Policisté ve všech předchozích případech vyloučili cizí zavinění. Radnice kvůli těmto případům dlouhodobě zvažuje, že ochoz Bílé věže osadí sítí, která by mohla podobným tragédiím zabránit. O možnosti zabezpečení dominanty budou zastupitelé rozhodovat na konci srpna. Náklady na práce spolu s projektovou dokumentací jsou zatím odhadovány na zhruba 600 tisíc korun. Rada města již tento záměr schválila, finální slovo ale budou mít zastupitelé.

„Tato renezanční dominanta Hradce Králové se bohužel vlivem nešťastných okolností stala v minulých letech několikrát místem, kde se lidé rozhodli ukončit svůj život. Poslední neštěstí se stalo vloni v září. S ohledem na tyto tragické události nám zřejmě nezbude nic jiného, než instalovat bezpečnostní ochranné sítě. Jde především o bezpečí a psychiku kolemjdoucích, kteří se nechtěně stanou svědky nebo další obětí zoufalého rozhodnutí jedinců. Uvidíme, jak se k tomu postaví zastupitelé města,“ řekl primátora Alexandr Hrabálek.

Psali jsme již:

Atribut Hradce Králové - Bílá věž
Z Bílé věže skočila 20letá dívka. Jedná se o pátou sebevraždu od roku 2016
Kolem poledne stálo na místě tragické události už jen policejní auto.
Čtvrtá sebevražda od roku 2016. Dostane Bílá věž sítě?

Podle náměstka pro oblast správy majetku Pavla Marka byla možnost zasíťování ochozu Bílé věže konultována se všemi dotčenými subjekty: „A to jak s odborem památkové péče nebo s hasiči, kteří v případě nebezpečí vedou přes ochoz  únikovou cestu. Sítě jsou de facto jediným kompromisním řešením, pokud by snad k nějakému zabezpečení mělo dojít. Dle předběžné poptávky máme možnost využít takový druh bezpečnostních sítí, který bude mít dostatečně velká oka a výhled tak omezí minimálně.“

Upevnění sítí by nemělo nijak narušit historickou památku.