Na nepříjemnou a mrazivou zimní nepohodu se můžeme dopředu připravit zvýšením celkové odolnosti a také vyváženou stravou s dostatečným množstvím ovoce a sezonní zeleniny.

Vděčnou rostlinkou je echinacea (třapatka), která pochází ze Severní Ameriky. Snižuje náchylnost k nemocem z nachlazení, příznivě ovlivňuje infekční choroby, urychluje hojení ran a zánětů, pomáhá v léčbě aftů. Působí jako přírodní antibiotikum, ničí bakterie a viry.

V souvislosti s posílením imunity a celkovou vitalitou organismu musíme zmínit i včelí produkty. Propolis obsahuje celou řadu flavonoidů, vitaminy, minerály, mastné kyseliny, enzymy a pyly. Podporuje obranyschopnost organismu proti nemocem, podněcuje samoléčebné procesy, má antivirové účinky, pomáhá léčit nachlazení a rýmu, urychluje hojení.

Vitaminy jsou pro zdravý život nepostradatelné a jejich požívání může být dokonce gurmánským zážitkem.

Pikantní zeleninový salát

lžička citronové šťávy, hlávkový salát, kelímek lehké zakysané smetany, tři lžíce nakládaných višní, bulva celeru, dvě rajčata, dvě jablka, tři menší salátové okurky, dvě mrkve, olivový olej, sůl, cukr.

Celer s mrkví očistíme a najemno nastrouháme. Rajčata a jablka oloupeme, odstraníme zrníčka a jádřince, obojí nakrájíme na malé dílky. Okurky omyjeme, nakrájíme na kostičky a přidáme nakládané višně společně se salátem natrhaným na kousky. Do misky vložíme smetanu, osolíme, osladíme, zakápneme trochou olivového oleje a citronové šťávy. Připravenou zeleninu promícháme se smetanou a necháme vychladit.

A po takovém množství vitaminů si můžete dopřát i malý sladký hříšek ve formě dezertu. Skotští studenti Debbie, Rachel, Christopher, Phillip, Michael a Nicole z partnerské Angus College z města Arbroath (viz foto) v průběhu výměnné praxe připravili slavnostní menu sestávající z kuřecí polévky zdobené sušenými švestkami, dále kuřecích prsíček s omáčkou z whisky a výtečného dezertu Cranachen.

Cranachen

Ušleháme šlehačku, do které dle chuti vmícháme trochu cukru a whisky. Na plechu opražíme nasucho ovesné vločky a po vychladnutí je lehce zamícháme do šlehačky. Na dno poháru vložíme asi dvě lžíce kompotu (například malinového, jahodového a podobně), na který zlehka naneseme směs šlehačky a vloček. Ozdobíme toppingem a podáváme s piškotem.

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 12. 12., 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 19. 1. ( 8 – 12 hodin).