Přestože na konečný součet všech hlasů Pardubáci čekali dlouho do noci, tak kdo postoupí do druhého kola, bylo jasné poměrně brzy.

Volební účast

Zájem o hlasování do senátních voleb byl tradiční nižší. K volebním urnám přišlo zhruba 41,11 procenta voličů. To je ale víc než při posledních volbách. V roce 2016 to bylo jen 35 procent voličů. Ve druhém kole, které drtivě vyhrála právě Horská, to bylo necelých 13 procent. Tehdy současná senátorka ovládla druhé kolo se ziskem 70,29 procenta hlasů. Druhý skončil Jaroslav Menšík (ANO).

Miluše Horská, která nakonec získala 39,05 % hlasů, což znamená, že ji volilo 16 457 lidí, je senátorskou stálicí. Její letošní největší vyzyvatel Martin Charvát získal od voličů 34,29 % hlasů. Rozdíl hlasů byl zhruba dva tisíce.

Průběžné pořadí první dvojice se sice měnilo, bylo ale jasné, že ostatní kandidáty nechají hluboko v poli poražených. Oba postupující už voličům poděkovali a zároveň je vyzvali k dalšímu hlasování. Kandidáti také po celý týden pokračovali ve své kampani a sbírali podporu od dalších politiků.

Psali jsme:

V druhém kole vyhraje Horská, nebo Charvát?
V boji o senátorské křeslo se proti sobě postaví Miluše Horská a Martin Charvát

Senátorku Horskou vyzve ve druhém kole pardubický primátor CharvátSenátorku Horskou vyzve ve druhém kole pardubický primátor CharvátZdroj: volby.cz

„Bylo to těsné“

Lídr hnutí Andreje Babiše v Pardubicích Martin Charvát po osmi letech na radnici cítí šanci probojovat se do horní komory Parlamentu České republiky. „Udržel jsem se v těsném závěsu za velkým favoritem těchto senátních voleb. Rozhodne ale druhé kolo. Bude otázka, kdo z nás udrží nejvíc voličů,“ řekl Charvát, který podle svých slov bude dál pokračovat v kontaktní kampani, chce především využít zkušenosti z pozice primátora a prezentovat výsledky své práce i ve vyšších patrech politiky.

Dosavadní senátoři - Pardubice

Jaroslava Moserová, ODA - 1996-2004
Jiří Stříteský, ODS - 2004-2010
Miluše Horská, Nestraník za KDU-ČSL- od roku 2010

Charvát se, možná trochu překvapivě, dočkal podpory i z hejtmanství. „O tom, že mám problém s často populistickou politikou bývalého premiéra, to je známo snad všem. Proto dnes moje vyjádření nemá nic společného s našimi politickými tričky, ale jde o podporu a vyjádření skutečně osobní - Martin Martinovi,“ vyjádřil podporu před druhým kolem voleb hejtman Martin Netolický.

Horská má na Pardubicku dlouhodobě velkou podporu voličů KDU-ČSL, Zelených a nestraníků. „Velmi děkuji za všechny hlasy, které mne už dlouhá léta podporují. Moc si toho vážím, a to tím spíš, že jsem je dostala v této složité době. Chci v ní i nadále stát na straně práva a potřebných lidí. Rozhodne druhé kolo,“ řekla po volbách Horská.

Tu letos podpořila i nově vzniklá pardubická koalice SPOLU. „Jasná podpora od naší celé koalice SPOLU Pardubice pro Mílu Horskou,“ potvrdil například Vít Ulrych (SPOLU).

Odpočívka u Dolní Rovně
Práce na odpočívce u Dolní Rovně na D35 finišují. Víme, jak bude vypadat

Senátorka Horská zastává pozici už 12 let, navíc působí jako ředitelka základní a praktické školy Svítání v Pardubicích, která poskytuje vzdělání i sociální služby osobám s mentálním a kombinovaným postižením.

Senátorku Horskou vyzve ve druhém kole pardubický primátor CharvátSenátorku Horskou vyzve ve druhém kole pardubický primátor CharvátZdroj: volby.cz

Sportovci, lékaři, zpěváci nebo včelař a v neposlední řadě politici. Kandidáty do druhé kola podpořila celá škála lidí. Například lékař Vladimír Ninger (ČSSD), který letos opět neprošel přes první kolo voleb a kterého Horská porazila už ve volbách v roce 2016, sdělil, že dále podpoří Martina Charváta.

Miluše Horská zase sází například na podporu hokejisty Tomáše Zohorny, který letos hraje za pardubické Dynamo, nebo architekta Miroslava Řepy.

O konečném vítězi ale rozhodnou voliči.

Senát v ČR
Senát má zákonodárnou iniciativu. K přijetí ústavních zákonů včetně změny Ústavy ČR je potřeba třípětinové většiny všech poslanců a třípětinové většiny přítomných senátorů. Senátoři například schvalují návrhy prezidenta republiky na členy Ústavního soudu nebo Rady Ústavu pro studium totalitních režimů.