Večerní směna hasičů v Pardubicích doslova nevěděla kam skočit dřív. Kolem devatenácté hodiny je zaměstnaly hned dvě události zároveň. Nejdříve šlo o nahlášený požár v objektu lakovny v podniku Ronal ve Starých Čívicích. Lakovna, jako místo se zvlášť vysokým rizikem požáru, je ve vyšším stupni požárního poplachového plánu a krom profesionálních hasičů byly k ohni volány i dobrovolné jednotky.

Zdroj: DENÍK

Jenže někteří hasiči tam ani dojet nestihli. Například dobrovolní hasiči města Lázně Bohdaneč do Čívic dojeli jen s cisternou, druhé zásahové vozidlo cestou už měnilo směr a to do Pardubic. V Sakařově ulici totiž propukl velký požár bytu. "Když jsme na místo přijížděli, tak z celého okna létaly plameny téměř kolmo," popisovala hlídka policistů, která byla nedaleko místa požáru. Na nic nečekali a začali z domu evakuovat na dvacet obyvatel ještě před příjezdem hasičů. Ti už z bytu neměli příliš co zachraňovat. Zásah kvůli množství kouře probíhal v dýchacích maskách.

Bytem se prohnal "Backdraft"

V bytě ještě před příjezdem záchranářů ale zřejmě došlo i k výbuchu. Celá ulice byla pokryta drobnými střepy, přes ulici doletěla část zahradní konvičky, okna bytu něco vyvrátilo z pantů. Naštěstí nikdo při požáru nebyl zraněn. Záchranná služba na místě pouze ověřovala stav evakuovaných lidí.

"V domě byl uzavřen plyn a technik RWE provedl kontrolu plynových přípojek. V bytě, kde hořelo, plyn zaveden nebyl. Majitelka bytu popsala, že s dcerou seděly v obývacím pokoji a dívaly se na pohádku. V tom najednou vzplál vánoční stromeček. Dcera utekla do svého pokoje a jak otevřela dveře, dostalo se větší množství vzduchu do obývacího pokoje a došlo ke specifickému jevu, kterému se říká backdraft. Naštěstí se podařilo majitelce bytu i dceři z bytu ihned dostat," uvedla Vendula Horáková. 

Co je backdraft: Při požáru v uzavřeném prostoru se vlivem nedostatečného přívodu vzduchu vyvíjí velké množství hořlavých plynů. Pokud do této směsi hořlavých plynů přivedeme vzduch, například otevřením dveří, dochází k náhlému prudkému vznícení. Tento jev je označován jako backdraft. Rychlost šíření je v takovém případě více než 20 m/s. Dochází k celkovému vzplanutí v místnosti.

Backdraft. Takhle vypadá v hasičském simulátoru. Oheň nakrmený přísunem čerstvého vzduchu prudce vzplane a zašlehne kam jen může…Zdroj: Jiří Sejkora

Škoda byla předběžně vyčíslena na 2,5 milionu korun. Příčina vzniku požáru je stále vyšetřována. Buď došlo k závadě na prodlužovacím kabelu nebo na jednom ze spotřebičů – na televizi, HI-FI soupravě či notebooku. Odebrány byly vzorky, které přesně stanoví příčinu vzniku požáru. V Ronalu zatím byla škoda téměr minimální.