"Provozovatelé atrakcí přijeli do Bažantnice už minulou sobotu namísto obvyklého úterý. Kvůli avizovanému dešti to bylo dobré řešení, aby se nepropadali do bláta," vysvětlil místostarosta města Tomáš Plavec.

Podívejte se ve fotkách na loňskou Bartolomějskou pouť

Letošní novinkou je atrakce Pegasus, která se k lítosti návštěvníků chrudimské Salvátorské pouti nevešla do prostoru u divadla. Také zbrusu nová atrakce rodiny Spilkovy Létající sloni bude v Bažantnici připravena svézt malé i velké milovníky kolotočů. Město pro návštěvníky připravilo hned dvě velká parkoviště, a to ve směru od Chrudimi po pravé a levé straně. Organizaci si vzali na starost místní fotbalisti a hasiči.

Atrakce bude v provozu po oba víkendové dny.
Obří Pegasus: Do Chrudimě se nevešel, bude ozdobou ronovské pouti

Už je tradicí, že si heřmanoměstecká radnice najímá bezpečnostní agenturu, která dohlíží na pořádek při pouti. "Samozřejmě budou v pohotovosti strážníci naší městské policie, ale i příslušníci Policie ČR," doplnil Plavec.

Lákadlo i pro seniory

Bartolomějská pouť je pro všechny věkové skupiny a moc se na ni těší i obyvatelé místních dvou seniorských domů. "V zámecké oáze nám zahrála muzika, dnes pečeme pouťové koláče, na pondělí chystáme společnou procházku na pouť a k obědu posvícenskou kachnu," přiblížila pracovnice domova pro seniory Majka Víšková.

Také Domov pro seniory U Bažantnice má víkendový program jistý.

Bartolomějská pouť se koná vždy po svátku svatého Bartoloměje. Pokud připadne na neděli, je až v posledním týdnu v srpnu. To se stává ale jednou za sedm let, většinou je vždy dva týdny před koncem prázdnin.

"Pouť máme za plotem a řada klientů je místních, takže pouťovou tradicí samozřejmě žijí. Každý rok doprovází personál zájemce z řad klientů, aby se tam mohli jít podívat, užít si pouťovou atmosféru, nakoupit si dobroty zde prodávané. Obědové menu máme v neděli a v pondělí sváteční - svíčkovou a kachnu," potvrdila vrchní sestra Alena Vitvarová.

Klienti si už měli možnost zakoupit pouťové koláčky, v pondělí si je s aktivizačními pracovnicemi upečou sami. "V dřívějších letech měl hluk z poutě negativní dopad na noční klid, ale díky nastavení pravidel ze strany města a klimatizaci na pokojích, kdy nemusí být otevřená okna, je to již lepší," dodala vrchní sestra.