Pokud by lidé vyvolali referendum a projekt by zmařili, podle investora by obci hrozilo, že bude muset zaplatit náhradu škody. Téma se podepíše i do nadcházejících komunálních voleb. Část lidí, kteří proti stavbě bojují, se totiž rozhodla sestavit kandidátku a na podzim kandidovat do zastupitelstva Opatovic.

Návrh posoudí zastupitelé obce. Konání plebiscitu se však s komunálními volbami spojit nepodaří.

 Odpůrci haly ve snaze vyvolat referendum zorganizovali petici. Ta čítá přes 600 podpisů, které vyhlášení plebiscitu obyvatel zaručují. Spolek Sousedé proti hale chtěl hlasování spojit s blížícími se volbami. To se mu ale nepodaří. Obecní úřad v odevzdaném návrhu našel chyby. Aktivisté se proto obrátili na soud, aby určil, zda je návrh na vyhlášení referenda v pořádku. Podle něj ale petičníci odevzdali svůj návrh na soud o dva dny později, než měli.

Psali jsme již:

Opatovice nad Labem je obec v okrese Pardubice v Pardubickém kraji. Žije zde přibližně 2 700 obyvatel.
ANKETA: Má o výstavbě průmyslové haly v Opatovicích rozhodnout referendum?

Spolek formální nedostatky ve svém návrhu nakonec odstranil, posoudí ho tak zastupitelé. „O vyhlášení či nevyhlášení referenda zastupitelstvo rozhodne v září těsně před volbami,“ přiblížil starosta obce Pavel Kohout.

Kritika projektu

Podle aktivistů by lidé v referendu měli odpovídat na otázku, zda požadují, aby obec Opatovice učinila veškeré možné kroky k tomu, aby zabránily výstavbě průmyslové, výrobní, logistické, montážní nebo skladové haly na konkrétních pozemcích. Petičníkům se nelíbí případná dopravní zátěž, zvýšení hluku i smogu. „Stavba takovýchto hal má z ekologického hlediska jednoznačně negativní vliv na životní prostředí. Například tím, že dojde k další ztrátě orné půdy,“ varoval obyvatel Opatovic Radek Šejvl.

Kontroverzní je pro čtenáře Pardubického deníku samotná otázka, jestli má být kvůli tomu vypsáno referendum:

Stav ankety k 15.9.Stav ankety k 15.9.Zdroj: Deník

Někteří také upozorňují na negativa spojená s ubytováním pracovníků. „U nás už víme, jaké to je tu mít ubytovny a cizince. Není se čemu divit, že je tu nechceme,“ řekla jedna z místních obyvatelek, která si nepřála být jmenována. Jiní argumentují i tím, že hala bude ošklivá. Záměr se nelíbí ani sousední obci Čeperka.

Platný územní plán

Odpůrci kritikou nešetří, územní plán obce ale stavbu v dané lokalitě povoluje. Investor, firma Czech Industrial Development už odkoupil pozemky v hodnotě zhruba 70 milionů korun, projekt navíc schválilo i ministerstvo a vydalo firmě kladný posudek EIA, který vyhodnocuje vliv stavby na životní prostředí. „Dodržujeme všechno, co je v územním plánu. Navíc nikdo za celou dobu, ani při veřejných projednáních o územním plánu obce, neměl žádné námitky,“ připomněl jednatel společnosti Czech Industrial Development Jan Jirotka.

Podívejte se, kdo kandiduje ve vaší obci. Kompletní souhrn podle obcí najdete na pardubickydenik.cz/volby

Spolek Sousedé proti hale sdělil, že územní plán měnit nechce. Přesto si skladovací a montážní halu v daném místě nepřeje. „Esteticky to bude katastrofa, takové obří hangáry, které tu vznikají, by měly být zakázané,“ uvedl pro server iDnes.cz Nathaniel Filip de Aras ze spolku.

Developerská společnost nabízí navíc vybudování nové komunikace, po které se svede veškerá doprava. Obec by měla získat i novou kanalizaci, pracovní místa nebo peníze do obecní pokladny. Všechny tyto argumenty ale odpůrci odmítají. „Lze předpokládat, že do obecní kasy přibudu daně v řádech statisíců. Určitě ne milionů. Možná to bude stačit tak na běžnou údržbu komunikace,“ zmínil v reakci na případné výhody projektu spolek Sousedé proti hale.

V katastru obce Opatovice nad Labem plánuje investor Czech Industrial Development s. r. o. realizaci investičního záměru pod názvem Průmyslový park
KOMENTÁŘ: Kritiky je hodně, voličů k urnám míří ale málo

Je to kampaň?

Investor i současné vedení obce záměr petičníků vnímají jako předvolební kampaň. Obci navíc hrozí, že v případě, že se stavba neuskuteční, bude muset společnosti zaplatit náhradu škody. Přesnou částku developer nesdělil, mělo by se však jednat o minimálně 120 milionů korun. „Na nákup pozemků jsme si půjčili několik desítek milionů korun a naši věřitelé využijí všechny právní prostředky na ochranu své investice, včetně mezinárodní arbitráže,“ potvrdil Tomáš Novák ze společnosti Czech Industrial Development.

Průmyslová hala by měla vyrůst na poli u sjezdu z dálnice D11 v blízkosti velké okružní křižovatky. Místo je výhodné svou polohou u křížení dálnice D35 a spojnice Hradce Králové a Pardubic. Developer plánuje zaměstnávat 500 lidí na třísměnný provoz. K jaké činnosti bude hala sloužit, ještě není jasné. Investor zatím nezveřejnil, komu ji pronajme a zda půjde o překladiště nebo třeba montážní výrobnu.