Noc vědců 
KDY: 27. listopadu 
KDE: web Univerzity Pardubice 
ZA KOLIK: zdarma 

Noc vědců se letos zaměří na téma Člověk a robot. Je robot kamarád nebo nepřítel? Pomocník nebo překážka? Jak robota vnímat? Do Noci vědců se v pátek zapojí Univerzita Pardubice, od 16 do 22 hodin připravila živý stream. Těšit se můžete na nabitý večerní program, kterým provede moderátor Pavel Cejnar. Připraveny budou videa plná pokusů a poučení i ta, kde budou moci sledující nahlédnout do unikátních laboratoří.
Ve speciálním nočním studiu se budou moci návštěvníci virtuálně potkat hned s několika vědci, kteří jim v krátkých rozhovorech přiblíží, na čem zrovna pracují, a vysvětlí další zákonitosti vědy a techniky. Chybět nebude ani soutěž pro malé virtuální návštěvníky o speciální ceny Noci vědců. Pro detailní program, přenos i soutěž navštivte sociální sítě univerzity nebo speciální web Noc vědců. Účast na akci je zdarma.

Vánoční trolejbus 
KDY: od 28. listopadu 
KDE: Pardubice 
ZA KOLIK: běžné jízdné MHD 

Vánoční trolejbus letos opět zazáří v pardubických ulicích. V sobotu 28. listopadu se letos poprvé mohou cestující svézt vánočním trolejbusem. Po loňské úspěšné premiéře se dopravní podnik rozhodl v této milé tradici pokračovat a na pravidelné trolejbusové linky nasazovat vánočně nasvícený a nazdobený trolejbus od prvního adventního víkendu až do Tří králů. 

Advent s vůní perníku 
KDY: do 20. 12. 
KDE: pardubické kavárny 

Náročné období ovlivněné vývojem koronavirové epidemie se pardubické infocentrum, radnice a řada místních kaváren pokusí zpříjemnit voňavou sladkostí, která je po staletí s městem spojená - pardubickým perníkem. Po celý advent si obyvatelé města budou moci ve výdejních okénkách mnohých kaváren zakoupit perník v celé řadě podob a společně si předvánoční atmosféru s touto nezaměnitelnou vůní ve městě užít. V nabídce jsou rumové perníčky, žitný perník, perníkový cheescake, ale i káva či čokoláda sypaná perníkovým kořením či kořeněná perníkovým likérem. Seznam zapojených kaváren a kompletní nabídku je představena na webu a facebooku města a infocentra. 

Výstava 1620. Cesta na horu 
KDE: https://www.nm.cz/virtualne-do-muzea/online-vystavy
ZA KOLIK: zdarma 

Národní muzeum nabízí řadu výstav online. Výstava 1620. Cesta na horu připomíná 400. výročí bitvy na Bílé hoře a ilustruje tehdejší situaci v zemích Koruny české – náboženskou realitu, velmocenské ambice, situaci v habsburském rodě. Velká pozornost je věnována samotné bitvě. Ta je vůbec poprvé v historii multimediálně zpracována. Bitva je rovněž zasazena do kontextu přesunu vojsk mezi Rakovníkem a Prahou v listopadu 1620, který byl dosud do značné míry opomíjen, přestože měl na výsledek nezanedbatelný vliv. Součástí výstavy jsou ukázky dobových zbraní, vojenské taktiky, charakteru armád. Autorem je Michal Stehlík a k výstavě si můžete poslechnou i text, který namluvil Petr Horký.

Online Kino na hranici 
KDY: do 29. listopadu  
ZA KOLIK: jednotlivá vstupenka 30 Kč 

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Koná se od 23. do 29. listopadu. Diváci letošního ročníku Kina na hranici uvidí online přibližně 50 snímků, které tvoří mozaiku toho, co bylo součástí plánovaného programu 22. Kina na hranici. Ke zhlédnutí budou filmy z retrospektiv Miloše Formana, Andrzeje Żuławského či například filmy Jána Kadára a Elmara Klose. Nejvíce však bude polských, českých a slovenských novinek z filmové sezony 2019/2020. Zařazeny jsou například snímky Staříci, Tiché doteky, Vlastníci nebo Poslední aristokratka Jiřího Vejdělka. Jednotlivá "vstupenka" stojí 30 korun.

Tip na výlet - vrch Kozinec 
KDY: kdykoliv 
KDE: Podhůří Orlických hor 
 
Vrch Kozinec se nachází v podhůří Orlických hor mezi Žamberkem a Letohradem. Na jeho vrchol vede velmi úzká pěšina nad příkrými srázy a jsou odtud nádherné výhledy. Přes vrch prochází žlutá turistická trasa a jeho nadmořská výška je 544 metrů. Pokud chcete stoupat po skutečné kozí stezce, vydejte se na Kozinec z obce Písečná. Kozí stezka, která pravděpodobně dala vzniknout i názvu vrchu, je dlouhá necelý jeden kilometr. Na vrcholu je vyhlídková plošina.