Australské národní námořní muzeum (ANMM) ve čtvrtek uvedlo, že vrak, nalezený v newportském zálivu u amerického Rhode Islandu, byl potvrzen jako Cookova loď. Námoční archeologický projekt na Rhode Islandu (RIMAP) ale okamžitě uvedl, že zůstalo „mnoho nezodpovězených otázek”.

Miocénní zkamenělina, naplněná stovkami drobných fosilizovaných fekálních pelet
Devět milionů let stará rybí lebka ukrývala poklad, vědci jsou nadšeni

Britská průzkumná loď HMS Endeavour vyplula z anglického přístavu Plymouth, několik let se plavila napříč jižním Pacifikem, až v roce 1770 zakotvila ve východní Austrálii. V roce 1778 byla spolu s dalšími dvanácti loděmi potopena u amerického Rhode Islandu. Jenže nikdo si nebyl jistý, kde přesně.

Nezodpovězené otázky

„Jsem spokojen, že jsme našli místo posledního odpočinku jednoho z nejdůležitějších plavidel v australské námořní historii,” uvedl v prohlášení Kevin Sumption, generální ředitel Australského národního námořního muzea, a dodal: „Na základě archivních a archeologických důkazů jsem přesvědčen, že je to Endeavour.”

Z plavidla zůstalo jen asi patnáct procent a archeologové se nyní soustředí na to, co je možné udělat pro jeho ochranu a další uchování.

Námořní archeologové z Rhode Islandu, kteří se výzkumu také dlouhodobě věnovali, krátce nato zveřejnili prohlášení, že zpráva ANMM o identifikaci Endeavour byla předčasná. Dále pak australský ústav obvinili z porušení smlouvy mezi oběma organizacemi „o provádění výzkumu a sdělení výsledků veřejnosti”.

Letoun Curtiss C-46 Commando
Konec záhady. Hory v Indii vydaly letadlo, po kterém se před 77 lety slehla zem

„Co je možné vidět na zkoumaném místě, nasvědčuje tomu, že by se mohlo jednat o Endeavour. Jenže nebyly nalezeny žádné nezpochybnitelné údaje, dokazující, že se skutečně jedná o ikonické plavidlo. Vyskytuje se zde mnoho otázek, jejichž odpovědi by mohly zvrátit takovou identifikaci,” uvedla v prohlášení výkonná ředitelka Námořního archeologického projektu v Rhode Islandu, Kathy Abbassová.

Dále dodala, že „jakmile bude studie hotová, RIMAP zveřejní legitimní zprávu na svých webových stránkách”. Závěry budou řízeny na základě řádného vědeckého procesu, a nikoli „australskými emocemi nebo politikou”, opřela se do partnerské organizace.

Ikonická loď pro Australany

HMS Endeavour byla původně obchodní uhelná loď s názvem Earl of Pembroke. Přejmenování přišlo poté, co ji koupila Britská admiralita, která z ní udělala průzkumnou loď. Stala se hlavním plavidlem kapitána Jamese Cooka pro mapování Nového Zélandu a Austrálie v letech 1769 až 1771.

Při první platbě byla zásobena soleným vepřovým a hovězím masem, moukou, hrachem, rozinkami, sýrem, solí, cukrem a kysaným zelím, jako hlavním prostředkem bránícím kurdějím. Kromě zásoby pitné vody vezla také 250 sudů piva, 44 beček brandy a 17 beček rumu. Na palubě lodi byl kreslíř, který zaznamenal více než 900 obrazů z cesty. Podle vědců šlo o první zobrazení tehdejšího života v Austrálii.

Machu Picchu. Ilustrační snímek
Ukrývala je džungle. Archeologové našli v Machu Picchu dosud neznámé stavby

Britský mořeplavec dorazil k jihovýchodnímu pobřeží Austrálie v roce 1770, kde zakotvil v Botanickém zálivu. Po minutí nejsevernějšího bodu mysu York vplul do Torresova průlivu. Zde zakotvil u ostrova Possession, kde formálně zabral veškeré doposud objevené východní pobřeží Nového Holandska jménem Britské koruny, navzdory přítomnosti velkých domorodých komunit. Proto má výprava i samotný Cook své odpůrce.

Poté, co se Endeavour vrátila do Británie, byla přejmenována na Lord Sandwich II a stala se transportní lodí pro vojsko. Během americké války za nezávislost ji britské námořnictvo záměrně spolu s dalšími dvanácti plavidly potopilo, aby se vytvořila blokáda zátoky Narragansett.