Indiánské léto 
KDY: 22. srpna  
KDE: areál nedaleko ulice Pod Vinicí, Pardubice 

Pohádková zahrada je azyl pro opuštěná zvířata a letos slaví své čtvrté narozeniny. Oslava se koná v sobotu 22. srpna od 12 do 18 hodin nedaleko ulice Pod Vinicí ve stylu indiánského léta. Na návštěvníky čekají indiáni a kovbojové, teepee, střelba z luků i koltů, jízda na koni a mnoho další zábavy.

Poslechová plavba po Chrudimce 
KDY: 22. srpna
KDE: Pardubice 

Galerie města Pardubic a nezisková organizace OFFICITY chystají v sobotu 22. srpna poslechovou plavbu po řece Chrudimce. Poslechová plavba je jednou z akcí festivalu umění pro veřejný prostor Pardubic nesoucí název Tvárnost paměti. Své nadání předvedou Filip Jakš, Lenka Kerdová, Eliška Perglerová, Andrea Sobotková, Ladislav Železný a další zvukoví umělci. Na plavbu je nutné se předem registrovat na e-mailu info@gmpardubice.cz nebo na telefonním čísle 732 436 722. 

Pardubický festival vína 
KDY: 21. a 22. srpna 
KDE: Zámek Pardubice  

Tento pátek a sobotu se na Pardubickém zámku uskuteční již 23. ročník tradičního vinařského festivalu. Akce začne v pátek ve 13 hodin a potrvá do sobotní půlnoci, v sobotu pak přehlídka vín pokračuje od 12 do 18 hodin. V pátek večer bude zároveň probíhat i Pardubická vinařská noc. Základní vstupné na festival vína je 200 Kč (v ceně je degustační sklenička a 10 degustačních žetonů), na vinařskou noc činí vstupné 100 Kč (v ceně je degustační sklenička).

Setkání železnic 
KDY: 22. a 23. srpna 
KDE: Rosice nad Labem, Pardubice  

Rosické železniční muzeum připravuje Setkání parkových, zahradních a modelových železnic. O víkendu tam návštěvníci uvidí různé modely od těch nejmenších až po vozidla schopná uvézt dospělou osobu. Každý den se budou prezentovat jiní vystavovatelé. K vidění bude například kolejiště zahradní železničky LGB, kolejiště v měřítku 1:220 nebo hned několik souprav na parkové železničce. Tato dráha vás proveze celým areálem muzea okolo různých exponátů. V provozu bude hned několik lokomotiv a možná i ta parní. Návštěvníci si mohou prohlédnout výstavu skutečných kolejových vozidel – v motoráčku se dá občerstvit, v jiném vozidle zase podívat na zařízení k opravě kolejí. Pro doplnění akce vyrazí výletní vláček motoráček Hurvínek z Pardubic do Slatiňan a zpět. Z pardubického hlavního nádraží odjíždí v 9:45 a 12:14, z Rosic pokračuje v 10:25, 13:18 a ze Slatiňan se vrací v 11:17 a 14:27. Pobyt v Rosicích je určen pro prohlídku muzea. Jízdenky se kupují přímo ve vlaku. Podrobnosti a další informace naleznete na www.motoracek.cz.

Rockování pro Davida vol. 2  
KDY: 21. srpna 
KDE: R Klub Chrudim 

Přijďte podpořit Davida Pištoru a jeho rodinu v boji s nepřízní osudu na již druhý ročník benefičního koncertu v R Klubu. Zahrají: III. Cenová / Atrey / In-Out. Davida před 2 lety na vysvědčení srazilo auto. Dlouhou dobu byl v kómatu a bojoval o život. Nyní je upoután na invalidní vozík. Veškerý výtěžek ze vstupného a doprovodných aktivit bude poukázán na transparentní účet rodiny Davídka. Získaná částka bude jistě vítanou podporou pro statečného Davida a celou rodinu. Pokud se nemůžete akce zúčastnit a chcete Davidovi pomoci, uvádíme zde číslo transparentního účtu, na který je možné finanční příspěvky posílat: 000000-3141146023/0800. Za pomoc všem patří velký dík!

Vánoční ozdoby v srpnu 
KDY: 22. srpna 
KDE: Horní Bradlo 

Vánoční ozdoby v srpnu? V Horním Bradle nic nezvyklého. Právě v této obci na Chrudimsku se ručně vyrábí tradiční skleněné ozdoby. V sobotu mají v místní provozovně od 8 do 13 hodin den otevřených dveří. Můžete si nechat namalovat ozdobu na přání a dát si drobné občerstvení. 

Benefiční koncert 
KDY: 23. srpna 
KDE: Heřmanův Městec  

Římskokatolická farnost Heřmanův Městec srdečně zve na mimořádný benefiční koncert Hudebního léta v kostele sv. Bartoloměje, který se uskuteční v neděli 23. srpna od 17 hodin. Vystoupí soubor L´Armonia Terrena s dirigentem Zdeňkem Kloudou a sólisty. Veškerý výtěžek bude věnován na transparentní účet města na pomoc rodinám postiženým povodní. Všem patří velký dík.