Pátek večer 
KDY: 2. února 
KDE: Východočeské divadlo 
ZA KOLIK: 200 Kč 

Představení nazvané Pátek večer uvede ve Východočeském divadle pražská společnost Pantheon v neděli od 19 hodin. Hra Andrew Bovella dává divákům nahlédnout do života mladých, kteří se schází v baru a probírají své momentální strasti. Všichni si chtějí večer užít, každý ale hledá něco jiného. A zároveň všichni doufají, že život není jednotvárný kolotoč, kdy se stále musí na něco čekat. V hlavních rolích se představí Anna Fialová, Anna Kameníková nebo Jan Hofman. Komedii uvidí diváci v epilogu Grand festivalu smíchu, který letos oslavil dvacetileté výročí. Divadlo nabízí vstupenky za 200 korun.

Procházka za vodními ptáky 
KDY: 1. února od 8:30 hodin
KDE: před nádražím ve Stéblové 
ZA KOLIK: zdarma 

Při příležitosti světového dne mokřadů, který letos připadá na neděli 2. února, pořádá Východočeské muzeum vycházku kolem písníků Oplatil a Čeperka. Právě v této oblasti totiž zimují vodní ptáci. Účastníci budou seznámeni s problematikou ohrožení mokřadů a v nich žijících ptáků, které budou moct pozorovat statickými dalekohledy. Vycházkový okruh je dlouhý asi 8 kilometrů, podle organizátorů je ale vhodný i pro rodiny s dětmi. Výpravu povede ornitolog Libor Praus. 

Milníky astronomie 
KDY: 31. ledna od 19 hodin
KDE: DDM Alfa  

Popularizátor astronomie a fotograf z Pardubic Petr Horálek bude v pardubickém DDM Alfa v pátek od 19 hodin vyprávět o významných výročích, které oslavila astronomie – třeba sto let od potvrzení Einsteinovy teorie relativity. Přednášející Horálek je známý pro svoje fotky, které ocenila i americká NASA. 

V pololetí koně letí 
KDY: 31. 1. až 2. 2.  
KDE: Národní hřebčín Kladruby nad Labem  

Školáci a nejen oni se mohou v pátek a o víkendu vypravit za koni do Národního hřebčína Kladruby nad Labem, který na pátek a na víkend připravil ve svých stájích v Kladrubech i ve Slatiňanech akci V pololetí koně letí. Každý školák, který přinese vysvědčení se samými jedničkami, získá za odměnu vstup na jednu prohlídku zdarma. 
V Kladrubech nad Labem bude možné si prohlédnout kromě stájí také císařský zámek a historickou kočárovnu. Pro děti bude v obou hřebčínech připraven soubor zábavných starokladrubských rébusů, hádanek a kvízů. V Kladrubech nad Labem si děti ve výtvarné dílně navíc mohou vytvořit vlastní obrázek starokladrubského koně. Začátky prohlídek jsou v hřebčíně v Kladrubech nad Labem v 10, 11, 12, 13, 14 a 15 hodin, v hřebčíně ve Slatiňanech 11, 13 a 15 hodin. Vstupné na prohlídky je pro dospělé a pro děti, kdo nemají na vysvědčení jenom jedničky, podle běžného ceníku.