Ale objevují se i překlady, ve kterých Gizela znamená „rukojmí“ a jindy zase „ušlechtilé dítě“.

Z dějin známe Gizelu zvanou Uherskou (asi 985 až 1060). Stala se uherskou královnou a později abatyší benediktinského kláštera v bavorském Niederburgu, který je nyní částí Pasova.

Hrob blahoslavené Gizely v klášterním kostele sv. Kříže v Pasově se stal oblíbeným poutním místem. Věnce se stuhami v maďarských národních barvách i v současnosti dokládají, že tento kostel s místem posledního Gizelina odpočinku je považován za maďarskou národní svatyni.

Podle církevního kalendáře má dnes svátek Simeon. Připomíná se svatý Simeon Jeruzalémský. Žil v prvním a druhém století v Palestině. Byl synem Kleofáše a Marie, bratrem apoštolů Judy Tadeáše a Jakuba ml. V pokročilém věku ho mučili na skřipci a byl ukřižován.

Jiným dnešním světcem je blahoslavený Fra Angelico (zemřel 1455). Jako slavný malíř vstoupil do dominikánského řádu ve Fiesole. Je patronem křesťanských umělců. Jeho díla se nacházejí mimo jiné v Galerii Uffizi ve Florencii, Vatikánské galerii, v Londýně, Turíně, Louvru, Berlíně a v Pradu v Madridu.