Naposledy zde zasahovali v noci z neděle na pondělí. Tentokrát nehořel sklep, ale skříň na chodbě. "Jednalo se o požár poličky s květinami ve čtvrtém patře panelového domu. Požár hasiči zlikvidovali dvě minuty po půlnoci," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Požár byl malého rozsahu a uhašeno bylo za pár minut. Hasiči tak naštěstí nemuseli o půlnoci vyhánět lidi z bytů, přesto obyvatelé asi neměli klidnou noc, protože řvoucí přetlaková ventilace k odvětrání kouře se v noci po paneláku pěkně rozléhá a vynášení ohořelých zbytků dřeva mimo dům se taky neděje potichu.

"Požár byl dle slov vyšetřovatele založen úmyslně. Škoda byla předběžně vyčíslena na třicet tisíc korun, protože plameny poničily nejen poličku, ale také malbu na chodbě. Uchránit se podařilo majetek ve výši 10 milionů korun," uvedla dále Vendula Horáková.

Požár ve středu, pátek i sobotu

Ilustrační foto
Hasiči v noci museli do sklepa. Hořelo tam

Zatímco středeční požár způsobil škodu za sto tisíc a hasiči neměli jistotu, zda nevznikl jen nedbalostí při kouření, při těch dalších už o příčinách příliš pochyb nebylo. Stejný sklep totiž hořel i v pátek v noci. Hasiči už zásah ve sklepních prostorách měli sice nacvičený ze středy, ale komplikace se jim o víkendu nevyhnuly. Při hašení jim praskla jedna z použitých hadic a částečně zatopila chodbu domu.

Požár sklepa ve Valčíkově ulici v pardubických Polabinách. Podruhé za týden. Tentokrát už nešlo o náhodu.
V Polabinách hořel sklep. Opět ten samý

Své k případu řeknou také policisté. Úmyslně založit požár uprostřed noci ve sklepě bytového domu je totiž trestný čin a mohlo by jít o obecné ohrožení, za které zákon ukládá trest v trvání tří až osmi let. Protože ale v Polabinách šlo už o druhý případ v krátké době, zákon ve druhém paragrafu praví, že osm až patnáct let hrozí za takový čin pachateli, který jej spáchá opakovaně v krátké době.

"Policisté na všech případech pracují. V této chvíli ale vyšetřování nemůžeme z pochopitelných důvodů jakkoliv komentovat," uvedla mluvčí pardubické policie Jana Drtinová.

HOŘELO TAKÉ AUTO

V ulici Družby v pardubických Polabinách v noci ze soboty na neděli shořel mercedes.
Další požár v Polabinách. V noci shořelo auto

Hasiči se na sídliště Polabiny v sobotu ještě vrátili. Před půlnocí tam požár zachvátil osobní automobil značky Mercedes, tentokrát v ulici Družby. Plameny dostali hasiči pod kontrolu minutu půlnoci. „Vyšetřovatel hasičů spolu s policejním psovodem a psem na vyhledávání hořlavých kapalin pak zjišťovali potřebné stopy k dalšímu vyšetřování. Požár zasáhl i další zaparkované vozidlo, na kterém nebyla dosud vyčíslena škoda. Plameny způsobily škodu, která byla předběžně vyčíslena na 60 tisíc korun. Na dalších zaparkovaných vozidlech se podařilo uchránit majetek ve výši jeden milion korun,“ sdělila tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

VARUJÍ OBYVATELE

Ačkoliv příčina tohoto požáru ještě nebyla stanovena, události posledních dní vedou hasiče k varování. „K požáru došlo na sídlišti v Polabinách, kde v posledních dnech hoří častěji, a proto upozorňujeme obyvatele, aby byli obezřetní,“ uvedla mluvčí hasičů.