V naprosté většině případů nedochází k přímému zpracování odpadů z barevných kontejnerů, ale jsou nejprve transportovány na speciální třídící linky. V těchto zařízeních se odpady upravují do podoby, kterou je možné zpracovat. Existují třídící linky pouze na papír, plasty či sklo, ale vyskytují se i zařízení, ve kterých je možné dotřiďovat více druhů odpadu.
V Pardubickém kraji probíhá dotřídění a recyklace plastového odpadu v recyklačním závodě v Lázních Bohdaneč (Transform), nejvýznamnější třídící linky pro dotřídění papíru jsou pak přímo v Pardubicích a ve Svitavách.

Vybírají příslušný druh odpadu

Na třídící lince zaměstnanci z materiálu pohybujícím se po pásu vybírají příslušný druh odpadu.
„Například ze směsi plastů jeden pracovník vybírá čiré PET lahve, druhý zelené, třetí modré a čtvrtý vybírá čiré fólie. Zbylý odpad projíždí po pásu dál, a buď je tříděn na další komodity, nebo končí jako výmět, který se odváží na skládku či do zařízení na energetické využití odpadu," vysvětluje manažer pro druhotné suroviny společnosti EKO-KOM Martin Lochovský.
V okamžiku, kdy je vytříděn dostatek jednodruhového materiálu bez nečistot, je tento materiál slisován do balíků, které dle druhu materiálu a velikosti lisu váží sto až čtyři sta kilogramů. V této podobě je materiál expedován ke konečnému zpracování.

Důležitá je kvalita třídící linky

Kvalita třídící linky se dá posuzovat například podle technického vybavení, podle počtu druhů odpadů, které umí vytřídit, ale i podle toho, jak dobře dokáže vytříděné odpady prodat.
To potvrzuje i Martin Lochovský: „Třídící linka je jedním ze zásadních bodů, které ovlivňují systémy třídění v obcích. Právě úroveň třídící linky určuje, jaké odpady se budou v obcích třídit a sbírat, protože třídící linka může blokovat příjem odpadů, které nedokáže z technických důvodů zpracovat či z ekonomických důvodů prodat."

Obchodně zdatné linky mají výhodu

Z tohoto pohledu jsou šťastnější ty obce, které jsou navázány na kvalitní a obchodně zdatné třídící linky než na jednoduché třídírny, které mají problém s odbytem druhotných surovin.
Nezapomeňte, „REDUCE, REUSE, RECYCLE" není jenom heslo!