Letos se čeští fanoušci dobré muziky měli na co těšit. Bohužel, těšili se marně. Nedočkali se návratu britského kytarového mága Erika Claptona do pražské O2 areny ani australského rockera Nicka Cavea, který měl vzápětí nato vystoupit na stejném místě s celou svou kapelou The Bad Seeds. Neviděli legendu německého industriálu Einstürzende Neubauten, jež k nám měla zavítat po hodně dlouhé odmlce.

Kosmická loď Dragon Crew zaktovila u vesmírné stanice ISS
Událost měsíce: Tři, dva, jedna... odstartovalo komerční dobývání vesmíru

Milovníci punkrocku si museli nechat zajít chuť na skupinu Green Day, která patřila k největším trhákům festivalu Rock for People. A příznivci relativně nového festivalu Metronome si zbytečně kupovali lístek na napjatě očekávané vystoupení amerického vizionáře Becka. Žádná z těchto hvězd nedorazila, zákeřný vir zmařil všechna světová turné. Nebýt pandemie, možná by dokonce znovu přichvátal Bruce Springsteen se svým E Street Bandem. Už už se chystal, že vyrazí na šňůru. Místo toho zůstal sedět na svém ranči a z letargie ho vytrhla až práce na novém studiovém albu Letter To You.

Hurá na internet

To si mohli lidé ze všech koutů planety pustit na některém z hudebních webů, jež posluchačům dočasně nahradily živou muziku. Počet uživatelů streamovacích služeb, jako jsou Tital, Deezer, Amazon Music, Tuneln či YouTube Music, v letošním roce závratně stoupl. Švédská společnost Spotify na podzim pokořila magickou hranici 300 milionů aktivních posluchačů a nyní se návštěvnost jejích stránek blíží číslu 320 milionů. Při brouzdání virtuálním prostorem zároveň mnozí objevili řadu starších klenotů. Příkladem je píseň Dreams od britské poprockové skupiny Fleetwood Mac z roku 1977, která se díky nedávnému sdílení na sociální síti TikTok probojovala na 21. místo hitparády Billboard Hot 100.

Vtipy na koronavirus
Pro zasmání z měsíce května

Umělci uvěznění ve svých domovech mezitím začali vyvíjet vlastní aktivitu. Suzanne Vega, Sheryl Crow, Sting, Alicia Keys – ti všichni se spojili s fandy prostřednictvím komorních videopřenosů, k nimž patří například série Tiny Desk Concerts. Zmíněný Nick Cave sdílel za poplatek přenos sólového koncertu jen s klavírem z prázdného paláce v Londýně. Mladá superstar Billie Eilish si v době nouzového stavu vyzkoušela svůj první globální live stream.

A kromě těchto zpoplatněných událostí jsme mohli na příslušných webech zdarma sledovat desítky záznamů i živých streamů z nejvýznamnějších operních domů, jazzových klubů či z festivalů Pražské jaro a Struny podzimu. I ti, kdo se internetu dosud vyhýbali, v něm teď našli nečekaného společníka. Bylo více času i možností soustředit se. Koronavirus paradoxně udělal prostor pro zážitky, o kterých už se nám v dnešním uspěchaném světě ani nesnilo.