Během července se z naší oblohy na delší dobu zcela vytratí Mars, který je v současnosti intenzivně studovanou planetou. Další opozice Marsu, tedy období jeho nejlepší viditelnosti, nastane teprve ke konci roku 2022. Už 13. července nicméně dojde ke konjunkci Marsu a Venuše, a to okolo 16. hodiny – planety pak blízko u sebe můžeme spatřit na západo-severozápadě na večerní obloze. Příjemné však je, že obří plynné planety Jupiter a Saturn budou pozorovatelné prakticky po celou noc. V srpnu se navíc dostanou do opozice se Sluncem a zároveň i do nejmenší vzdálenosti od naší planety.

Hned na začátku července se Země dostává dočasně do největší vzdálenosti od naší mateřské hvězdy. Tato situace nastane 6. července v 0 hodin SELČ, kdy nás bude od Slunce dělit vzdálenost 152,1 milionu kilometrů. Celých následujících jedenáct let (přesně až do 5. července roku 2032) už se tak daleko od Slunce neocitneme. Tato skutečnost však nebude mít žádný pozorovatelný vliv na podnební podmínky na Zemi. Mezi 24. až 26. červencem nás potěší pohled na seskupení Měsíce, Jupiteru a Saturnu.

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové jsou pro veřejnost otevřeny a při respektování platných mimořádných opatření můžete navštívit výstavu fotografií hvězdné oblohy astrofotografa Petra Horálka Vzácné chvíle pod hvězdným nebem, výstavu papírových modelů kosmické techniky Petra Baldy a Miloše Drábka nebo některý z našich programů. Podrobnější informace naleznete na webu www.astrohk.cz.

Vladimír Socha, Hvězdárna a planetárium Hradec Králové