"V úterý 25. října v 10.23 hodin vyjížděly jednotky požární ochrany k požáru v rodinném domě Jamném nad Orlicí. Po jejich příjezdu na místo bylo zjištěno, že hořelo v kotelně, kde muž použil při zatápění hořlavou kapalinu v podobě benzínu. Plamen mu vylétl z kamen a všechen nesprávně uložený hořlavý materiál se vzňal. Při nesprávném zatápění se muž také popálil," uvedla mluvčí krajských profesionálních hasičů Vendula Horáková.

Den otevřených dveří pardubického krematoria.
FOTO: Tudy kráčel Spalovač mrtvol. Krematorium odhalilo všechna svá tajemství

Zraněný muž byl ihned převezen do nemocnice. 

Při udělování Darwinovy ceny, která je ironickým oceněním lidí, „kteří se zasloužili o zlepšení lidského genofondu tím, že se z něj sami odstranili hloupým způsobem", by se tento muž na stupínky možná hodil. Ale cenu nedostane, při svém činu by totiž musel zemřít.

Hasiči požár podle Horákové dostali pod kontrolu v 10.43 hodin a v 11.39 hodin byl požár zcela zlikvidován. Škoda byla předběžně vyčíslena na 200 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 3 miliony korun.

"Kamna na pevná paliva nesmíte nikdy zapalovat pomocí vysoce hořlavých kapalin (např. benzínu), vždy hrozí vznícení hořlavých par a vážné zranění. Pro topení nepoužívejte nic, co do kamen nepatří (např. biologický či jiný odpad). Má to nejen nezanedbatelné ekologické důsledky, alte zvyšuje se i riziko poškození kotle, kamen, kouřovodu nebo komína, čímž roste také nebezpečí vzniku požáru," dodala.