Výsledky některých jiných politických stran ovšem pravděpodobného budoucího primátora krajského města překvapily. „Největším překvapením voleb je výsledek sdružení Naše Pardubice, které výrazně uspělo i na obvodech. U SPD jsme už dopředu tušili, že asi v zastupitelstvu nahradí komunisty,“ poznamenal Nadrchal.

Povolební jednání se v sobotu večer rozeběhla ještě předtím, než byly sečteny všechny hlasy. Poměrně rychle dospělo ANO k dohodě s uskupením Žijeme Pardubice. V dalších jednáních budou tyto dvě strany postupovat společně.

Seznamte se s novým zastupitelstvem:

Politické subjekty hnutí ANO 2011 a Žijeme Pardubice se dohodly, že v příštích dnech budou koordinovat další kroky v rámci povolebních vyjednávání s cílem vytvořit stabilní radu města opírající se o pevnou většinu v zastupitelstvu.
Pardubice ovládlo ANO, překvapením se staly Naše Pardubice. Tablo zastupitelů

Pokud budou mít všichni zúčastnění zájem, rýsuje se pokračování současné radniční koalice ANO, SPOLU a Žijeme Pardubice, která by mohla mít pohodlnou většinu 25 zastupitelů. Možné jsou ale i další varianty. „Zatím nechci výsledky jednání předjímat, ale je pravda, že tu může vzniknout podobná koalice jako dosud. Začali jsme ovšem jednat také se sdružením Společně pro Pardubice,“ informoval lídr ANO.

Výsledky voleb v PardubicíchVýsledky voleb v PardubicíchZdroj: Deník

BEZ SPD A SEDLÁKA

Vítězná strana s nabídkou radniční koalice neosloví všechny strany v zastupitelstvu. „Jak už jsem říkal dopředu, nebudeme jednat s SPD. A neumím si moc představit ani jednání s lídrem uskupení Naše Pardubice Filipem Sedlákem. Naopak nejsem uzavřen vyjednávání s Piráty,“ sdělil Nadrchal.

Debaty o nové radniční koalici nechtějí v hnutí ANO příliš protahovat. „Doufám, že v průběhu tohoto týdne bude koalice dohodnutá,“ dodal Nadrchal.

V jednom okrsku volí lidé v městské knihovně mezi regály s knihami.
Vítězové a poražení komunálních voleb na Pardubicku. Podívejte se obec po obci

TABLO NOVÝCH ZASTUPITELŮ:

Tablo nových pardubických zastupitelůTablo nových pardubických zastupitelůZdroj: Deník