobře vyhřáté troubě na pomaštěném plechu dorůžova. Horké potíráme celým rozšlehaným vejcem. Vychladlé zdobíme pomocí kornoutku z pergamenu bílou nebo barevnou polevou, kterou připravíme šleháním surovin tak dlouho, až vznikne bílá hladká hmota.

Marcipánky

400 g hladké mouky, 100 g medu, dvě vejce, citronová kůra, hřebíček, půl lžičky skořice, tuk na vymazání plechu, ještě jedno vejce na potření, 50 g spařených a loupaných mandlí

Na vále zpracujeme všechny suroviny dohladka s malým množstvím vody. Těsto můžeme dále zpracovávat buď hned, nebo zabalené v alobalu asi po šesti hodinách. Z hmoty vytvoříme plát asi čtyři milimetry silný a vykrajujeme tvary dle libosti. Ty klademe na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a zdobíme půlkami mandlí. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme. Po vychladnutí vždy dva a dva tvary pojíme k sobě džemem. Horní část vždy ozdobíme, třeba kouskem ovoce, a necháme zaschnout. Nejlépe marcipánky chutnají po 14 dnech, uložené v chladném prostředí.

Medové řezy

Tři celá vejce, tři lžíce medu, vanilkový cukr, 90 g másla, 300 g práškového cukru, 700 g hladké mouky

Tyto suroviny smícháme ve vodní lázni, aby směs trochu zhoustla. Poté přidáme dvě lžičky jedlé sody a vše pomalu ušleháme. Na vál nasypeme mouku a do ní vlijeme ušlehanou směs. Uhněteme těsto a rozdělíme na tři díly, ze kterých upečeme pláty. Plechy předem proložíme pečícím papírem a pečeme v horké troubě, dokud pláty nezískají světle hnědou barvu. Po vyjmutí je důležité okamžitě podebrat pláty nožem. Potom je necháme vychladnout a nakonec slepíme krémem. Z 500 ml mléka a pěti vrchovatých lžic hrubé mouky uvaříme kaši, do které po vychladnutí postupně přidáme máslo, 200 g cukru, vanilkový cukr, vejce a lžíci rumu.

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 12. 12., 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 1. 12. a 19. 1. (vždy v 8 – 12 hodin).