Food Truck Fest 
KDY: 25. července od 10 hodin
KDE: v ulici U Stadionu vedle Tyršových sadů
ZA KOLIK: zdarma 

V sobotu 25. července se v Pardubicích uskuteční největší přehlídka food trucků – pojízdných kuchyní v České republice. Festival začne v 10 hodin a pořadatelé si pro návštěvníky připravili 35 food trucků nabízejících speciality české, italské, americké, španělské, mexické či asijské kuchyně, nebudou chybět ani vegetariánské a veganské varianty. „Chceme, aby měl každý návštěvník co možná největší komfort a festival jídla byl opravdovou oslavou gastronomie“ říká jeden z organizátorů, Karel Horádek. K dispozici bude velké množství míst k sezení a mobilních umyvadel. Prodejci by měli nabízet i degustační porce, aby mohli návštěvníci ochutnat co nejvíce specialit. Festival se bude konat v samém centru Pardubic v ulici U Stadionu na zpevněné ploše mezi restaurací Cartellone a Tyršovými sady. Vstupné je pro všechny zdarma.

II. kvalifikace na 130. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou 
KDY: 25. července od 13 hodin 
KDE: Dostihové závodiště Pardubice 
ZA KOLIK: dospělý 120 Kč, zlevněné (studenti a senioři) 60 Kč 

Tuto sobotu 25. července se bude konat druhé kvalifikační kolo na jubilejní 130. Velkou Pardubickou. Program začne na Dostihovém závodišti Pardubice ve 13 hodin a skončí v 19 hodin. Celkem se během sobotního mítinku poběží osm závodů. Z původně červnového termínu byl přesunut Zlatý pohár – Cena předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, která patří k nejprestižnějším českým klasickým steeplechase dostihům. Doporučený dress code kvalifikace je červená barva. Vstupenky je možné koupit online na webových stránkách závodiště. 

Pardubické vínokoštování 2020 
KDY: 25. července od 10 hodin 
KDE: Ekocentrum Paleta 
ZA KOLIK: v předprodeji 120 Kč na osobu, na místě 150 Kč 

Již druhý ročník festivalu vína Pardubické vínokoštování proběhne v sobotu 25. července v Natura parku Ekocentra Paleta na nábřeží Chrudimky. Festival, který se zaměřuje hlavně na malá rodinná vinařství, potrvá od 10 do 19 hodin. Ke koštování budou vína z více než dvaceti vinařství z Čech a Moravy, portugalská vína a pro řidiče také nealkoholické víno. O zábavu se postará cimbálová muzika. Kromě vína mohou návštěvníci ochutnat i další gurmánské speciality jako je medovina, káva a drobné občerstvení. Vstupenky je možné koupit v předprodeji na www.smsticket.cz, vstupné zahrnuje vstup do Natura parku a degustační sklenku.

Recitál Hany Křížkové 
KDY: 25. července od 19 hodin 
KDE: letní kino na Konopáči u Heřmanova Městce 
ZA KOLIK: v předprodeji 190 Kč, na místě 250 Kč 

Zpěvačka s jedním z nejkrásnějších hlasů zavítá v sobotu 25. července do letního kina na Konopáči. Do jejího repertoáru patří hlavně šansony, swing, jazz nebo blues. Její písně jako je Jsi moje prokletí, Na tebe přísahám a další zazní i tuto sobotu od 19 hodin. Vstupenky je možné koupit v Turistickém informačním centru Heřmanův Městec nebo na www.spokul.cz.

Lidové léčitelství na Veselém Kopci 
KDY: 26. července
KDE: Muzeum v přírodě Vysočina – Veselý Kopec 
ZA KOLIK: 120 Kč, snížené 100 Kč, dětské 70 Kč, rodinné 240 Kč 

V neděli 26. července se mohou rodiny s dětmi těšit na další komentovanou prohlídku s odborníkem na Veselém Kopci, tentokrát na téma Lidové léčitelství. Návštěvníci se na prohlídce dozví, jak naši předci tišili dětský pláč, co se dalo koupit v apatyce nebo co dělal ras. Hravou formou se také seznámíte se zaříkadly, přivoníte k bylinkám a dozvíte se další zajímavé informace. Zároveň proběhne i naučný a zábavný kvíz Včelí stezka s místními včelaři. Prohlídku si můžete rezervovat předem prostřednictvím e-mailu muzeumvysocina@nmvp.cz, na telefonu 469 333 175 nebo objednat přímo na místě v pokladně na Veselém Kopci.

Speciální prohlídka Pokrok nezastavíš ve Slatiňanech 
KDY: 26. července 
KDE: Státní zámek Slatiňany 
ZA KOLIK: základní vstupné 150 Kč, snížené (studenti a senioři) 110 Kč, děti do 6 let vstup zdarma

Speciální prohlídka Pokrok nezastavíš zavede v neděli 26. července na netradiční a běžně nepřístupná místa zámku ve Slatiňanech. Návštěvníci projdou zámek od ledárny, přes kuchyni, umývárnu nádobí, kotelnu, anglický dvorek, pracovnu architekta, na půdu pod barokní krov, do pokoje komorníka ve věži, čistírny oděvů, šatnu, koupelnu až na padesátimetrový balkon. Jednotlivé prohlídky začínají v 11:10, 13:10 a 15:10 a trvají přibližně 75 minut. Vstupenky je možné zakoupit na www.npuvstupenky.colosseum.eu. 

Oživená mučírna 
KDY: od 23. do 26. července
KDE: Svojanov  

Hrad Svojanov láká v rámci prohlídek na B okruhu ode čtvrtka až do neděle na Dny práva útrpného. O hranou scénu se postará spolek Honorata z Letohradu. "Pro milovníky středověku je připravená oživená mučírna. Zpestření prohlídek na okruhu B je v rukou členů letohradského spolku Honorata. Mistra kata, jeho pohůnky a samozřejmě některého z pánů výletníci uvidí od 23. do 26. července. Na vlastní oči tak spatří, jak se ve středověku a raném novověku při soudních procesech zcela legálně užívalo právo útrpné, tedy mučení. Také v letošním příběhu se Honorata nechala inspirovat historickými událostmi zaznamenanými ve smolných knihách," láká hrad na svém webu.

Festival Colour meeting 
KDY: 24. a 25. července 
KDE: park u hradeb v Poličce  

Park u hradeb v Poličce ožije od pátku do soboty čtvrtým ročníkem festivalu Colour meeting. Nabušený program startuje v pátek v 17 hodin divadlem Kejklíř na náměstí, na stage pak v 18.10 vystoupí Jan Fic & Město, Rány těly, Zvíře jménem podzim a Letní kapela. Pestrý program nabízí i šapitó, v 19 hodin tam bude Palma, poté David Pomahač, Čavalenky i Bratři. V sobotu odpoledne ožije divadelní scéna hned třemi představeními a na stage vystoupí mimo jiných Lenka Dusilová.
Program festivalu: 24. 7. Náměstí: 17.00 Divadlo Kejklíř
Stage: 18.10 Jan Fic & Město
20.00 Rány těla; 22.00 Zvíře jménem podzim; 0.00 Letní kapela
Šapitó: 19.00 Palma; 21.00 David Pomahač; 23.00 Čavalenky (SK); 1.00 Bratři
25. 7. Divadelní scéna: 14.00 Divadlo Pruhované panenky: Kuchyňská skříň; 15.30 Divadlo Líšeň: Jezevec na borovici; 17.00 Divadlo Víti Marčíka: Šípková Růženka
Stage: 14.30 Lee; 16.00 Hm…; 18.00 Katarzia; 20.00 Lenka Dusilová, 22.00 Bert & Friends, 0.00 Eskorzo
Šapitó: 15.10 Amelie Siba; 17.00 Post-hudba; 18.00 ILAEY; 21.00 Zabelov Group; 23.00 Terra Profonda

Slet ultralightů 
KDY: 25. července
KDE: Česká Třebová 

Na letišti v České Třebové se v sobotu uskuteční Slet ultralightů. Přílet je od dopoledních hodin, v programu je třeba i prezentace prací modelářů a jejich letové ukázky, seskok parašutistů či letové ukázky replik letounů JAK-3k a Messerschmitt Lf 109.

Víkend v Králické pevnostní oblasti 
KDY: 25. a 26. července
KDE: Králicko  
Muzea a vojenské objekty na Králicku o víkendu zvou na letošní čtvrtý společný víkend. Navštívit můžete nejen Vojenské muzeum v Králíkách, které v rámci Společného víkendu pořádá v sobotu od 10 hodin Malý tankový den a v akci představí tanky a další těžké pásové stroje, ale i tvrze Bouda a Hůrka se speciálními prohlídkami či pěchotní sruby K-S 5 „U potoka“, K-S 8 „U nádraží“ či K-S 14 „U Cihelny“, kde se mimo jiné nachází pamětní síň četaře Arnošta Hrada. Vyrazit můžete i do centra Králík, kde v budově bývalého gymnázia sídlí nedávno otevřený Východočeský památník celnictví.

Perníková chaloupka Ráby

Původně Lovecký zámeček z roku 1882, který slouží jako výletní místo pro všechny, co dosud nepřestali věřit na pohádky. Uvidíte historii pardubického perníku, výstavu perníků, uslyšíte vyprávění pohádky O perníkové chaloupce a zažijete návštěvu strašidelného pohádkového lesa. V pohádkovém lese si každý na vlastní kůži může vyzkoušet, jaké to bylo, když Jeníček s Mařenkou putovali k perníkové chaloupce. V budově bývalého Loveckého zámečku (z roku 1882) najdete sídlo Úřadu vlády Perníkového hejtmanství s celoročním provozem Muzea perníku a pohádek "Perníková chaloupka" a se zábavnými atrakcemi pro rodiče s dětmi.

Hrad Kunětická hora

Pozdně gotický hrad slavného rodu Pernštejnů vznikl přestavbou starého opevnění na přelomu 15. a 16. století. Výrazně jej poničila švédská vojska. Kunětická hora byla veřejnosti nepřístupná od roku 1973 do roku 1993. Dnes se z Kunětické hory stalo kulturní centrum Pardubicka. 

Zámek Pardubice

V zámku je umístěno Východočeské muzeum a Východočeská galerie. Volně přístupná je výstava fotografií z honů v parkánu zámku a také stezka Bosou nohou po valech. Návštěvníci se projdou mimo jiné po modřínových šiškách, borové kůře, dvou druzích písku, vrbovém proutí, kačírku nebo hebkém mechu. Stezka vznikla na druhém rondelu (jihozápadním), který nabízí posezení na lavičkách a u stolů, zážitek lze tedy snadno spojit i s piknikem.