„Chtěli bychom značkou podpořit místní výrobce a řemeslníky a pomoci jim zviditelnit jejich aktivity. Pro některé větší firmy není tato značka prvořadou záležitostí, ale určitě ji mnohé využijí, neboť rády zdůrazní příslušnost k regionu,“ říká koordinátor projektu značení domácích výrobků v Orlických horách Luboš Řehák.

Úspěšná pekárna

O značku projevuje zájem například Pekárna Lično, letošní vítěz soutěže Potravina a Potravinář roku v Královéhradeckém kraji. „Ličenský chléb je vyvíjen tradiční technologií. Navíc jsme regionální pekárna a pomohlo by nám to při propagaci,“ uvedl ředitel společnosti BEAS Bedřich Syrovátko. Značku „Orlické hory originální produkt“ již od léta nesou například včelí produkty Lenky Skalické, rokytnické pečivo z pekárny Marie Kalousové, brašnářské výrobky Ladislava Hemrlíka, výrobky tkalcovské dílny a keramické dílny Sdružení Neratov, mák firmy Labris či biobrikety Petra Janovce.
„Dnešní svět je plný reklam a hektického života. Sem když přijde nějaký turista nebo kdokoliv, tak zmíněná značka naše výrobky trochu vyzdvihne. Je to i její záměr. Pak se řekne, že tam je nějaký člověk, který tam něco vyrábí z kůže, a více se dostáváte do povědomí lidí,“ říká brašnář Ladislav Hemrlík.

Jeho mínění potvrzuje i vedoucí chráněných dílen Kopeček, kde handicapovaní vyrábějí například hrnečky, Vladislav Bukáček: „Mezi lidmi je povědomí, že jsme obdrželi tyto certifikáty. Ptají se na to a už si chtějí odvézt výrobek s tímto certifikátem. Ten zájem se výrazně zvyšuje.“

Certifikace tak napomáhá i aktivitám v oblasti cestovního ruchu. „Turisté přijeli do regionu právě proto, že je jedinečný. Vítají, když se s touto jedinečností setkávají také u výrobků, které si kupují během dovolené, nebo u dárků, které si odvezou s sebou domů. Značka na výrobcích jim pomáhá se orientovat,“ míní Iva Dyková z Regionálního environmentálního centra ČR, které zaštiťuje značení na celostátní úrovni. Podle ní díky tomu stoupá i účast na jarmacích, trzích a podobných akcích v regionech i na národní úrovni. Začíná stoupat také zájem obchodů a prodejních míst, třeba v informačních centrech.

Akční skupiny

Projekt značení podnítily místní akční skupiny Pohoda venkova a Vyhlídka z Rychnovska. O dalším udělování certifikátů „Orlické hory originální produkt“ se bude rozhodovat v úterý 23. října.

Zájemci musí žádosti doručit do 19. října. Kontakty a informace najdou na webových stránkách:www.domaci-vyrobky.cz a www.pohodavenkova.cz.