Do Východočeské galerie
KDY: denně mimo pondělí 10 až 18 hodin
KDE: v Pardubicích (zámek a Dům U Jonáše) 

Tento týden už můžete vyrazit za kulturou a navštívit třeba Východočeskou galerii v Pardubicích. Čekají na vás zajímavé výstavy v Domě U Jonáše i na zámku. Na pokladnách dostanete ke vstupence i malý dárek – publikaci 500 let renesance ve východních Čechách. Otevřeno je od úterý do neděle od 10 do 18 hodin. V Domě U Jonáše pokračuje například výstava Fenomén Kuňka či Architekt Miroslav Řepa a jeho svět. V prostorách galerie na pardubickém zámku můžete navštívit výstavu Ruka v rouně nebo Reflexe krajiny a přírody. 

Kdo umí třídit odpad, najde poklad
KDY: do 20. května
KDE: v Pardubicích

Jestli umíš třídit odpad, jistojistě najdeš poklad, tak zní název hry s ekologickou tematikou, kterou si pro děti od 4 do 8 let za Rodinné centrum Kulihrášek připravila Lída Horká. Děti pomohou farmáři zábavnou formou uklidit nepořádek a roztřídit odpadky na farmě Apolenka ve Spojile. Více o hře se dozvíte na www.lidahorka.cz. Hra je součástí programu k letošnímu Dni Země.

55 let Afrického muzea Emila Holuba
KDY: od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin
KDE: v Holicích 

Africké muzeum Emila Holuba v Holicích je otevřeno. Navštívit ho můžete od pondělí do neděle od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. Muzeum si na konci dubna připomnělo 55 let od slavnostního otevření Památníku Dr. Emila Holuba. K výročí byla připravena výstava nazvaná 55 let Afrického muzea Dr. Emila Holuba v Holicích. Po celou sezonu 2021 ji návštěvníci uvidí v hlavním sále holického muzea.

Veselý Kopec v sobotu zahájí sezonu
KDY: od 8. května
KDE: Veselý Kopec (na Hlinecku) 

V sobotu se návštěvníkům otevírá areál Veselý Kopec, který je součástí Muzea v přírodě Vysočina. Vzhledem k nařízeným vládním opatřením sice nejsou možné skupinové prohlídky s průvodcem, ale areál a roubenky mohou lidé navštěvovat individuálně. Zájemcům přítomní průvodci poskytnou konkrétní informace u objektů. Domky památkové rezervace Betlém v Hlinsku zůstávají dále zavřené, protože tady nelze splnit přijatá opatření ministerstva zdravotnictví. Areál Veselého Kopce je otevřen návštěvníkům denně od 9.00 do 17.00 hodin, mimo pondělí. Rodinné vstupné (2 dospělí + až 4 děti do 15 let) 240 Kč, vstup dospělý 120 Kč.

Cyklomapa Chrudimsko 
KDY: do 16. května
KDE: síň v Divadle K. Pippicha v Chrudimi 

Základní umělecká škola Chrudim a Základní umělecká škola Slatiňany zvou na výstavu Cyklomapa Chrudimsko, malovaná dětmi pro děti. Nové malované mapy, na jejichž výrobě se žáci obou škol podíleli, jsou určeny především pro plánování cyklovýletů s dětmi. V přední mapové části naleznete vyznačené cyklostezky chrudimského regionu včetně zajímavostí, které stojí za návštěvu. Výstava ve výstavní síni v Divadle Karla Pippicha v Chrudimi potrvá do neděle 16. května. Otevřeno je od úterý do pátku od 10 do 13 a od 14 do 17 hodin, v sobotu, v neděli a ve svátek od 14 do 17. Vstupné dobrovolné.

Hrad Svojanov
KDY: kromě pondělí od 9 do 17 hodin
KDE: u Poličky 

Hrad Svojanov u Poličky otevřel tento týden své brány návštěvníkům, otevřeno je denně kromě pondělí. Připraven je speciální okruh, který vyhovuje všem aktuálním opatřením. Je připraven okruh B, gotická sklepení hradu a dům zbrojnošů. Tyto prostory budou v rámci provizorního provozu zpřístupněné volně bez průvodce, návštěvníci si je budou moci procházet sami. V každé části se z připravených materiálů dozvědí, kde se nacházejí, co si mohou prohlédnout. Kromě toho bude součástí speciální prohlídkové trasy B rovněž venkovní areál hradu, tedy gotická zahrada, nádvoří, hradby i výstup na vyhlídku na vrcholu břitové věže. Dospělí 250 Kč, děti 165 Kč.

Poličské hradby
KDY: od 8. května
KDE: Polička 

Pokud zvažujete kam o víkendu, správnou volbou jsou bezpochyby poličské hradby, které patří k nejlépe dochovaným památkám opevňovacího systému středověkého města nejen v rámci České republiky, ale i ve střední Evropě. V roce 1958 byly zapsány na seznam kulturních památek. Hradební zeď má úctyhodnou šířku 2 až 2,25 m, je až 8 m vysoká, zpevněná 19 půlválcovými do města otevřenými baštami. Hradby jsou dodnes zachovány a v délce 1220 m obepínají celé historické jádro města. Prohlídka se koná pod širým nebem a v současné době je ideálním způsobem jak se chránit, ale zároveň „něco podniknout“. Vstupenky je možné zakoupit v Centru Bohuslava Martinů. V květnu se můžete podívat na okruh Na Bídě, a to od úterý do neděle, zpravidla v 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16 hodin. Dospělí 60 Kč,
děti, studenti, důchodci 30 Kč.

Spejblova ceSTOvka
KDY: denně 8.30 do 17 hodin
KDE: Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi zve na expozici Magický svět loutek, interaktivní výstavu Spejblova ceSTOvka a stihnete ještě navštívit i výstavu Ultrafialové retro, která končí v květnu. Otevřeno je od pondělí do neděle od 8.30 do 17 hodin.