„Komín vysokou teplotou praskl a došlo k propadnutí průduchů. Hasiči plameny sráželi pískem, poté bylo nutné komín plný sazí vybrat," uvedla mluvčí pardubických krajských hasičů Vendula Horáková. Požár hasiči zlikvidovali po hodině a půl.

Díky rychlému zásahu škoda dosáhla jen 50 tisíc korun na poničeném komíně, před plameny se však podařilo uchránit celý dům v hodnotě tři miliony korun. Majitele jeho nedbalost však přece jen přijde draho. Dostal od hasičů pokutu za to, že komín neměl vyčištěný a zkontrolovaný.

Obyčejně za to hrozí bloková pokuta do jednoho tisíce korun, s lidmi za to ale může být zahájeno správní řízení, kde může sankce dosáhnout až 25 tisíc korun. V případě podnikatelů a právnických osob dokonce až 250 tisíc korun.

„Podle závazného předpisu si každý musí počínat tak, aby při provozu komína a kouřovodu a spotřebiče paliv nedošlo k požáru. Na základě toho chceme po požáru doklady o provedené kontrole a čištění komínu. Pokud nejsou, jedná se o porušení a lidé mohou dostat pokutu. Nehledě na to, že pojišťovna pokrátí plnění, pokud je objekt pojištěný pro případ požáru," podotkl vyšetřovatel hasičů Daniel Norek.

Požáry způsobené nevyčištěnými komíny nejsou nijak výjimečné. Například v Královéhradeckém kraji jich vloni hasiči likvidovali 27. Nejčastější příčinou byly právě saze v komíně, které se vznítily v důsledku průniku jisker z kamen nebo vlivem rychlého nárůstu teploty při topení.

Lidé si mohou komín čistit sami, měli by tak činit třikrát ročně. Každý rok však zároveň potřebují i razítko o kontrole od kominíka.