Pardubičtí hasiči a policisté se o víkendu nezastavili kvůli pachateli nebo pachatelům žhářských útoků. Na pardubickém sídlišti Dubina jenom za uplynulý víkend evidují třináct požárů.

Ve všech případech šlo o kontejnery na odpad a zcela určitě nejde o náhodu. Do vyšetřování se už zapojili i policisté.

Popelnice a stromy

„Během března hasiči vyjížděli k deseti těmto požárům, při nichž shořelo již 20 plastových kontejnerů, vše na sídlišti Dubina a jeho okolí. K požárům docházelo o víkendech ve večerních a nočních hodinách, zpravidla od 21. hodiny do šesté hodiny ranní," uvedla mluvčí profesionálních krajských záchranářů Vendula Horáková.

Policie kvůli vysokému počtu případů už požádala o spolupráci veřejnost. „Je téměř vyloučené, že při takové četnosti založených požárů unikl pachatel nebo pachatelé pozornosti ostatních obyvatel sídliště," uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.
K požárům došlo v ulicích: K Lesu a Blahoutova, Lidmily Malé, Erno Košťála, Bezdíčkova,  U Háje. Po třech kontejnerech shořelo v ulicích Staročernská a Sezemická.
„Navíc v ulici   Divišova u domu číslo 1355 v neznámý pachatel nezjištěným způsobem zapálil okrasné túje u oplocení rodinného domu," dodala Maturová.

Pro tuto chvíli je pachatel zatím neznámý. Není však vyloučeno, že se jedná o celou skupinu žhářů. Způsobená škoda je vyčíslena na částku 100 tisíc korun. Protože pachatel řádí doslova jako pominutý, policisté žádají o pomoc veřejnost.
„Možná je to dílo žháře, možná si tak volný čas krátí parta lidí, která nemá co na práci. Každopádně jejich řádění mohou pomoci zabránit jakékoliv postřehy obyvatel, kteří si v okolí všimli něčeho podezřelého. Každopádně uvítáme každý podnět, který by nás k dopadení pachatele poslal tím správným směrem," vyzývá Maturová.